Kata smrti za bh. sport

Bori se za svoje sestre i svoje roditelje, tvoja prva mjesta i tvoje medalje, možda i sa svjetskog prvenstva, su samo tvoje (Anadolija)

Veliki dio građana BiH, ili makar onaj dio koji pasionirano prati pisanje internetskih portala, saznao je ovih dana ko je Ajla Mahmutović. Nažalost, ne zbog činjenice da je ova sjajna mlada sportašica po sedmi put osvojila titulu U-21 državne prvakinje u karateu, nego zbog njenog emotivnog posta na Facebooku.

„Neka iznutrina me boli što ću upravo podijeliti ovu vijest sa vama. Bez obzira što sam pokazala da sam najbolja i postala prvakinja Bosne i Hercegovine po sedmi put, moje mjesto na SP na Tenerifima će preuzeti djevojka koju sam pobjedila u finalu Državnog prvenstva, prošli vikend, a koja može platiti odlazak. Jednostavno ne mogu dozvoliti da moji roditelji ponovno dižu kredit i ulaze u dugove da bih ja mogla ići predstavljati svoju državu!!“

Djevojka je to koja je već učestvovala na Svjetskom prvenstvu i sa 18 godina osvojila, pazi sad, sedmo mjesto u svijetu u seniorskoj konkurenciji. U samo nekoliko dana od osvajanja titule najbolje U-21 karatistkinje u kategoriji do 55 kg Ajla se suočila sa surovom realom života sportista u ovoj jadnoj zemlji i još jadnijoj državi. Sa đavolskom dilemom: natjerati roditelje da finansiraju njeno učešće na SP-u i tako, možda, ugroziti egzistenciju svoje šestočlane familije ili baciti niz vodu sav trud, svu muku, svo odricanje i sav talenat uložen u treninge i prepustiti da neko čiji roditelji imaju dublji džep nezasluženo ode na Tenerife da predstavlja državu u kojoj se rodila!?

Mecene iz političkog i privrednog života

Da se emotivni roller coaster u kojem se Ajla ovih dana provozala dodatno ubrza pobrinule su se mecene iz političkog života koje su potrčale da obećaju kako će obezbijediti njen odlazak na smotru najboljih svjetskih karatista (čast izuzecima kao što je privatna naftna kompanija koja se javila da ponudi pomoć).

„Mogu da izrazim veliko razočarenje i poniženje što se stvari u zadnji čas odigravaju. Meni kao standardnom reprezentativcu BiH je bilo sramotno pronaći se u ovoj anomaliji. Tok mojih priprema je dosta poremećen sa ovim, koncentracija je znatno opala…“, napisala je Ajla, između ostalog, poslije najnovijeg obrata zahvalivši se onima koji su je se sjetili tek nakon što su brojni portali zakukali nad njenom sudbinom. Tako će Ajla ipak, nadamo se, zasluženo otići na Svjetsko prvenstvo da osvjetla obraz porodice Mahmutović. Jer Ajla na tom SP-u neće predstavljati BiH nego samo sebe i svoju porodicu koja osim nje ima još jednu državnu prvakinju i dvije buduće državne prvakinje.

Jer BiH nije Ajla, nažalost. BiH nisu mladi, pametni, ambiciozni, uporni, marljivi… BiH nisu oni koji rade i bore se i koje prepoznaju kao one u koje treba ulagati da ne bi pobjegli odavde glavom bez obzira.

BiH su vansistemska rješenja. BiH su refleksne reakcije zvaničnika na prozivke portala. BiH su posezanje za budžetskim rezervama da bi se pomogao svjetski poznati kulturni festival ili vanserijski sportista. BiH su samozadovoljni ministri i gradonačelnici koji su se sjetili da u predizbornoj godini tako „pogode živac“ puka, prvo nezadovoljnog jer čitaju očaj u riječima mlade sportašice, a onda sretnog jer se, ipak, našao neko da budžetskom rezervom pokrije ovu sramotu.

BiH su zadrigli manipulanti koji tuđe pare, pare otete od penzionera, učenika, željezničara ili invalida javno prosipaju po glavi sportista koji nose reprezentativni dres druge države, države višestruko bogatije i organizovanije, države čiji sportisti ne putuju na takmičenja zbog dobro raspoloženog državnog službenika nego jer je to tako planirano u budžetu. BiH su karijeristi iz sportskih saveza, svi ti ini „sportski radnici“ što ne pomaljaju iz zadimljenih kancelarija i ne pomišljaju da njihova jedina funkcija, njihov jedini razlog postojanja nije to da pare, namjenjene Ajli i drugim ajlama posijanim po sportskim terenima ove zemlje, troše na sebe i svoje ahbabe, jarane, drugare, frendove plaćajući im mjesta u avionima, skupe hotele i večere po elitnim restoranima.

Država koja ne cijeni i ponižava

BiH su prvi, drugi i treći redovi VIP loža na utakmicama naše fudbalske reprezentacije koja se muči da dobije šansu da možda uđe u baraž i, ako Slovenija ne izgubi od Škotske, a Slovačka ne odigra neriješeno sa Maltom, te usput Sunce ostane u Vodoliji, ipak dođe do svjetskog prvenstva. BiH je primjetno odsustvo ikoga živog iz tog estradno-sportskog establišmenta na svečanom prijemu najveće sportašice ovih prostora, Raze Mujanović, u Kuću slavnih FIBA-e. BiH je trijumf osrednjosti i carstvo lažnih simpatija za talentovane i inteligentne. BiH je državna pomoć za koride i malonogometne turnire pjevačkih zvijezda.

Juče Raza, danas Damir Džumhur, sutra Ajla Mahmutović… Sjajni pojedinci koji iza sebe imaju samo svoje porodice i prijatelje, a ispred sebe ili protiv sebe svoje sportske suparnike i državu BiH. Državu koja ih ne cijeni i koja ih ponižava. Naprimjer ovako: Sveučilišni karate klub “Neretva”, onaj za koji Ajla nastupa, na državnom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore održanom prošle subote bio je uvjerljivo najbolji osvojivši 6 zlatnih, 5 srebrenih i 2 bronzane medalje. Država je taj SKK „Neretva“ ove godine za projekt finansiranja odlaska takmičara na svjetska, evropska i balkanska takmičenja „pogurala“ sa 3.000 maraka. Isto koliko je dobio i, recimo, nogometni klub „Brnjaci“, koji se uspješno drži sredine tabele druge kantonalne lige…

Zato Ajla samo hrabro, bori se za svoje sestre i svoje roditelje. Tvoja prva mjesta i tvoje medalje, možda i sa svjetskog prvenstva, su samo tvoje. Zemlja čiji pasoš posjeduješ i država čiji grb nosiš na karate-giju ih nisu zaslužili.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera