Izvještaj o mučenjima neće ništa promijeniti

CIA je lagala Kongresu, predsjedniku i javnosti, što je krivično djelo

Piše: Patty Culhane

U američkim redakcijama pokrenuta je debata, ili se barem nadam da jeste, o tome kako nazvati ono što je CIA radila osumnjičenima za terorizam u nekada tajnim zatvorima.

Mediji ovdje često biraju siguran put i govore o praksi, za ono što je predsjednik nazvao mučenjem. Mislim da taj pojam neće više biti predmet rasprave nakon što je Obavještajni odbor Senata objavio izvještaj. To je oštar ukor Centralne obavještajne agencije. Neke od ključnih činjenica iz izvještaja na 500 i nešto strana su:

– Zatvorenicima se moglo zabraniti da spavaju i do 180 sati (više od jedne sedmice), što je kod nekih izazvalo halucinacije.

– Zatvorenik je umro od hipotermije nakon što je gotovo nag bio zavezan za pod (šefovi CIA-e čak nisu znali da se te napredne tehnike ispitivanja koriste na tom mjestu).

– Zatvorenici su mogli biti izvučeni iz njihovih ćelija – njihova odjeća bi se skidala, stavljali su im kapuljaču preko glave i vukli niz hodnik dok su ih konstanto udarali.

– CIA je mučenje vodom opisala kao “seriju zamalo izvršenih utapanja”.

– Postoje dokazi da su više od tri osobe podvrgnute mučenju vodom (stavljanje mokrog platna preko njihovog lica zbog čega ne mogu disati i misle da se utapaju).

– Pet zatvorenika je bilo prisiljeno na rektalno hranjenje ili rektalnu hidrataciju (ne zbog nekog medicinskog razloga).

– Ispitivanja nisu dovela do prekida bilo koje zavjere niti su pomogla da se pronađe ijedan operativac.

– CIA je lagala Kongresu, predsjedniku i javnosti.

– To je samo jedan dio onoga što se otkrilo objavljivanjem izvještaja. CIA negira izvještaj i insistira na tome da je program spasio živote.

Šta će se sada desiti? Jednostavan odgovor je: najvjerovatnije ništa. Predsjednik Barack Obama je naredio procesuiranje svakoga ko je bio uključen u program.

Ako se Kongresu lagalo, to je krivično djelo. Republikanci koji preuzimaju Kongres imat će ovlasti za pravno gonjenje. Ali ionako nisu željeli da se izvještaj objavi, pa se čini malo vjerovatnim da će pokrenuti neku akciju.

Jedini način da se taj scenarij na neki način promijeni jeste da američki narod zahtijeva promjene. Čula sam mnoge političare kako govore da se boje da će doći do reakcije u inozemstvu. Zabrinutosti šta će se desiti ovdje kod kuće čak ni nema.

Izvor: Al Jazeera