Kako se sotonska parola prelila u Grčku

Velika grčka zastava prebačena je preko ograde, a preko nje bijeli platneni transparent - 'Nož, žica, Srebrenica' (Ustupljeno Al Jazeeri)

Mamurne od utakmice u Grčkoj, gdje je nogomentna reprezenatcija, nakon fantastične igre, kojom je nadigrala domaćina u svim segmentima, ipak, na kraju uspjela pobijediti samu sebe i izgubiti dva boda, Bosance i Hercegovce dočekala je jutros fotografija čiji sadržaj sinoć u direktnom prijenosu nisu primijetili. Vjerovatno je nije uočio ni komentator, kojem je bio važniji pogodak i vodstvo bh. reprezetativaca u najvažnijoj utakmici kvalifikacija, kako ju je nazvao grčki selektor.

Zato su krajne čudne bile riječi komentatora kako Fanatikosi bacaju baklje na tribine prema grčkim navijačima. Ko god prati utakmice “Zmajeva” zna da njihovi navijači bacaju baklje samo u situacijama kada njihov tim gubi i kada su nezadovoljni igrom svojih pulena. I, bez izuzetka, bacaju ih na teren. Tu čudnovatu situaciju razjasnila je tek fotografija koju je većina bh. građana vidjela ujutro.

Na fotografiji, snimljenoj neposredno nakon što je Miralem Pjanić pogodio, prikazan je dio tribine sa domaćim navijačima. Velika grčka zastava prebačena je preko ograde, a preko nje bijeli platneni transparent – “Nož, žica, Srebrenica”.

Inspiracija Zlatne zore

Vijesti kažu da je to dio tribine ispred kojeg se u prvom poluvremenu nalazio golman Asmir Begović i da je zastava raspeta kao odgovor na slavlje bh. navijača povodom Pjanićevog gola. Vijesti dalje govore kako je transparent stajao “neko vrijeme”, a onda je uklonjen i umjesto njega, preko grčke, prebačena je zastava Republike Srbije.

Mnogi grčki navijači su se ujutro putem društvenih mreža izvinili bh. navijačima zbog pomenutog transparenta, a neki su napisali da ga nisu postavaili Grci, već Srbi. Ama, nije ni važno ko ga je postavio. Najvažnije je šta će Evropska nogometna federacija reći i na koji će način kazniti Nogometni savez Grčke.

Ruku na srce, niko u Nogometnom savezu Grčke nema ništa s tim transparentom. U zemlji u kojoj političko krilo neonacističkog pokreta Zlatna zora na parlamentarnim izborima osvojilo sedam posto glasova i ušlo u Parlament sa 18 mandata, a ankete poslije kažu da im popularnost i dalje raste, gotovo da je normalno da se među nogometnim navijačima nađe grupa koja će raskriliti taj bezumni natpis.

Poznato je da se pripadnici Zlatne zore inspiriraju Ravnogorskim četničkim pokretom, djelima Srpske dobrovoljačke garde i njihovog komandanta Željka Ražnatovića Arkana. Kao što je poznato da su njihovi članovi učestvovali u ratu u Bosni i Hercegovini, da su se posebno istakli u zauzimanju Srebrenice i da je nakon genocida jedna ulica u ovom bh. gradiću nosila naziv Grčkih dobrovoljaca.

Natpis “Nož, žica, Srebrenica” nastao je prvih poratnih godina, kada su se prvi povratnici okuražili vratiti svome domu. Smislili su ga isti oni koji su, nakon stravičnih zločina, nastojali prestrašiti protjerane stanovnike da se vrate svojim kućama i tako obnove zajednički život i bosansku tradiciju i obezvrijede njihov krvavi trud. Natpis jasno govori: “Potpuno smo svjesni šta smo učinili. Planski smo to učinili. I učinit ćemo opet…”

Monstruozna poruka

U toj kratkoj monstruoznoj poruci, nakon što su završili na optuženičkim klupama, priznali svoja nedjela, izvršili samoubistva ili pak odležali dugogodišnje kazne za najbestidnije zločine u modernoj historiji, sabrali su oni ujedno i cijelu svoju zaostavštinu i svekoliku svoju poruku za budućnost. Danas, kada se njihova sotonska parola prelijeva preko granica zemlje koju su nastojali potpuno raščerečiti, oni likuju.

Bez obzira što je normalnom ljudskom umu nezamislivo da se na takav način cijelom jednom narodu poručuje da ga opet čekaju nož i žica, ipak treba biti spreman na to da će se ovaj transparent pojavljivati s vremena na vrijeme. U Evropi, a i u svijetu, pokazali su netom završeni izbori kod “Ujka Sema”, desnica postaje sve snažnija. Za njom, kao vični prilježnici, razne neonacističke i neofašističke grupacije, postaju sastavni dijelovi mnogih evropskih parlamenata.

Ohrabrene trampizacijom Sjedinjenih Američkih Država, one će postajati sve drčnije. Poručivat će da su tu, jasne i vidljive, sve dok ih neko sa stadiona i ulica ne postavi na poligone za obuku, pokaže im objekt njihove mržnje i dadne im pendrek i pušku u ruku. A tada… Taj scenario već smo vidjeli, širom Evrope, širom svijeta. Pogotovo su sjećanja na njega svježa ovdje, na Balkanu, i svi, itekako znamo kako to izgleda kada se navijačke horde pretvore u horde vojne, u ubice, u pse rata.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera