Izgubljeni nacistički voz pun blaga i reklame

Vojska ispituje teren gdje je navodno sakriven voz (AP)

Piše: Natalia Žaba

Postoji jedan kultni film u Poljskoj, bez kojeg Poljaci ne mogu zamisliti ni Božić, ni Uskrs, ni sebe same.

Film se zove “Kako sam započeo Drugi svetski rat” i govori o vojniku Franeku Dolasu, koji se, nakon nešto jače žurke, budi 1. septembra 1939. u vozu na poljsko – nemačkoj granici, slučajno ispaljuje metak u vazduh, pa počinje pucnjava, pa Drugi svetski rat.

Franek je junak velikog srca i urnebesnog temperamenta koji ga stalno vodi u probleme. Poljacima su posebno dragi trenuci kad pešadinac, bežeći od italijanskih nacista, stiže u Jugoslaviju, koja je upravo otkazala saradnju Hitleru.

Franek igra kolo sa Jugoslovenima, ubija se u pojam od crnogorske gromovače, izaziva tuču na hrvatskom primorju zbog prelepe kafanske pevačice, jednom rečju pravi lom gde god stigne, a sve vreme je ubeđen da je dužan da se bori protiv nacista kako bi otkupio krivicu za rat, koji je po svom ubeđenju sam započeo.

Vremena su se promenila i, hvala Bogu, Poljska ne zna za rat već dve generacije, no Poljacima neki nagoni nisu baš laki za iskoreniti.

Ostalo nam je pomalo te vatrene Franekove fantazije, koja sve radi „na hurrra“, bez glave, na brzaka, al’ sa puno srca.

Valbžih pod opsadom

Iako je većina stručnjaka, a i mnogo zvaničnika, mišljenja da nacististički voz sa blagom ne postoji, te da je cela priča jedan veliki nesrećan splet okolnosti, danas je Valbžih preplavljen lovcima na blago, turistima, stranim i domaćim novinarima.

Poljaci su, osim što su brzopleti, i snalažljivi, tako da vlasnici restorana i hotela, prodavci suvenira, prodaju čokoladice u obliku zlatne štanglice i majice sa nacrtanim vozom.

Nepostojećim vozom bave se već pravnici, mnoge međunarodne organizacije, lokalne samouprave, vojska te pripadnici obezbeđenja železnice.

Teren između 61 i 65 kilometra pruge koja spaja Vroclav, glavni grad Donje Šlezije, sa Valbžihom je zatvoren, jer, kako se veruje, upravo tamo je navodno nestao voz, koji je rasplamsao pravu zlatnu groznicu.

Poljski mediji javljaju da se u vezi blaga oglasio i predsednik Svetskog Kongresa Jevreja, te poneki pravnici iz Rusije.

Promocija koja zlata vrijedi

Iako Valbžih nije mogao da sanja bolju promociju, koja ne bi mogla da bude glasnija ni da smo je planirali, zamenik ministra kulture i konzervator Piotr Žuhovski, koji je nehotice sve to započeo, ne razgovara više sa medijma.

Nakon oštre kritike poljskih zvaničnika, ali i nemačkih medija, otišao je na godišnji odmor. No, ovo nije kraj.

Fantazija i brzina se često plaćaju lično, tako je fondacija Thesaurus uputila pismo tužilaštvu tražeći krivično gonjenje Žuhovskog, zbog mogućeg oštećenja imidža poljske države.

U međuvremenu o Valbžihu se čulo od Amerike do Kine, o gradiću i vozu raspisali su se svi svetski mediji, novi turisti pristižu.

Zamislite samo koliko bi morala da se plati takva ili slična kampanja, da je osmišljena.

Ovih dana vojska je započela ispitivanje terena gde je navodno sakriven voz.

Lično, iako ne verujem da je nacistički voz pronađen, užasno bih želela da se ipak nešto neočekivano desi.

Muzejima na blago, ljudima na radost, zvaničnicima na olakšanje.

Ako ništa drugo, na kraju je najbitnije da se mane prekuju u nešto dobro, od čega korist mogu da imaju svi.

Izvor: Al Jazeera