Glavobolje osnovaca oko odabira budućeg zanimanja

Pred osnovnoškolcima je velika dilema

Završila se i eksterna matura, djeca su na raspustu, ali ono što osnovcima stvara nedoumicu, ponekad i ozbiljno poteškoću je odabir budućeg zanimanja. Pošto žive u vremenu brzog protoka informacija, više su i zaluđeni popularnošću nekih zanimanja. Zbog senzacionalističke sluđenosti, često i zalutaju u neko zanimanje, koje je vrlo često na tržištu rada zapravo neproizvodno.

Statistički podaci u BiH zadnjih godina pokazuju da na tržištu rada bolje prolaze Srednje stručne škole, jer brže dolaze do zaposlenja. Ali, osnovci toga nisu svjesni, jer su često i plijenovi želja svojih roditelja, rastrzani su između snova i nerealnog očekivanja. Trenutno su i sami na ispitu zbog prijave putem online upisa u prve razrede srednjih škola u Kantonu Sarajevo za školsku 2018./2019. godinu koje je započelo (27. juna). Izbor oko tri najželjenije škole, izaziva im glavobolje, jer lista njihovih želja je veća, ali emis.edu.ba ne nudi takve opcije.

Dokumenta koja su potrebna za upis

Učenici su vrlo dobro upoznati sa tim koja su im dokumenta potrebna od dana objave rezultata online upisa. Znaju vrlo dobro da im je potrebna sljedeća dokumentacija

  • Prijava za upis

-učenik štampa iz informacionog sistema

  • Izvod iz matične knjige rođenih

– ovjerena kopija

  • Svjedodžba o završenoj osnovnoj školi

– originalna dokumenta

  • Uvjerenje o uspjehu učenika u VI, VII i VIII razred

– originalna dokumenta

  • Uvjerenje o rezultatima postignutim na eksternoj maturi-originalna dokumenta
  • Druga dokumenta relevantna za utvrđivanje broja bodova.

Ono što ne smiju da zaborave jeste koliki im broj bodova donose određena takmičenja. Za kantonalno takmičenje, osvojeno prvo mjesto se boduje sa 3 boda, drugo sa dva, treće sa 1 bod. Na nivou entitetskog takmičenja za osvojeno prvo mjesto učenici će biti bodovani sa 4 boda, drugo sa tri i prvo sa dva boda. Za međunarodno takmičenje, osvojeno prvo mjesto se boduje sa 5 bodova, drugo četiri boda i treće sa 3 boda.

Broj bodova, ali i njihove sklonosti utiču na izbor

Učenici ne trebaju da gledaju samo broj bodova koji im je potreban za upis u Gimnazije, Ekonomske škole, škole zdravstvene struke, četverogodišnja zanimanja, mnogo više pažnje trabaju fokusirati na svoje sposobnosti prema izboru određenih smjerova, mogućih budućih zanimanja. Trebaju već sada znati šta im omogućuje brzo zaposlenje, koja škola im nudi najbolju perspektivu. Roditeljima koji su u teškoj socialno-ekonomskoj situaciji, je i najvažnije da njihova djeca nakon završenog školovanja dođu što brže do svog hljeba.

Ne bi bilo loše da se već sada informišu koja preduzeća u pojedinim gradovima BiH traže i trogodišnja zanimanja. Koja firma već sada traži 50 radnika? Koja im omogućuje daljnje stručno usavršavanje. Jako bitno je već sada da to zna njihov osnovac. On najbolje zna i koje talente posjeduje, koji predmeti ga motivišu, gdje su njegove sklonosti i interesi. Da li ga interesuju prirodne ili društvene nauke ? Gdje oni sebe vide, u vjerskim, umjetničkim ili strukovnim školama ili u Gimnazijama? Šta žele ili ne žele biti? Jako bitno je već sada da li sebe vide kao tekstilnog, mašinskog, veterinarskog, građevinskog ili nekog posve drugačijeg tehničara?

U kojim zanimanjima moraju imati smisla za estetiku, koja zanimanja traže fizičku kondiciju i dobro zdravstveno stanje, koja traže umješnost međuljudskog komuniciranja? Učenik bi trebao znati šta je to, što njemu dobro ide. Koja zanimanja traže dobro čulo vida, gdje se traži preciznost, koje zanimanje traži strpljivost. Puno toga treba da zna osnovac, da se poslije nebi pokajao zbog izbora. Gore od pamćenja šifre ili lozinke je odabir škole u kojoj sebe već sada nevide. Trenutno gore od strave i  užasa je konfuzija i dilema odluke u kom pravcu želi nastaviti svoje školovanje. Oni su sada na testu donošenja odluke oko pravog izbora, trebaju tačno znati šta žele nakon završenog srednjeg školovanja, žele li brzo zaposlenje ili dalje visokoškolsko obrazovanje. Prije samog klika prilikom online upisa, trebaju da iskreno razmisle o svojim ličnim sklonostima, sposobnostima, vještinama, talentima. Trebaju već sada da budu svjesni svojih sklonosti prema prirodnim, društvenim naukama, tehničkim. Ako su u dilemi, nije loše da traže pomoć ili konsultacije od nekoga prilikom izbora.

Prije klika i pravljenja liste oko odabira škola, neka osnovci budu svjesni realnosti u kojoj žive. Neka izaberu ono zanimanje koje oni žele, u kojem sebe vide, neka mole svevišnjega da poslije završenog srednjeg školovanja dođu što prije do svoga hljeba i brzog zaposlenja, jer time čine sretne i sebe i svoje roditelje ili staratelje. A, to je olakšanje. Ali, i sa poslom, ne prestaju glavobolje, ni nakon okončanog i već zaboravljenog online upisa.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera