Hoćemo li pisati premijeru

Vlada odlučila pridružiti se Viberu i staviti ga u svoju službu

Sudeći po vijestima koje dolaze iz Unsko-sanskog kantona, čini se kako su Krajišnici vjerovatno veći ljubitelji Vibera nego svi drugi Bosanaci i Hercegovci, ili su bar među onima koji tu aplikaciju najozbiljnije shvataju i koriste. Naime, nakon što su prije godinu dana pomoću grupe formirane na Viberu krajiški doktori pobijedili vladu USK i tamošnji fond zdravstvenog osiguranja, ovoga puta se i vlada odlučila pridružiti Viberu i staviti ga u svoju službu.

Ustvari, ako je vjerovati novoj vladi Unsko-sanskog kantona i njenom premijeru Mustafi Ružniću, vlada se putem Vibera pokušala staviti u službu građanima na način koji će biti direktniji, brži i jeftiniji. Zato je prije desetak dana otvorena Viber-linija na broju telefona +387 61 936 530 na koju se građani već nekih desetak dana mogu javiti premijeru Ružniću sa svojim problemima, pitanjima, prijedlozima, kritikama…

Nije poznato da li je postojećim kontaktima Vlade u momentu njenog pridruživanja Viberu došla obavijest da se „Ured premijera has joined Viber“ i poziv da premijeru kažu „Hello!“ kako to obično biva kad se neko pridruži korisnicima ove aplikacije. U svakom slučaju, mogućnosti ovakve komunikacije prema jednoj instituciji vlasti su neslućene. Budući da kod nas prije svake inovacije valja razmisliti o mogućim načinima kako bi ona mogla poslužiti u neželjene svrhe, pogledajmo koje rizike sa sobom nosi ovakvo istupanje Vlade USK u svijet digitalnih mobilnih komunikacija.

Uznemiravanje vlade

Najprije, samo se po sebi nameće to da su Krajišnici konačno dobili alat sa kojim će moći stupiti u kontakt sa svojom Vladom u svakom momentu, uključujući i one u sitnim satima u kafani nakon pokoje čašice više. Ne znam ko je od strane premijera lično zadužen za praćenje poziva i poruka na broju +387 61 936 530 ali, koliko se ja u Krajišnike razumijem, znam da njegov ili njen posao više nikada neće biti isti. Ko god je sjedio u krajiškoj kafani u kojoj pripito društvo u pola dva ujutro zove brojeve iz malih oglasa zna dobro o čemu pričam.

Dakle, znajući naš mentalitet nije teško pretpostaviti da će među porukama premijeru i Vladi biti jako zanimljivog i zabavnog sadržaja i lično bih platio pristojan iznos za samo desetak ili petnaest minuta uvida u najveće hitove te riznice narodnog stvaralaštva. S obzirom na to koliko je narod ogorčen dosadašnjim vladama te kakve mogućnosti audiovizualne komunikacije Viber nudi, biće dobro ako sve ostane samo na tekstualnim porukama bez slikovitih prikaza nezadovoljstva građana stanjem u kojem se Unsko-sanski kanton nalazi.

S druge strane, takvim stvarima bi se mogla poslužiti opozicija budući da u političkim odnosima u Krajini ništa više nije ispod granice dobrog ukusa i elementarnog morala. Stoga bi za vladu ili ured premijera bilo jako mudro kada bi isključivali gore navedeni broj u večernjim i noćnim satima, jer opozicija nikad ne spava, a kad već ne spava onda joj mogu na pamet pasti brojni način za uznemiravanje vlade. Ipak, nadati se da demokratija na ovim prostorima sazrijeva i da će opozicija naći načina za konstruktivnije djelovanje preko svojih skupštinskih grupa.

Kad smo već kod grupa, jedna od korisnicima najmržih opcija Vibera su upravo brojne grupe u koje vas prijatelji mimo vaše volje dodaju, a čiji vas članovi i sadržaj obično ne zanimaju. Tako da vladi Unsko-sanskog kantona valja svako malo izlaziti iz raznih grupa podrške ovome ili onome ili živjeti sa brojnim neželjenim porukama nepoznatog svijeta. No, ima tu i nekih dobrih opcija – mogle bi se i vlade drugih kantona povesti primjerom iz USK pa otvoriti svoje Viber brojeve i onda formirati grupe poput „Kantonalne vlade“ u kojima bi mogle ogovarati građane, sindikate, nevladine organizacije, općine, Vladu Federacije…

Zakazani prvi sastanci sa građanima

Šalu na stranu, potez Vlade Unsko-sanskog kantona i premijera Mustafe Ružnića treba pozdraviti kao primjer koraka kojeg je jedna institucija napravila u susret građanima, a vrijeme će pokazati da li je taj korak obostrano shvaćen na pravi način i kakvi će biti njegovi rezultati. U doba kada je komunikacija lakša nego ikad prije nedopustiv je paradoks da ljudi, čini se, nikad nisu bili nezadovoljniji time koliko se njihov glas čuje u javnosti. Zbog toga je potrebno da građani ovaj i svaki sličan potez prepoznaju i iskoriste sve mogućnosti koje im stoje na raspolaganju prije nego vladama i drugim institucijama prigovore na zatvorenosti i netransparentnosti.

Jednako tako, potrebno je i da vlada i svaka druga institucija koja se odluči na izravnu i neposrednu komunikaciju sa građanima bude dosljedna u svojoj namjeri i sprovodi je kontinuirano i produktivno. Sudeći prema reakcijama na društvenim mrežama i onom što se može saznati od građana, vlada Mustafe Ružnića je krenula na pravi način i već su zabilježene njene prve reakcije na zahtjeve, prijedloge i probleme iznesene putem Vibera. Zakazani su i prvi sastanci sa građanima čiji su upiti to opravdano tražili i, s obzirom da javnost nije bombardovana sa informacijama o ovim aktivnostima, čini se kako je uvođenje komunikacije preko Vibera za aktuelnu vladu USK više od nekog PR-trika.

Premijeru Ružniću i njegovim saradnicima sad ostaje da iziđu na kraj sa onim što svaki novootvoreni komunikacioni kanal sa sobom donosi, a to je povećan rizik od nezadovoljstva građana jer povećanje broja onih koji se obraćaju Vladi nužno donosi i veliki broj onih koji – iz ovog ili onog razloga – neće dobiti ono što su očekivali. Nije se rodio ko bi narodu ugodio ali zadatak svake vlade je da uradi sve što može da bi mu ugodila.

Otvaranje besplatnog i direktnog kanala komunikacije sa Vladom je možda dobar početak ali povećanje povjerenja naroda u vlast će ovisiti o onome što bude slijedilo nakon toga. Na kraju krajeva, nijednoj vladi do sad nije zamjereno to što nije imala sluha da sasluša probleme građana nego što nije imala volje da ih rješava.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera