Bitka za Trepču

Trepča danas, prema kosovskom zakonu, ima status društvenog preduzeća sa specijalnim statusom (Al Jazeera)

Piše: Natalia Žaba

Iako u drugoj turi protesta u Prištini frekvencija građana pala za čak 350 odsto, zbog čega se broj učesnika sa 7.000 smanjio na 2.000, razmere nanesenih šteta nikako nisu zabeležile pad. Nakon četiri sata protesta, grad je ličio na ratište, 170 osoba je povređeno. Tačna šteta nanesena gradu nije još procenjena.

Svakidašnjica na Kosovu ni u kom smislu ne izaziva radost, jer ni socijalna, ni politička, ni ekonomska situacija te zemlje nije na zavidnom niovu, no protesti koji su na noge digli 7.000 osoba bili su izazvani prekorljivim ponašanjem ministra za povratak i zajednice u Vladi Kosova Aleksandra Jablanovića.

Pored ministra – koji koristi rečnik koji ne samo što ne pristoji zvaničniku bilo koje zemlje, ali i verujem, svakom od nas – tu je i problem ratnih žrtava i njihovih porodica (majke iz Đakovice), korupcije, siromaštva, ilegalne migracije i, na kraju, kombinata Trepča i njene privatizacije, koja je odjednom dodala završni šmek celoj mešavini problema.

Deadline koji gori                        

Šta je Trepča? – retoričko je pitanje za svakog ko je rođen u jednoj od država bivše SFRJ. Jedan od najznačanjih rudarskih kompleksa na Balkanu, koji je proizvodio u svoje zlatno doba 70 odsto mineralnih sirovina u bivšoj Jugoslaviji, nakon rata 1999. godine podelio je sudbinu grada kroz koji se prostire – Kosovske Mitrovice.

U južnom delu rade Albanci, tamo se vade sirovine, dok je severni deo (Zvečan, Severna Mitrovica) opremljen za njihovu preradu. Nadležnost za kombinat, odlukom Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNIMIK) preuzela je kosovska Agencija za privatizaciju i Posebna komora Vrhovnog suda Kosova.

Trepča danas, prema kosovskom zakonu, ima status društvenog preduzeća sa specijalnim statusom. Agencija za privatizaciju imala je zadatak da napravi plan njene restrukturizacije, no uprkos zadatoj obavezi, nije ništa učinjeno u tom pravcu.

Posebna komora Vrhovnog suda Kosova dala je rok Agenciji do 2. februara 2015. godine da preduzme sve mere kako bi predstavila plan restrukturizacije rudnika. Sud je pomerao taj rok dva puta, a za naredni nije imao zakonsku osnovu.

Ukoliko Agencija ne ispuni svoje obaveze, Trepča mora da proglasi bankrot. To podrazumeva dramatični poraz kosovske Vlade, koja gubi bitku za oko 30.000 potencijalnih radnih mesta (direktno i indirektno) i stotine hiljada evra zarade.

Pošto je preostalo malo vremena, u Skupštini Kosova se glasalo za privremeno rešenje, koje je odmah u krugovima opozicije nazvano – beogradskim.

Energija nestaje

Lako je napraviti veliko zabunu u mestima gde su problemi toliko veliki da se ne zna se od čega krenuti.

Danas mnogi i dalje traže ostavku ministra Jablanovića, koji to ne čini. Razgovori o Trepči su se stišali, jer je to pitanje daleko komplikovanje nego što izgleda na prvi pogled. Na sajtu preduzeća Trepča stavljen je oglas da su zahtevi rudara razmatrani institucionalnim putem, uz opomenu da se njihov zahtev ne iskorišćava u političke svrhe.

U međuvrenemu, Ramush Haradinaj oglašava prevrmene izbore već u junu ove godine. Ali, ne i rešenje. Rešenja biti neće, kao što nema ni odgovornih.

Izvor: Al Jazeera