Klepetan zapeo pred bedemom Evropske unije

Klepetan se, čini se, nije dobro pripremio pred put i nije pratio medije i izjave političara (Pixsell)

Piše: Ante Pavić

Hrvatska posljednjih dana proživljava dramu epskih razmjera, a štampa iz minute u minutu donosi nove podatke u binarnom sistemu.

„Vratio se!“, veli jedan portal; „Možda se nikad ne vrati!“, govori drugi, a narod nervozno gricka nokte ne znajući kome više da vjeruje.

Pogodili ste: bijela ptica iz porodice Ciconiidae, poznatija kao Klepetan, ove godine je okasnio u omalenu Brodsku Varoš gdje ga, kao i svakog proljeća posljednjih 15 godina, očekuje roda slomljenih krila pod imenom Malena.

Cijela država očekuje pticu koja se od drugih ptica razlikuje po tome što je prije nekog vremena dogurala do glavne uloge u marketinškoj kampanji koncerna Agrokor. I sada nema Agrokora, a nema, bogami, ni Klepetana.

Zato ima dovoljan broj komentatora koji pokušavaju proniknuti u razloge nedolaska najpoznatije bijele ptice i narodu objasniti moguće razloge gdje je zapeo Klepetan.

Klepetan, kao i svi iz njegove porodice Ciconiidae, naše zime provodi na jugu Afrike, a onda se preko Somalije i Sirije na proljeće vraća u ove krajeve.

I tako je Klepetan svake godine putovao na privremeni smještaj u Hrvatsku, da bi se našao s obitelji, a svi su ga prihvatili kao svojega jer su znali da će ostati samo privremeno pa se negdje pred jesen uputiti kući.

Krive rode

Kako nam svjedoče ovih dana, Klepetan se zadnji put pred polazak prilično nećkao oko odlaska, razmišljajući valjda da bi se mogao stalno skrasiti na krovu kuće u Brodskoj Varoši.

A to je, prema svim pravilima demokratske Evropske unije – nedopustivo. Pa nećemo sad nekoga tko dolazi iz Afrike, preko Somalije i Sirije, primiti među nas! Razumijemo mi da je njemu teško, ali zašto dolazi baš kod nas da kvari našu europsku kulturu? Mogao je ostati u Africi ili Siriji, daleko mu bila kuća, a ne nama dolaziti i uzimati nam ribu od usta.

„Mi imamo milijune roda u Africi i Aziji koji žele doći u Evropu. Mi ne razmišljamo o tome da će te rode preplaviti Evropu i da su biološki snažniji od evropskih jer imaju puno jaja. Važna je i kulturna politika. Njihova mladunčad su jednako vrijedna, ali nisu ista. Trebamo se zapitati želimo li mi u Hrvatskoj milijun roda. Oni imaju drugačiji mentalitet, to će promijeniti kulturu“, uskomešali se ljudi iz Domoljubne ornitolicije.

Javila se, dakako, i predsjednica Republike koja smatra da smo primili krive rode jer nam dolaze samo sposobni muški primjerci koji oplođuju naše rode. „Zabrinjava me činjenica da u zemlju ulazi puno roda nekontrolirano. Mi ne znamo tko su te rode, iz kojih razloga ulaze i nadzor nad državnom granicom jednostavno ne funkcionira“, naglasila je predsjednica.

Jeftina radna snaga

Javili se i komentatori svih fela koji smatraju da bi trebali primati samo plamence, jer su mnogo ljepši prizor od običnih roda. 

Klepetan se, čini se, nije dobro pripremio pred put i nije pratio medije i izjave političara koje su danas protiv toga da nam afričke rode dolaze u Evropsku uniju. Nema više ni Ivice Todorića, koji ga je kao jeftinu imigrantsku radnu snagu uzeo da radi za dobrobit prodaje njegove vode Jana.

Klepetan je zapeo pred bedemom Evropske unije koja sada brine o tome koga će pustiti na vlastite krovove i dimnjake. Neka sad oplođuje svoje afričke rode, a hrvatske pusti na miru. Divlje ptice više neće uznemiravati naše pitome i kulturne.

Odahnuli su i oni koji su izabrani da nam kroje sudbinu: napokon možemo nastaviti kljucati kamenčiće i stalno paziti da se ne podavimo na kiši, baš kao što to rade prave tuke, svoje na svome. 

Izvor: Al Jazeera