Live blog: Pobjednički povratak SDA

Na izbore izašlo 56,6 posto birača, od čega 54,79 u Federaciji BiH, 59,18 posto u RS-u, te 51,57 posto u Distriktu Brčko (Fena)

Prema nepotpunim preliminarnim rezultatima koje je u ponoć objavila Centralna izborna komisija (CIK), Stranka demokratske akcije (SDA) osvojila je najviše načelničkih mjesta na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini – 34.

Na drugom mjestu je Srpska demokratska stranka (SDS) koja je osvojila 27 načelničkih mjesta, napravivši najviši skok. Na prošlim lokalnim izborima 2008. godine imali su 13 načelničkih mjesta.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, koji je na lokalnim izborima 2008. godine imao čak 41 načelničko mjesto, sada je osvojio tek 15 načelničkih mjesta.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH dobila je 14 načelničkih mjesta, a Socijaldemokratska partija (SDP) 11. Demokratski narodni savez (DNS) imao je četiri načelnička mjesta, a Savez za bolju budućnost (SBB) BiH dva mjesta.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) 1990 imala je tri načelnička mjesta. Tri mjesta su osvojili nezavisni kandidati, a ostale partije i koalicije po jedno načelničko mjesto.

U izboru za načelnika SDA je osvojila ukupno 27,2 posto glasova, slijede SDS i PDP sa 21,6 posto, te SNSD sa 12 posto glasova. HDZBiH osvojio je 11,2 posto, SDP 8,8 posto i DNS 3,2 posto.

01:00 Lokalni izbori u BiH 2012 – Sarajevo

Centralna izborna komisija BiH održat će sljedeću konferenciju za novinare u 15 sati u ponedjeljak.


00:10 Lokalni izbori u BiH 2012 – Sarajevo

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) Branko Petrić kazao je na konferenciji za novinare održanoj u ponoć da su ranije objavljena saopćenja stranaka o izbornim rezultatima uglavnom tačna.

On je rekao da je na izbore izašlo ukupno 56,36 posto birača, od čega 54,79 u Federaciji BiH, 59,18 posto u Republici Srpskoj, te 51,57 posto u Distriktu Brčko.

Prvi preliminarni, nepotvrđeni rezultati objavljeni su na portalu CIK-a, www.izbori.ba.

Na toj stranici nisu objavljeni rezultati za Srebrenicu, Donji Žabar, Pelagićevo, Bijeljinu, Čelić, Kotor-Varoš, Kupres i Kostajnicu, čije općinske izborne komisije nisu proslijedile rezultate. 

“I mi smo pratili šta glavni akteri iznose i obistinjuju se danas iznesene ocjene da su izbori protekli fer i korektno”, rekao je Petrić.

“Izborni štabovi političkih stranaka obrađuju  rezultate na jedan veoma primjeren način i ono što mogu da kažem je da ono što oni medijski iznose manje-više korektno i tačno.”

Petrić je rekao da su izbnorni štabovi stranaka bili ažurniji od CIK-a u objavljivanju preliminarnih rezultata, ali konačne zaključke još je rano donositi.


Ponedjeljak, 8. oktobar


23:55 Lokalni izbori u BiH 2012 – Trebinje

Slavko Vučurević, koji je prema preliminarnim rezultatima novoizabrani gradonačelnik Trebinja, istakao je da će njegovom pobjedom grad poći novim putem, te zahvalio biračima na povjerenju.

“Noćas je pobijedilo Trebinje i to ono pravedno, istinsko i dostojanstveno”, istakao je Vučurević.

On je pozvao koalicione partnere da na dostojanstven način proslave pobjedu.

Slavka Vučurevića za gradonačelnika Trebinja podržalo je jedanaest opozicionih političkih partija.


23:40 Lokalni izbori u BiH 2012 – Sarajevo

Socijaldemokratska partija BiH iz ovih izbora izlazi s tri načelnika više u odnosu na 2008. godine, potvrdio je na konferenciji za novinare predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

Lagumdžija je naveo da su SDP-u pripala načelnička mjesta u općinama Centar Sarajevo, Kalesija, Tuzla, Doboj-jug, Gračanica, Živinice, Gradačac, Srebrenik, Bosanska Krupa, Ključ i Trnovo.

SDP je izgubio načelnička mjesta u Bihaću, Novom Gradu, Varešu i Kaknju.

Kada su u pitanju općinska vijeća, SDP je povećao broj vijećnika u svim sredinama, rekao je Lagumdžija.

“Ono što nas posebno raduje je da smo dobili vijećnike u općinskim vijećima u kojima ih do sada nismo imali poput Gruda, Čapljine, Kreševa, Stoca, Neuma, Prozora itd.”


23:30 Lokalni izbori u BiH 2012 – Sarajevo

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić kazao je na konferenciji za novinare da je ova stranka osvojila dva načelnička mandata, u općini Goražde i u sarajevskoj općini Stari Grad.

Radončić je zahvalio građanima BiH koji su  obavili svoju građansku dužnost glasajući na izborima, a istakao je i to da se stranka na čijem je čelu nakon samo dvije i po godine postojanja profilirala kao treća najjača politička opcija u Federaciji BiH.


23:20 Lokalni izbori u BiH 2012 – Banja Luka

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik poručio je da će ova stranka nastaviti predano raditi na dobrobit svih građana Republike Srpske.

“Nastavljamo dalje i ovo što imamo je veoma značajno. Izgubili smo načelnička mjesta u pojedinim opštinama sa malim brojem glasova, ali smo dobili u nekim mjestima gdje do sada nismo imali načelnika”, rekao je Dodik u Gradskom izbornom štabu SNSD-a Banja Luka.

On je istakao da je veoma značajno to što je Slobodan Gavranović izabran za gradonačelnika Banja Luke.

“Mislim da ovaj grad zaslužuje ovakvog gradonačelnika i radićemo zajedno na dobrobit ovog grada. Banjaluka je sada moderan, srednjoevropski grad i sigurno je da ćemo je u narednom periodu još više unaprijediti”, rekao je Dodik. 

SNSD je izgubio čak 26 mjesta načelnika. Prije četiri godine osvojio je 41 poziciju, a na ovim izborima njih 15, prema preliminarnim podacima CIK-a.


23:01 Lokalni izbori u BiH 2012 – Sarajevo

Stranka demokratske akcije (SDA), Srpska demokratska stranka (SDS) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) proglasile su pobjedu na završenim lokalnim izborima, te su kazale da su dobile najveći broj načelničkih mjesta.

U toku je prebrojavanje glasova, a prve rezultate Centralna izborna komisija objavit će u ponoć. 

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je da je ova stranka dobila 38 načelničkih pozicija – 36 u Federaciji BiH i dvije u Republici Srpskoj. 

“Građani su kaznili neodgovornost i bahatost politike izbornih pobjednika iz 2010. godine, Socijaldemokratske partije BiH. Kaznili su i nečasne namjere i parole Saveza za bolju budućnost BiH. SDA nije mijenjala svoju realnu politiku, nismo se služili nacionalističkom retorikom”, kazao je Tihić.

Prema izjavama šefa Izbornog štaba SDA Sanjina Halimovića, SDA je osvojila načelničke mandate u općini Novi Grad Sarajevo, u Kaknju, Zenici, Olovu, Sanskom Mostu, Jajcu, Varešu, Visokom, Vogošći, Bihaću, Vitezu kao i u općini Vukosavlje u Republici Srpskoj.

Nezavisni kandidat Ćamil Duraković vodi u izbornoj trci za načelnika općine Srebrenica, kazali su  novinarima Halimović i Tihić, dok je za općinu Bratunac, za razliku od prvih nezvaničnih informacija, još neizvjesno ko je pobijedio za načelničku poziciju. 

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je da će ta stranka biti u vlasti u 38 do 40 opština u Republici Srpskoj.

Od toga broja SDS će imati načelnike u 36 opština, rekao je Bosić. Prije četiri godine SDS je imala vlast u 17 opština, zbog čega je Bosić izvukao zaključak da su napravili ogroman pomak na današnjim izborima.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović izjavio je večeras u Mostaru da su rezultati lokalnih izbora konačna potvrda da bez HDZ-a BiH vlast ni na jednom nivou ne može biti formirana.

“Ovi izbori će imati i drugu ulogu osim izbora opštinskih načelnika i vijeća, te će evidentno odrediti politički dogovor na nivou BiH, entiteta i nekih kantona u naredne dvije godine… U svim opštinama u Hercegovini, u kojima smo imali kandidate, dobićemo načelnika “, kazao je Čović.
 

22:50 Lokalni izbori u BiH 2012 – Visoko

Amra Babić, kandidatkinja Stranke demokratske akcije za načelnicu Općine Visoko, ostvarila je izbornu pobjedu i postala prva načelnica neke općine u BiH koja nosi maramu (hidžab).

Sa birališta u sarajevskom naselju Dobrinja [Fena]


08:59 Lokalni izbori u BiH 2012 – BiH

Najveća izborna jedinica je Grad Banja Luka sa 181.530 upisanih birača, slijedi Tuzla sa 111.045, Novi Grad Sarajevo, koji ima 107.906 birača, Grad Bijeljina sa 103.007, te općina Zenica, koja ima 99.549 birača. Općine sa najmanjim brojem birača su Pale (FBiH) sa 666, Kupres (RS) koji ima 409, Istočni Drvar 339 te Istočni Mostar sa svega 215 registrovanih birača.


08:53 Lokalni izbori u BiH 2012 – BiH

Tek 37.359 birača prijavljeno je za glasanje putem pošte (iz inostranstva), 10.709 za glasanje u odsustvu (za općinu u kojoj trenutno ne borave), te 10.682 kao lično – putem mobilnih timova. Sve osobe koje su nakon 23. augusta navršile 18 godina, odnosno izvadile lični dokument, upisane su u centralni birački spisak i bit će im omogućeno da glasaju čak ako to urade i na sam dan izbora. 


08:34 Lokalni izbori u BiH 2012 – BiH

Prvi put na ovogodišnjim lokalnim izborima u BiH neće se birati vijećnici u Gradsko vijeće Grada Mostara s obzirom na to da su izbori u Mostaru odgođeni, jer Izborni zakon BiH i Statut Grada Mostara nisu usklađeni sa odlukom Ustavnog suda BiH. Time će, do daljnjeg, 95.689 Mostaraca ostati uskraćeno za biračko pravo.   


08:00 Lokalni izbori u BiH 2012 – BiH

U Bosni i Hercegovini su otvorena birališta za lokalne izbore na kojima će građani izabrati 78 općinskih vijeća u entitetu Federacija BiH, 58 skupština općine u entitetu Republika Srpska, pet skupština gradova u RS-u, 135 načelnika općina i pet gradonačelnika u BiH, te Skupštinu Brčko Distrikta BiH.

Ovjereno je ukupno 383 političkih subjekata, od čega 84 čine političke partije, 59 je koalicija, 224 nezavisna kandidata, 16 listi nezavisnih kandidata, te 2.251 kandidatska lista.

U Centralni birački spisak za lokalne izbore 2012. godine upisano je ukupno 3.144.296 birača. Potvrđen je ukupno 30.351 kandidat, od čega se bira 550 kandidata za načelnika/ gradonačelnika, 29.652 za vijećnika, te 149 kandidata iz reda nacionalnih manjina.

Centralna izborna komisija BiH (CIK) održat će povodom lokalnih izbora konferencije za novinare u 10, 13, 18, 21 i 24:00 sata u zgradi Institucija BiH.

Na konferenciji za novinare u 24 sata bit će saopćeni prvi nepotpuni preliminarni izborni rezultati.

Izvor: Al Jazeera