Kraj maltretiranja Jelene Smiljanić?

Jelena Smiljanić se osjeća sigurnije kada je komšinica s njom (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Nađa Diklić

Jelena Smiljanić, muslimanka iz Banja Luke, o kojoj je Al Jazeera pisala, konačno, može mirnije zaspati. Žena koju su prve komšije Neđeljko Petković i njegova porodica trovale posljednje četiri godine, bacile „Molotovljev koktel“ u njenu garažu, urinirali po njoj, prijetile joj iz dana u dan 365 dana u godini, dobila je svoju prvu, malu pobjedu.

Nakon što je tekst o maltretiranju ove žene, kako joj je pojasnio komšija „samo jer je muslimanka“, objavljen, konačno je reagovala i policija. Pozvali su je dan poslije, a ona je pričala, davala video snimke šta joj komšije rade punih pet sati. Policijska stanica Lazarevo dodijelila joj je policajca koji će biti zadužen samo za njen slučaj, a policijski službenik Ljubiša Kosić čije izuzeće Smiljanićka traži godinama zbog dobrih porodičnih veza sa njenim komšijama Petkovićima, skinut je sa njenog slučaja.

Sada je bio dovoljan samo jedan snimak sigurnosne kamere koju je postavila da se zaštiti.

Ustupljeno Al Jazeeri

Prvi put izvršen pretres

„Djevojka koja dolazi kod mene da spava noću je moja komšinica Srpkinja. Osjećam se sigurnije kada je ona tu. Prolazila je i Petkovići su joj dobacili – Kotrljaće se glave Drakulićem. Bit će to nezapamćena tragedija. Snimak sam odmah dostavila policiji, došli su u kuću Petkovića i izuzeli dvije automatske puške, municiju i podnijeli prijavu protiv njega. Posljednji put su reagovali prije pet godina. I tada su mu oduzeli dvije automatske puške i municiju. No, prijetnje i uvrede ni nakon toga nisu prestale. Iako sam godinama trpila neviđen teror, prvi put je izvršen pretres. Zašto to nije učinjeno ranije, barem kada su me trovali herbicidima?“, pita se Smiljanićka.

Kaže da se sada osjeća malo sigurnije. Ali, ne i dovoljno da spava sama u kući koju je sagradila.

Petkovićima je policija za sada, oduzela četiri automatske puške iz kuće! No, u Banja Luci se, kažu, bomba može kupiti i za desetak maraka.

Ipak, za nadati se da će sve ovo sada prestati, jer je policija RS počela da radi svoj posao. I da ovim tekstom stavljamo tačku na slučaj Jelene Smiljanić iz Banja Luke, barem u ovom kontekstu. Kontekstu progonjenja.

Izvor: Al Jazeera