Čvrsnica – čvrsti kamen Neretve i Hercegovine

Hajdučka vrata su 1985. godine proglašena zaštićenim prirodnim spomenikom u Bosni i Hercegovini (Al Jazeera)

Piše: Stefan Pejović

Čvrsnica je čvrsti kamen desne strane Neretve, surovi planinski masiv, čiji obronci stražare nad Jablanicom, Drežnicom, Divom Grabovicom i Blidinjem.

Ova planina se, kada puhnu vjetrovi, “dovikuje” sa svojom braćom Prenjom i Vranom te sestrom Čabuljom, koja čuva Mostar od ledenog daha sa Čvrsnice.

Bogata je klekom, borom, rijetkom munikom te visokim liticama, sa kojih se pruža jedan od najljepših pogleda u Bosni i Hercegovini i šire. Tim Zemlje Dinarike je sa jednog od vidikovaca uspio “uhvatiti” Bjelašnicu, Visočicu, Prenj, Velež, zatim crnogorsko-hercegovačku planinu Orjen te simbol Crne Gore, Lovćen.

Ako niste znali, Čvrsnica se nalazi 40 kilometara vazdušne linije od Sarajeva u pravcu Mostara i isto toliko od mora. Takav položaj i specifična klima omogućavaju mirise ljeta – bor i kleka – i tokom zime, kada Čvrsnicu prekrije duboki snijeg.

Simbol “čvrste planine” su Hajdučka vrata, jedinstven kameni krug, koji se formirao hiljadama godina. Otići sa ove planine a ne fotografisati se kod Hajdučkih vrata, koja se nalaze na sat hoda od doma na Vilincu, ravno je blasfemiji.

Pločno je najviši vrh Čvrsnice i Hercegovine, visine 2.228 metara nadmorske visine, a parira mu Veliki Vilinac sa 2.118 metara, ispod kojeg se nalazi dom na Vilincu (1.960 metara), a kojim upravlja istoimeno planinarsko društvo iz Jablanice.

Legende o hajducima

S obzirom na visinu, položaj i teren, dom nudi vrhunski komfor za posjetioce, sa akcentom na nevjerovatan pogled iz spavaona i trpezarije. Dom je, uz napore građana i planinara Jablanice te njihovih prijatelja iz ostalih društava iz zemlje, obnovljen 2010. godine, te nudi smještaj za 20-tak osoba.

Otvoren je po potrebi i nakon najave odgovornim osobama u PD Vilinac. Do doma se može doći sa nekoliko strana; dvočlani tim Zemlje Dinarike odlučio se za rutu Masna Luka – Borićevac, ispod vrha Pločno – Peharovi stanovi (napušteni stočarski katun) – Vilinac.

Opisana pješačka tura izrazito je zahtjevna zimi te je neophodno korištenje krplji ili turnih skija, uz cjelodnevno pješačenje preko kombinacije krša, kleke i snijega.

Ukoliko se odlučite za ovu turu, preporučujemo konačenje u Hajdučkim vrletima, etno-hotelu koji se nalazi u Parku prirode Blidinje, a koji nudi odličnu domaću hranu i piće, uz smještaj u autentičnim sobama.

Ako volite legende o hajducima, njihovim zgodama i putešestvijama, onda su Hajdučke vrleti i njihov simbol, lokalni hajduk Mijat Tomić, pravi izbor. Ljeti je navedena tura lakša te je pogodna i za one sa nešto nižom fizičkom spremom, a u idealnim uslovima traje do šest sati hoda.

Do Blidinja se stiže preko Mostara, Širokog Brijega i Posušja (oko 80 kilometara od Mostara), ili preko Sarajeva, Jablanice i sela Sovići (oko 100 kilometara od Sarajeva).

Nakon što je tim Zemlje Dinarike u sumrak došao i prespavao u domu na Vilincu, odlučili su se za povratak preko Hajdučkih vrata, zatim planinskih kuća na Tisama i Žljebu te, konačno, do Dive Grabovice.

Navedeno selo je smješteno u dnu golih i prijetećih kamenih vrhova Čvrsnice te na samom kraju glečerske doline, koju siječe rijeka Neretva.

Kamena kuća

Ubijeđeni smo da je Gospodar prstenova, umjesto na Novom Zelandu, trebao biti snimljen baš u Divi Grabovici, da su producenti filma samo znali za ljepote i krajolike ovog mjesta.

O Divi Grabovici, njenim tajnama, ljepotama, vrijednim ljudima, domaćem medu i kamenim kućama ćete uskoro moći pročitati poseban blog, a do ovog skrivenog i tajnovitog mjesta se dolazi preko mosta kod hidroelektrane Grabovica, na magistralnom putu Jablanica – Mostar – Metković (Hrvatska).

Spomenimo i da je kuća na Tisama (1380 metara nadmorske visine), građena u vrijeme Kraljevine Jugoslavije, odavno “zrela” da postane nacionalni spomenik, zbog specifične arhitekture i načina gradnje te starosti.

Nadamo se da će i “neko human uskoro obnoviti ovu kuću”, kako govori natpis sa ulaznih vrata. Planinska kuća na Žljebovima, mjestu udaljenom par sati laganog hoda iznad Dive Grabovice, poznata je po obližnjem vidikovcu, sa kojeg se pruža spektakularan pogled na stijene i litice Čvrsnice. Redovno je posjećuju lokalni, ali i strani turisti i planinari.

Čvrsnica je čvrsti kamen Hercegovine, ponosna planina koja će nastaviti da živi u vama sve dok imate daha. Nakon silaska s nje, čovjek ne osjeća ni radost, ni tugu, već stanje slično blaženstvu, tabula rasa, praznoću duha i tijela, koja okrepljuje i unosi iskonski mir.

Iako surova i teško pristupačna, jedna je od “must see” planina u okviru Dinarida, a dio je rute razvojnog koncepta Via Dinarica, o čemu možete više čitati na www.viadinarica.com.

Izvor: Al Jazeera