Balkan – škola košarke

Večerašnja utakmica može dobiti epitet najzanimljivijeg finala u posljednjih nekoliko godina (Reuters)

Da se na Balkanu igra vrhunska košarka dokaz je veliki broj igrača sa ovog područja koji su svoju karijeru gradili na NBA parketima godinama unazad.

Tokom postojanja bivše države započela je praksa odlaska najboljih igrača u neki od NBA klubova, a sasvim sigurno to je bilo najviše izraženo u periodu pred raspad bivše Jugoslavije, tačnije krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Duga je lista svih onih istaknutih košarkaša porijeklom sa Balkana koji su doprinijeli da se u svijetu čuje za ovo „turbulentno“ područje. Ipak, ono što raduje sve iskrene ljubitelje ovog dvoranskog sporta je to da i nakon raspada bivše države, košarka nije stagnirala, već je užurbano napredovala, stvarajući nove potencijalne NBA zvijezde.

Košarkaška regija

Naravno, većina poznatih NBA košarkaša  sa Balkana dolazila je iz  Srbije i Hrvatske, međutim u prethodnim godinama svjedoci smo da su se i košarkaši iz ostalih zemalja regiona “probudili“.

Crna Gora ima svoje predstavnike u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta, Bosna i Hercegovina također, ali i Slovenija koja je u posljednjih nekoliko godina doživjela najveći napredak u odnosu na ostatak regiona.

Sjećam se svojih prvih košarkaških prvenstava koje sam posmatrao, naravno bodreći Bosnu i Hercegovinu. Tada su Slovenci znali da propuste završnice Evropskog prvenstva, a to im se nije uzimalo za zlo, jer su oni važili za državu opredijeljenu ka zimskim pojedinačnim sportovima. Ipak, godine sistematskog ulaganja u razvoj domaće košarke konačno su se isplatite, a najbolja nagrada za sve one koji su vjerovali u uspjeh košarke u Sloveniji je izboreno finale u okviru ovogodišnjeg Evropskog košarkaškog prvenstva.

Ovo historijsko finale za Slovence ima ogroman značaj, posebno jer su na putu do njega porazili favorizovanu ekipu Španije, selekciju koja je važila za prvog favorita ovogodišnjeg prvenstva. U finalu nasuprot Slovenije naći će se selekcija Srbije, koja iako bez nekoliko značajnih igrača uspjela doći do same završnice ovog takmičenja.

O kontinuiranim uspjesima košarkaša Srbije suvišno je govoriti, jer je već postala praksa da se na svim smotrama oni bore za neku od medalja, stoga ovogodišnje finale je sasvim logičan slijed okolnosti za sve poznavaoce ovoga sporta.

Šampion Balkana postaje šampion Evrope

Sa pravom ova utakmica može dobiti epitet najzanimljivijeg finala u posljednjih nekoliko godina, posebno jer se radi o susretu dvije balkanske reprezentacije, što se ranije nikada nije dogodilo.

Večerašnji susret biće “sudar” mladog Luke Dončića o kojem govori čitava Evropa, kao o najvećem nadolazećem košarkaškom talentu, te sa druge strane nešto malo starijem Bogdanu Bogdanoviću čije igre govore u prilog tome da se upravo on izdvaja kao trenutni vođa selekcije Srbije.

Iako sam na ovom prvenstvu priželjkivao i selekciju Bosne i Hercegovine koja bi pod vodstvom Jusufa Nurkića i Mirze Teletovića mogla da „pomrsi“ račune mnogim evropskim selekcijama, moraću se zadovoljiti historijskim susretom dvije balkanske selekcije Slovenije i Srbije.

Neka večeras pobjedi ona selekcija koja pobjedu bude više željela, a Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini želim da na nekom od sljedećih Evropskih prvenstava budu u ulogama koje večeras imaju Slovenije i Srbija.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera