Ko profitira od Bevandinog ‘utjerivanja dugova’

Opet su nas opljačkali. Kao da bosanskohercegovačke vlasti ne znaju ništa drugo nego zavući ruku u džep građana. Ovaj put rovare po zakrpljenim džepovima Sarajlija i Zeničana, koji već sedam godina otplaćuju dug kojeg uglavnom nisu načinili. Riječ je o plinu potrošenom za vrijeme rata, kojim je gospodarila Karadžićeva paradržava.

S bisagama punim dolara, poput najdrčnijeg utjerivača dugova, vratio se, eno, Vjekoslav Bevanda iz Moskve. Tamo je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora stavio potpis na Sporazum o regulisanju obaveza bivšeg SSSR-a po obračunima vezanim za robni promet sa bivšom Jugoslavijom.

Cjelokupan takozvani klirinški dug od 125.157.834 američka dolara biće vraćen u novcu, likuje Bevanda. Da bi se to dogodilo ostao je još proces ratifikacije. Vijeće ministara BiH i Predsjedništvo BiH prihvatili su usaglašeni prijedlog Sporazuma, tako da će, što se njih tiče, procedura ratifikacije biti ekspresna.

Ni u državnom parlamentu neće biti problema. Ma koliko nam se u ovom trenutku činilo kako su sve odluke unaprijed blokirane, budite sigurni da će sve razmirice među bh. parlamentarcima popadati u bunar kada se na politički pladanj ispred njih stavi novac.

Zamazivanje očiju

„Izuzetno sam zadovoljan činjenicom što smo jedina zemlja bivše SFRJ koja će dug naplatiti u gotovini, a ne u robama, kako su to uradile druge države regije. Važno je da smo se u ovom procesu izdigli iznad politike i da smo, uz unutrašnje konzultacije i dogovore, te uz dobru volju Ruske Federacije došli do rješenja koje je povoljno za sve u BiH“, pjeva Bevanda.

Iz njegove izjave jedino se da pročitati kako je BiH maestralno odigrala na međunaordnoj sceni i jedina uspjela da od Rusa izvuče živu lovu, dok su se ostale zemlje bivše Jugoslavije morale zadovoljiti robom. Tako Bevanda sebe predstavlja kao velikog političkog mangupa, kojem nije ravan ne samo niko u regiji, već ni jedna politička ruska glava.

Bevanda izgleda vjeruje da su bh. građani toliko izluđeni da su zaboravili da riječ kliring, znači poravnanje, ili „prebijanje“, što će reći: ti meni duguješ 125 miliona, a ja tebi 105 miliona američkih dolara, pa zato, da ne bi bespotrebno prebacivali pare iz ruke u ruku, izađe da ti meni duguješ 20 miliona. I neće da kaže da su sve zemlje bivše Jugoslavije sa Rusijom baš na ovaj način prelamale svoje dugove.

Bevanda zamazuje oči i kada kaže da su se u ovom procesu bh. političari izdigli iznad politike te našli rješenje povoljno za sve u BiH. Da nije politika bila upletena od samog početka, ne bi sve trajalo više od deset godina, ne bi ostali zadnji i ruskim dugom bio bi poravnat bh. dug za gas iz vremena rata. A zadovoljni mogu biti samo entitetski premijeri, predsjednik RS-a, i naravno Bevanda, jer dug za plin iz rata će i dalje otplaćivati građani Sarajeva i Zenice.

Pare će biti podiljene ovako: Federaciji BiH ide 58 posto, odnosno 72.591.543,94, RS-u 29 posto ili 36.295.771,97, institucijama BiH 10 posto, ili 12.515.783,44 i Brčko Distriktu tri posto ili 3.754.735,03 američkih dolara. O načinu na koji će biti potrošene do sada se jedino izjasnila Željka Cvijanović, premijerka bh. eniteta RS. Ona je obećala da će 20 miliona eura uplatiti poljoprivrednicima u ovom bh. entitetu na ime neisplaćenih poticaja.

Krpljenje budžetskih rupa

Tako će građani Sarajeva i Zenice, koji će nastaviti da otplaćuju ratni dug za plin, jer iz RS-a za njega neće ni da čuju, platiti sve one desetke miliona eura koje je BiH, zbog nepostojanja ministarstva poljoprivrede na državnom nivou, ili barem sistema krodinacije, izgubila do sad iz pretpristupnih fondova Evropske unije.

Ako Rusija ne odluči da novac namijenjen Federaciji BiH ne zadrži na ime plina iz rata, pa ga ipak proslijedi Novalićevoj vladi, i ovome neće ništa drugo preostati nego da s njim plati zaostale poticaje poljoprivrednicima u ovom entitetu. I na državnom nivou, pa i u Brčko Distriktu, zasigurno će biti pokrpljene sveprisutne budžetske rupe.

Dakle, zadovoljstvo će biti tek na strani političara. Nikog od njih nije briga za građanima Sarajeva i Zenice, istinskim žrtvama urote koju je vlast RS-a smislila sa ruskim partnerima, a članovi Vijeća ministara i Predsjedništva BiH prihvatili.

Ratni dug za plin iznosio je 105 milona dolara. Od 2009. godine otplaćuju ga građani Sarajeva i Zenice sa po pet dolara na svakih potrošenih 1.000 kubnih metara. Do sada je otplaćeno oko sedam miliona dolara, što znači da godišnje bude otplaćeno oko milion.

Sada dug iznosi oko 98 miliona američkih dolara. Građanima Sarajeva i Zenice, dakle, trebaće još 98 godina da otplate dug. Što znači da će ga otplaćivati i njihovi unuci. Eto, kako bajni bh. političari, pored građana BiH, potkradaju i još nerođenu djecu.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera