Oglasi

Live blog: Pobjednički povratak SDA

SDA osvojila najveći broj načelničkih mjesta, a SNSD ih najviše izgubio u odnosu na prethodne izbore, čak 26.
Na izbore izašlo 56,6 posto birača, od čega 54,79 u Federaciji BiH, 59,18 posto u RS-u, te 51,57 posto u Distriktu BrčkoFena

Prema nepotpunim preliminarnim rezultatima koje je u ponoć objavila Centralna izborna komisija (CIK), Stranka demokratske akcije (SDA) osvojila je najviše načelničkih mjesta na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini – 34.

Na drugom mjestu je Srpska demokratska stranka (SDS) koja je osvojila 27 načelničkih mjesta, napravivši najviši skok. Na prošlim lokalnim izborima 2008. godine imali su 13 načelničkih mjesta.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, koji je na lokalnim izborima 2008. godine imao čak 41 načelničko mjesto, sada je osvojio tek 15 načelničkih mjesta.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH dobila je 14 načelničkih mjesta, a Socijaldemokratska partija (SDP) 11. Demokratski narodni savez (DNS) imao je četiri načelnička mjesta, a Savez za bolju budućnost (SBB) BiH dva mjesta.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) 1990 imala je tri načelnička mjesta. Tri mjesta su osvojili nezavisni kandidati, a ostale partije i koalicije po jedno načelničko mjesto.

U izboru za načelnika SDA je osvojila ukupno 27,2 posto glasova, slijede SDS i PDP sa 21,6 posto, te SNSD sa 12 posto glasova. HDZBiH osvojio je 11,2 posto, SDP 8,8 posto i DNS 3,2 posto.

01:00 Lokalni izbori u BiH 2012 - Sarajevo

Centralna izborna komisija BiH održat će sljedeću konferenciju za novinare u 15 sati u ponedjeljak.


00:10 Lokalni izbori u BiH 2012 - Sarajevo

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) Branko Petrić kazao je na konferenciji za novinare održanoj u ponoć da su ranije objavljena saopćenja stranaka o izbornim rezultatima uglavnom tačna.

On je rekao da je na izbore izašlo ukupno 56,36 posto birača, od čega 54,79 u Federaciji BiH, 59,18 posto u Republici Srpskoj, te 51,57 posto u Distriktu Brčko.

Prvi preliminarni, nepotvrđeni rezultati objavljeni su na portalu CIK-a, www.izbori.ba.

Na toj stranici nisu objavljeni rezultati za Srebrenicu, Donji Žabar, Pelagićevo, Bijeljinu, Čelić, Kotor-Varoš, Kupres i Kostajnicu, čije općinske izborne komisije nisu proslijedile rezultate. 

"I mi smo pratili šta glavni akteri iznose i obistinjuju se danas iznesene ocjene da su izbori protekli fer i korektno", rekao je Petrić.

"Izborni štabovi političkih stranaka obrađuju  rezultate na jedan veoma primjeren način i ono što mogu da kažem je da ono što oni medijski iznose manje-više korektno i tačno."

Petrić je rekao da su izbnorni štabovi stranaka bili ažurniji od CIK-a u objavljivanju preliminarnih rezultata, ali konačne zaključke još je rano donositi.


Ponedjeljak, 8. oktobar


23:55 Lokalni izbori u BiH 2012 - Trebinje

Slavko Vučurević, koji je prema preliminarnim rezultatima novoizabrani gradonačelnik Trebinja, istakao je da će njegovom pobjedom grad poći novim putem, te zahvalio biračima na povjerenju.

"Noćas je pobijedilo Trebinje i to ono pravedno, istinsko i dostojanstveno", istakao je Vučurević.

On je pozvao koalicione partnere da na dostojanstven način proslave pobjedu.

Slavka Vučurevića za gradonačelnika Trebinja podržalo je jedanaest opozicionih političkih partija.


23:40 Lokalni izbori u BiH 2012 - Sarajevo

Socijaldemokratska partija BiH iz ovih izbora izlazi s tri načelnika više u odnosu na 2008. godine, potvrdio je na konferenciji za novinare predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

Lagumdžija je naveo da su SDP-u pripala načelnička mjesta u općinama Centar Sarajevo, Kalesija, Tuzla, Doboj-jug, Gračanica, Živinice, Gradačac, Srebrenik, Bosanska Krupa, Ključ i Trnovo.

SDP je izgubio načelnička mjesta u Bihaću, Novom Gradu, Varešu i Kaknju.

Kada su u pitanju općinska vijeća, SDP je povećao broj vijećnika u svim sredinama, rekao je Lagumdžija.

"Ono što nas posebno raduje je da smo dobili vijećnike u općinskim vijećima u kojima ih do sada nismo imali poput Gruda, Čapljine, Kreševa, Stoca, Neuma, Prozora itd."


23:30 Lokalni izbori u BiH 2012 - Sarajevo

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić kazao je na konferenciji za novinare da je ova stranka osvojila dva načelnička mandata, u općini Goražde i u sarajevskoj općini Stari Grad.

Radončić je zahvalio građanima BiH koji su  obavili svoju građansku dužnost glasajući na izborima, a istakao je i to da se stranka na čijem je čelu nakon samo dvije i po godine postojanja profilirala kao treća najjača politička opcija u Federaciji BiH.


23:20 Lokalni izbori u BiH 2012 - Banja Luka

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik poručio je da će ova stranka nastaviti predano raditi na dobrobit svih građana Republike Srpske.

"Nastavljamo dalje i ovo što imamo je veoma značajno. Izgubili smo načelnička mjesta u pojedinim opštinama sa malim brojem glasova, ali smo dobili u nekim mjestima gdje do sada nismo imali načelnika", rekao je Dodik u Gradskom izbornom štabu SNSD-a Banja Luka.

On je istakao da je veoma značajno to što je Slobodan Gavranović izabran za gradonačelnika Banja Luke.

"Mislim da ovaj grad zaslužuje ovakvog gradonačelnika i radićemo zajedno na dobrobit ovog grada. Banjaluka je sada moderan, srednjoevropski grad i sigurno je da ćemo je u narednom periodu još više unaprijediti", rekao je Dodik. 

SNSD je izgubio čak 26 mjesta načelnika. Prije četiri godine osvojio je 41 poziciju, a na ovim izborima njih 15, prema preliminarnim podacima CIK-a.


23:01 Lokalni izbori u BiH 2012 - Sarajevo

Stranka demokratske akcije (SDA), Srpska demokratska stranka (SDS) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) proglasile su pobjedu na završenim lokalnim izborima, te su kazale da su dobile najveći broj načelničkih mjesta.

U toku je prebrojavanje glasova, a prve rezultate Centralna izborna komisija objavit će u ponoć. 

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je da je ova stranka dobila 38 načelničkih pozicija - 36 u Federaciji BiH i dvije u Republici Srpskoj. 

"Građani su kaznili neodgovornost i bahatost politike izbornih pobjednika iz 2010. godine, Socijaldemokratske partije BiH. Kaznili su i nečasne namjere i parole Saveza za bolju budućnost BiH. SDA nije mijenjala svoju realnu politiku, nismo se služili nacionalističkom retorikom", kazao je Tihić.

Prema izjavama šefa Izbornog štaba SDA Sanjina Halimovića, SDA je osvojila načelničke mandate u općini Novi Grad Sarajevo, u Kaknju, Zenici, Olovu, Sanskom Mostu, Jajcu, Varešu, Visokom, Vogošći, Bihaću, Vitezu kao i u općini Vukosavlje u Republici Srpskoj.

Nezavisni kandidat Ćamil Duraković vodi u izbornoj trci za načelnika općine Srebrenica, kazali su  novinarima Halimović i Tihić, dok je za općinu Bratunac, za razliku od prvih nezvaničnih informacija, još neizvjesno ko je pobijedio za načelničku poziciju. 

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je da će ta stranka biti u vlasti u 38 do 40 opština u Republici Srpskoj.

Od toga broja SDS će imati načelnike u 36 opština, rekao je Bosić. Prije četiri godine SDS je imala vlast u 17 opština, zbog čega je Bosić izvukao zaključak da su napravili ogroman pomak na današnjim izborima.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović izjavio je večeras u Mostaru da su rezultati lokalnih izbora konačna potvrda da bez HDZ-a BiH vlast ni na jednom nivou ne može biti formirana.

"Ovi izbori će imati i drugu ulogu osim izbora opštinskih načelnika i vijeća, te će evidentno odrediti politički dogovor na nivou BiH, entiteta i nekih kantona u naredne dvije godine... U svim opštinama u Hercegovini, u kojima smo imali kandidate, dobićemo načelnika ", kazao je Čović.
 

22:50 Lokalni izbori u BiH 2012 - Visoko

Amra Babić, kandidatkinja Stranke demokratske akcije za načelnicu Općine Visoko, ostvarila je izbornu pobjedu i postala prva načelnica neke općine u BiH koja nosi maramu (hidžab).


Amra Babić [visokoin.com]

Prema prvim preliminarnim rezultatima koje je objavila Centralna izborna komisija BiH, Babić je osvojila 29,39 posto, odnosno 4.796 do sada prebrojanih glasova.

Babić je bila vijećnica u Općinskom vijeću Visokog, kao i ministrica u Vladi Zeničko-dobojskog kantona. Rođena je 1969. godine u Visokom.

Babić je samohrana majka troje djece i predsjednica Upravnog odbora Organizacije porodica šehida i poginulih boraca u Visokom.


22:19 Lokalni izbori u BiH 2012 - Čelić

Mještani Čelića oko 21 sat okupili su se ispred tržnog centra kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo sumnjajući u neregularnosti. Tom prilikom je došlo do narušavanja javnog reda i mira, vrijeđanja, svađa i upotrebe fizičke snage.
"Nekoliko osoba zadobilo je lake tjelesne povrede. Nakon tog događaja grupa građana se uputila prema sjedištu jedne od političkih partija (SDA) i kamenjem polupala stakla na objektu", kazao je za glasnogovornik MUP-a TK Izudin Šarić.


22:17 Lokalni izbori u BiH 2012 - Sarajevo

Prema prvim neslužbenim stranačkim rezultatima, u sarajevskim općinama Centar, Novo Sarajevo i Stari Grad, neće doći do promjene vasti, ali hoće u najvećoj općini, Novi Grad, gdje je Stranka demokratske akcije (SDA) preuzela vodstvo od Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH), javlja reporter Al Jazeere Boris Gagić.

SDA, također, tvrdi da su od SDP-a preuzeli načelničke pozicije u Kaknju i Varešu, te zadržali poziciju načelnika u Zenici.

HDZ tvrdi da je ostvario ubjedljivu pobjedu u Zapadnoj Hercegovini.

U Banja Luci, prema neslužbenim rezultatima, poziciju gradonačelnika zadržao je kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Slobodan Gavranović.

Nema promjene u Prijedoru, Doboju i Bijeljini, dok je u Trebinju, prema neslužbenim rezultatima, pobijedio zajednički opozicioni kandidat koalicije "Zajedno za Trebinje" Slavko Vučurević.


21:20 Lokalni izbori u BiH 2012 - Srebrenica

Ćamil Duraković, nezavisni kandidat za načelnika Općine Srebrenica, proglasio je izbornu pobjedu, rekavši da ima nekoliko stotina glasova više od glavnog konkurenta, kandidatkinje Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Vesne Kočević.

"Ovo nije Ćamilova pobjeda, ovo je pobjeda Bosne i Hercegovine, svih njenih građana, građana Srebrenice kao općine u Bosni i Hercegovini, a ne nikako u nekom 'Dodikistanu'“, rekao je Duraković, a prenosi Fena.

"Ovdje je pobijedila jedna strana nad drugom, ne u kontekstu međuetničke podjele nego razumijevanja prema Srebrenici, u našem svetom gradu gdje je počinjen genocid i koji se, nažalost, danas negira. Naša kampanja je bila za ljudska prava i da na vlasti u ovoj opštini budu ljudi koji mogu obezbijediti prosperitetan život za sve njene građane", izjavio je Duraković.


21:15 Lokalni izbori u BiH 2012 - Banja Luka

U bh. entitetu Republika Srpska procjene izbornih pobjednika mijenjaju se iz minute u minutu dok traje prebrojavanje glasova, javlja iz Banja Luke reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Prema nezvaničnim i nepotvrđenim informacijama vodi se žestoka bitka za mjesto gradonačelnika Banja Luke između Dragana Čavića, kandidata koalicije "Zajedno za Banja Luku" i Slobodana Gavranovića, kandidata Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).


21:11 Lokalni izbori u BiH 2012 - Srebrenica

Simpatizeri nezavisnog kandidata za načelnika Općine Srebrenica Ćamila Durakovića u večernjim satima u nedjelju kruže gradom, trube i slave izbornu pobjedu, javlja reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Kandidatkinja Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za načelnicu općine, Vesna Kočević je, međutim, kazala za Al Jazeeru da se glasovi i dalje prebrojavaju, te da, prema njenim informacijama sa sedam birališta, ona vodi na tim biračkim mjestima.


21:08 Lokalni izbori u BiH 2012 - Sarajevo

Na birališta širom Bosne i Hercegovine izašlo je 53,37 posto glasača, saopćio je na konferenciji za novinare u 21 sat predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Branko Petrić.

Najveći odziv zabilježen je u Istočnom Mostaru, gdje je glasalo 90 posto birača, dok je najmanje glasača izašlo na birališta u Tuzli.

Članica CIK-a Irena Hadžiabdić rekla je da je Komisija primila 15 prigovora za kršenje izborne šutnje, dok su općinske izborne komisije primile blizu 30 prigovora, što je manji broj prigovora nego inače.


20:40 Lokalni izbori u BiH 2012 - Srebrenica

Ćamil Duraković, nezavisni kandidat za načelnika Općine Srebrenica, vodi u izbornoj utrci za tu poziciju prema dosadašnjim informacijama sa terena, izjavio je novinarima u Sarajevu šef Izbornog štaba Stranke demokratske akcije Sanjin Halimović.

Prema njegovim riječima, kandidati SDA vode i u izbornoj trci za načelnike u Bihaću, Zenici i Kaknju.


20:14 Lokalni izbori u BiH 2012 - Banja Luka

U velikim gradovima u Bosni i Hercegovini zabilježena je slaba izlaznost birača u odnosu na manje sredine, javlja reporter Al Jazeere Boris Gagić.

U sarajevskoj općini Stari Grad, prema podacima Centralne izborne komisije, glasalo je 39 posto birača, a u Novom Sarajevu niti 30 posto.

U Tuzli je glasalo 32 posto birača, a u Banja Luci 16 posto.

Loša izlaznost birača zabilježena je u Zapadnoj Hercegovini, dok je u Istočnoj Hercegovini na birališta izašao rekordan broj glasača.


20:00 Lokalni izbori u BiH 2012 - Banja Luka

Kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za gradonačelnika Banja Luke Slobodan Gavranović podnio je krivičnu prijavu policiji bh. entiteta Republika Srpska kako bi se utvrdilo ko stoji iza osoba koje su, kako se navodi iz SNSD-a, obučene u crninu kupovale cvijeće i vijence za Gavranovića, tvrdeći da on, navodno, više nije među živima.

O ovom slučaju su obavijestili Centralnu izbornu komisiju BiH, te ističu da „u prljavoj kampanji na sam dan izbora protivkandidati za gradonačelnika Banja Luke ne biraju sredstva da ugroze izvjesnu pobjedu Gavranovića, služeći se najprizemnijim, najmorbidnijim i najneljudskijim metodama".

S druge strane, kandidat za gradonačelnika Banja Luke ispred koalicije "Zajedno za Banja Luku" Dragan Čavić najavio je prijave CIK-u i MUP-u Republike Srpske protiv nepoznate osobe zbog, kako je naveo, zabranjene i sugestivne poruke, kojom se nastoji narušiti njegov kredibilitet i integritet na dan izbora i tokom izborne šutnje.

"S nepoznatog broja došla je poruka u kojoj piše: 'Savez bosanskih džemata i muftijstvo iz Banja Luke su vam zahvalni zbog podrške Draganu Čaviću. Bosna nam je svima zajednička majka. U potpisu SDA, SDP i SBB.'", rekao je Čavić novinarima.

Ova poruka je, kaže, stigla noćas na brojne telefone u Banja Luci, prenosi Fena.


19:30 Lokalni izbori u BiH 2012 - Srebrenica

U Srebrenici je zabilježeno veliko interesovanje glasača koji su dolazili na neka biračka mjesta i pred samo zatvaranje birališta u 19 sati, kazao je za agenciju Fena predsjednik Općinske izborne komisije Nermin Alivuković. 

Do 16 sati u Srebrenici je glasalo 6.402 birača, a svoje biračko pravo iskoristili su brojni Srebreničani koji žive u drugim gradovima u BiH i Srbiji.

Pravo glasa na današnjim lokalnim izborima u Srebrenici imalo je 14.090 glasača.


19:30 Lokalni izbori u BiH 2012 - BiH

Lideri bh. političkih stranaka iznijeli su svoja očekivanja prilikom izlaska na biračka mjesta u nedjelju.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić kazao je kako očekuje značajnije promjene u odnosu na 2010. godinu, te bolji rezultat za svoju stranku nego na izborima prije dvije godine.

"Rezultati lokalnih izbora bit će poruka političkim strankama koje formiraju vlast ili učestvuju u vršenju vlasti i na kantonalnom i na državnom i na entitetskom nivou. Od toga će sigurno zavisiti i buduće kompozicije", zaključio je.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija kazao je kako vjeruje da će lokalni izbori praktično potvrditi vladajuću bh. šestorku, te da će SDPBiH i  Savez za bolju budućnost (SBB) BiH osvojiti duplo više glasova nego SDA.

Potvrdio je da SDP ima namjeru i dalje ostati u koaliciji sa SBBBiH na svim nivoima vlasti.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić je prilikom glasanja izrazio očekivanje da će građani u što većem broju izaći na biračka mjesta da ispune svoju građansku obavezu i da daju podršku promjenama.

Rekao je kako se nada da ovog puta  "neće biti velike izborne krađe", te dodao kako je ubijeđen da će na ovogodišnjim lokalnim izborima Savez za bolju budućnost pobijediti.

Lider Hrvatske demokratske zajednice 1990 Božo Ljubić se nada da će građani dati povjerenje onima koji znaju prepoznati njihove interese, te da će izabrati ljude koji će znati rješavati lokalne probleme. 

Predsjednik Naše stranke Dennis Gratz rekao je kako očekuje da će Naša stranka ostvariti najznačajnije rezultate od svog osnivanja.

Ujedno to će ovoj političkoj stranci, smatra Gratz, dati dodatni motiv za naredne opće izbore kad bi se mogla profilirati i kao ozbiljna socijallibelarna alternativa.

On je dodao kako Našoj stranci, kao i nekolicini manjih stranaka, u prilog idu i međusobni obračuni među strankama koje su držale većinu vlasti te rezočarenje građana u njih.

Predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić je, nakon što je glasao, izjavio novinarima da očekuje dobar rezultat, kao što je i ranije najavljivao.

"Stranka za BiH se vraća u politički život BiH", kazao je Jerlagić.

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik rekao je, nakon što je glasao u Laktašima, kako vjeruje da će lokalni izbori proteći u miru i da će potvrditi demokratsku zrelost RS-a.

Lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić očekuje za svoju stranku veliku podršku birača na lokalnim izborima, jer je dala, kako kaže, jake kandidate u svim općinama.

I predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić smatra da su lokalni izbori bitni za dugoročnu perspektivu i političku situaciju u RS-u, rekavši da se ne radi samo o lokalnim izborima već i o prilici da se narod dugoročno opredijeli.

Za predsjednika Demokratskog narodnog saveza (DNS) i kandidata ove stranke za gradonačelnika Prijedora Marka Pavića jasno je da će građani najbolje presuditi na lokalnim izborima.

U ovom vremenu, dodao je, potrebni su sposobni ljudi da vode lokalne zajednice. 


18:40 Lokalni izbori u BiH 2012 - Srebrenica

Glasanje u Srebrenici je u dva navrata obustavljano – prvi put na trideset minuta, drugi put na pet minuta, oba puta iz istih razloga, javlja Al Jazeerina reporterka Nadina Maličbegović.

Naime, jedna grupa ljudi koji su došli iz Srbije da glasaju u Srebrenici, uglavnom iz Bajine Bašte, sa sobom nije imala tražena dokumenta.

Nosili su određene dokumente koje su dobili u institucijama Srbije i pokušali su da glasaju. U tome su spriječeni i nisu se usprotivili.


18:12 Lokalni izbori u BiH 2012 - Sarajevo

Centralna izborna komisija saopćila je da lokalni izbori protiču u fer atmosferi, javlja iz Sarajeva reporter Al Jazeere Boris Gagić

Do 16 sati u BiH je glasalo 44 posto birača. Prema entitetskim podacima, u Republici Srpskoj je do 16 sati glasalo 46 posto, a u Federaciji BiH i Distriktu Brčko 42 posto birača.

18:00 Lokalni izbori u BiH 2012 - Odžak

U Odžaku je smijenjen predsjednik biračkog odbora, a izbori u tom gradu bit će produženi do 20 sati.

Prije otvaranja biračkog mjesta predsjednik odbora ubacio je 55 glasačkih listića na kojima je označio sadašnjeg načelnika i kandidata za načelnika, ali je prilikom kontrole glasačke kutije to otkriveno, javlja reporter Al Jazeere Boris Gagić.


17:15 Lokalni izbori u BiH 2012 - Beč

Širom svijeta živi 1,3 miliona državljana BiH, ali manje od tri posto njih registrirano je za glasanje na lokalnim izborima. Reporterka Al Jazeere Ivana Brkić razgovarala je sa građanima BiH u Beču.


17:09 Lokalni izbori u BiH 2012 - Banja Luka

Iz banjalučke Gradske izborne komisije potvrđeno je da nisu prijavljeni bilo kakvi incidenti ili neregularnosti na biračkim mjestima.

U Banja Luci, na više od 200 biračkih mjesta, do 15 sati glasalo je blizu 29 posto birača, javlja reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.


16:59 Lokalni izbori u BiH 2012 - Sarajevo

Reporter Al Jazeere Boris Gagić iz Sarajeva izvještava o podacima iz Centralne izborne komisije (CIK).

 


16:37 Lokalni izbori u BiH 2012 - Srebrenica

Na biračkom mjestu u Kulturnom centru Srebrenica došlo je do drugog kratkotrajnog prekida u glasanju. U 15 sati potrošeni su svi listovi na dopunskom izvodu centralnog biračkog spiska.

Općinska izborna komisija obavijestila je Centralnu izbornu komisiju, odakle je stigao dopis da se na tom biračkom mjestu obustavi glasanje.

Nakon toga CIK je odobrio dodatni broj listića. Glasanje je nastavljeno u 15:50 sati.

Prema riječima predsjednika Općinske izborne komisije Nermina Alivukovića, do ovoga je došlo jer niko u Srebrenici niti u Centralnoj izbornoj komisiji nije imao podatak o tome koliko će se glasača pojaviti za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima na biračkom mjestu u Kulturnom centru Srebrenica. 


14:22 Lokalni izbori u BiH 2012 - Srebrenica

Nakon polusatnog prekida nastavljen je rad birališta u srebreničkom Kulturnom centru, predviđenom za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, saopćio je predsjednik biračkog odbora na ovom biralištu Ševko Ćivić.

Kako prenosi Srna, predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) Nermin Alivuković rekao je da će rad ovog birališta biti produžen za onoliko vremena koliko je trajao prekid glasanja i koliko je ujutro kasnilo otvaranje, što je ukupno otprilike sat vremena.

Na ovom biračkom mjestu došlo je do neusaglašenosti članova biračkog odbora sa OIK-om, nakon čega su birači upućeni da donesu potvrde o prebivalištu iz policijske stanice.

Na nepotvrđenim glasačkim listićima mogu glasati svi koji imaju policijske potvrde o prijavi boravišta u Srebrenici uz jedan od ličnih dokumenata sa fotografijom.

Riječ je o nekoliko stotina Srebreničana, većinom Srba, koji žive u Srbiji, a koji su se prijavili za glasanje na izborima u Srebrenici nakon 23. septembra.

Posmatrači OHR-a, Vijeća Evrope i Američke ambasade u BiH bili su na ovom biračkom mjestu i registrirali probleme. 


14:02 Lokalni izbori u BiH 2012 - Sarajevo

Nerazjašnjene situacije o glasačkim pravima u Srebrenici su riješene, saopćio je predsjednik CIK-a BiH Branko Petrić.

Na pitanje novinara u vezi sa obustavom glasanja i privremenim zatvaranjem glasačkog mjesta u Domu kulture u Srebrenici, Petrić je kazao kako „ta informacija nije tačna“. 

On je rekao da je CIK BiH u stalnom kontaktu sa općinskom izbornom komisijom u Srebrenici i sa međunarodnim posmatračima u tom gradu.

„Bilo je nekih nesporazuma, odnosno nekih nerazjašnjenih situacija o tome ko ima pravo glasati na nepotvrđenim glasačkim listićima u Domu kulture. Mi smo u skladu sa Zakonom dali jasnu instrukciju. Bio je u jednom trenutku kraći prekid od deset minuta dok se situacija nije razjasnila, a razjasnila se tako da su se pojavile na glasačkom mjestu osobe sa neispravnim dokumentima koje su htjele da glasaju i nije im omogućeno da glasaju s dokumentima koji nisu propisani zakonom“, kazao je Petrić.

Prema riječima člana CIK-a BiH Suada Arnautovića, "do 12 sati CIK  je dobio devet prigovora na kršenje predizborne šutnje“.


13:55 Lokalni izbori u BiH 2012 - Sarajevo

Najveća izlaznost birača na lokalnim izborima u BiH do 11 sati zabilježena je u općini Pale, skoro 44 posto, dok je najmanje birača, njih 10,46 posto, izašlo na birališta u općini Tuzla, kazao je predsjednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić.

On je naveo kako je „samo u općini Odžak došlo do težeg kršenja pravila izbornog postupka“ i da je to riješeno, te da se „izbori tamo sad regularno provode, a eventualno će popodne biti donijeta odluka o produženju rada glasačkog mjesta“.

Početak glasanja na tom izbornom mjestu u Odžaku kasnio je blizu tri sata.

Izlaznost do 11 sati na lokalnim izborima u BiH je veća nego 2010. godine i iznosi 18,23 posto, dok je izlaznost do istog vremena 2010. iznosila 13,48 posto, saopćio je CIK BiH.

Izlaznost na nivou Federacije BiH je 17,37 posto, dok u Republici Srpskoj iznosi 19,60 posto, a u Brčko Distriktu 18,25 posto.


13:49 Lokalni izbori u BiH 2012 - Zvornik

Na glasačkom mjestu u Zvorniku zabilježen je incident kada je jedna žena pokušala glasati sa tuđom ličnom kartom.

Kako je saopćila glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Mirna Šoja, ta osoba napustila je glasačko mjesto i odbacila ličnu kartu.

Policija je locirala i identificirala spomenutu osobu i obavijestila Okružno tužilaštvo Bijeljina o ovom događaju.


13:35 Lokalni izbori u BiH 2012 - Banja Luka

Do 11 sati na izbore je izašlo blizu 16 posto ili blizu 30.000 banjalučkih birača, kazali su za Al Jazeeru zvaničnici Gradske izborne komisije.

Sve više birača dolazi da obavi svoju građansku dužnost, a reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić javlja kako u Komisiji očekuju da do kraja dana izađe 50 do 55 posto birača.

Izlaznost do 11 sati slična je onoj zabilježenoj na prethodnim lokalnim izborima 2008.


13:00 Lokalni izbori u BiH 2012 - Donji Goleši

Svoje glasačko pravo u Donjim Golešima kod Banja Luke iskoristio je i Dragoljub Galić, koji ima čak 103 godine.

Galić primjećuje da se u današnje vrijeme glasa „modernije“, odnosno, kako kaže, lakše, a pamti mnoge izbore dosad, prenosi Fena.

"Drago mi je da idem na glasanje", rekao je on novinarima.

Izborni dan mu je, ispričao je, prilika da vidi svoje komšije, sugrađane, te da s njima podijeli utiske o izborima.
Galić je u januaru pridobio medijsku pažnju kada je postao treći najstariji pacijent na svijetu kojem je ugrađen trajni elektrostimulator srca ili pacemaker.


12:40 Lokalni izbori u BiH 2012 - Srebrenica

Glasanje u Domu kulture Srebrenica privremeno je obustavljeno, javlja reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Članovi biračkog odbora su zatvorili biračko mjesto nakon što su odbili odobriti osobama koje su posjedovale srbijanske identifikacijske dokumente da glasaju na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Zahtjev nekoliko desetaka osoba koje su tražile da glasaju na taj način podržala je i kandidatkinja Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za načelnicu Srebrenice Vesna Kočević, koja je došla na biračko mjesto u Dom kulture Srebrenica.


Sa birališta u Srebrenici [Al Jazeera]

Članovi biračkog odbora potom su zatvorili biračko mjesto i najavili konsultacije sa Centralnom izbornom komisijom BiH.

Glasnogovornica CIK-a BiH Maksida Pirić rekla je da će više detalja biti poznato na konferenciji za novinare CIK-a BiH u 13 sati.

U Srebrenici je zabilježena velika izlaznost birača, a mnogi su došli glasati autobusima i kombijima iz Tuzle, Živinica i Sarajeva, ali i iz Bajine Bašte u Srbiji.

Kako kaže Maličbegović, neki birači tvrde da nakon izbora ne očekuju promjene, dok se drugi nadaju poslu, povratku i zaustavljanju odlaska mladih.


11:30 Lokalni izbori u BiH 2012 - Sarajevo

Ekipa Al Jazeere posjetila je birališta u sarajevskim općinama Centar i Novo Sarajevo.

Reporterka Al Jazeere Azalea Džanko javlja da na tim glasačkim mjestima nema gužve. Glasanje protiče mirno, a birači su mahom starije osobe.


11:30 Lokalni izbori u BiH 2012 - Pale

Specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Peter Sorensen i njegov zamjenik Renzo Daviddi posjetili su biralište u Srednjoškolskom centru na Koranu na Palama.

"Kao i uvijek, stojimo iza BiH na njenom putu ka EU-u. Sastavni dio tog puta ka Evropi jeste da BiH još jednom pokaže da može voditi kvalitetan odgovarajući izborni proces, kao što je to danas slučaj sa lokalnim izborima", rekao je Sorensen novinarima.

Na biračkom spisku u opštini Pale nalazi se 19.544 birača sa pravom glasa, koji građansku dužnost mogu obaviti na 38 redovnih biračkih mjesta, na jednom mjestu za glasanje u odsustvu, a angažirana su i dva mobilna tima, prenosi Srna.


10:50 Lokalni izbori u BiH 2012 - Bijeljina

Posmatrači Vijeća Evrope koji su u 10 sati posjetili biralište u Osnovnoj školi Knez Ivo od Semberije u Bijeljini izjavili su da su zadovoljni načinom na koji protiču lokalni izbori, prenosi Srna.


Birači u Bijeljini [Srna]

Dominique Gambier i Pierre Boucher su iz Francuske i u svojoj zemlji su načelnici malih općina. Oni su mnogo puta bili posmatrači na izborima u Francuskoj, a izbore u BiH nadgledaju prvi put.

Prije Bijeljine posmatrači su obišli birališta u Brčkom, a nakon Bijeljine posjetit će Tuzlu.


10:30 Lokalni izbori u BiH 2012 - Srebrenica

Znatan broj novoregistrovanih birača koji glasaju u Srebrenici dolazi na birališta bez ličnih dokumenata i oni se upućuju u Policijsku stanicu kako bi dobili potvrdu da su podnijeli zahtjev za izdavanje ličnih dokumenata, te s tom potvrdom mogu glasati, prenosi Fena.

Svih 25 biračkih mjesta u općini Srebrenica otvoreno je u sedam sati u nedjelju.

U samom gradu najveća je gužva na biračkom mjestu u Kulturnom centru, gdje pravo glasa ima blizu 900 Srebreničana. Na ovom biračkom mjestu do deset sati glasalo je 180 birača.

Pravo glasa na ovim lokalnim izborima u Srebrenici ima 14.090 glasača.

Na ulicama Srebrenice veliki je broj automobila iz svih krajeva BiH, ali i onih s registarskim tablicama iz susjedne Srbije.


09:50 Lokalni izbori u BiH 2012 - Bosanska Gradiška

Iz Bosanske Gradiške stižu još neprovjerene informacije da je jedan birač na glasanje došao s glasačkim listićem.

Pojedini posmatrači prijavili su i da je prilikom brojanja nedostajalo glasačkih listića u odnosu na broj koji je predviđen za tu općinu, prenosi Fena.

Također, pojavile su se i tvrdnje da postoji organizirano dovoženje glasača na biračka mjesta u ovoj općini, gdje pravo glasa ima 53.500 birača i 99 birača za registriranih za glasanje u odsustvu.

U Općinskoj izbornoj komisiji jutros se nisu javljali na telefon.


09:03 Lokalni izbori u BiH 2012 - BiH

Što se tiče spolne strukture, kao kandidat na lokalnim izborima registriran je ukupno 19.591 muškarac (64,55 posto) – 509 za gradonačelnike i načelnike, 18.958 za skupštine gradova, općinska vijeća i skupštine opština, te 124 iz reda nacionalnih manjina.

Na kandidatskim listama je 10.759 žena (35,44 posto) – 40 za gradonačelnice i načelnice općina, 10.694 za skupštine gradova, općinska vijeća i skupštine općina, te 25 kao kandidatkinje iz reda nacionalnih manjina. 


09:01 Lokalni izbori u BiH 2012 - BiH

Kada su u pitanju birači koji su se prijavili za glasanje putem pošte, od njih ukupno 37.359 najveći broj glasača je registriran iz Republike Hrvatske – 10.271, potom Njemačke – 4.848, te Švedske – 4.721. Za glasanje iz Austrije prijavljeno je 3.507 birača, Švicarske 3.127, Republike Srbije 2.672, SAD-a 1.797, Danske 1.261, Nizozemske 938, a Norveške 833 birača. Na spisku država iz kojih su se bh. građani prijavili da glasaju putem pošte nalazi se ukupno njih 53.  


Sa birališta u sarajevskom naselju Dobrinja [Fena]


08:59 Lokalni izbori u BiH 2012 - BiH

Najveća izborna jedinica je Grad Banja Luka sa 181.530 upisanih birača, slijedi Tuzla sa 111.045, Novi Grad Sarajevo, koji ima 107.906 birača, Grad Bijeljina sa 103.007, te općina Zenica, koja ima 99.549 birača. Općine sa najmanjim brojem birača su Pale (FBiH) sa 666, Kupres (RS) koji ima 409, Istočni Drvar 339 te Istočni Mostar sa svega 215 registrovanih birača.


08:53 Lokalni izbori u BiH 2012 - BiH

Tek 37.359 birača prijavljeno je za glasanje putem pošte (iz inostranstva), 10.709 za glasanje u odsustvu (za općinu u kojoj trenutno ne borave), te 10.682 kao lično – putem mobilnih timova. Sve osobe koje su nakon 23. augusta navršile 18 godina, odnosno izvadile lični dokument, upisane su u centralni birački spisak i bit će im omogućeno da glasaju čak ako to urade i na sam dan izbora. 


08:34 Lokalni izbori u BiH 2012 - BiH

Prvi put na ovogodišnjim lokalnim izborima u BiH neće se birati vijećnici u Gradsko vijeće Grada Mostara s obzirom na to da su izbori u Mostaru odgođeni, jer Izborni zakon BiH i Statut Grada Mostara nisu usklađeni sa odlukom Ustavnog suda BiH. Time će, do daljnjeg, 95.689 Mostaraca ostati uskraćeno za biračko pravo.   


08:00 Lokalni izbori u BiH 2012 - BiH

U Bosni i Hercegovini su otvorena birališta za lokalne izbore na kojima će građani izabrati 78 općinskih vijeća u entitetu Federacija BiH, 58 skupština općine u entitetu Republika Srpska, pet skupština gradova u RS-u, 135 načelnika općina i pet gradonačelnika u BiH, te Skupštinu Brčko Distrikta BiH.

Ovjereno je ukupno 383 političkih subjekata, od čega 84 čine političke partije, 59 je koalicija, 224 nezavisna kandidata, 16 listi nezavisnih kandidata, te 2.251 kandidatska lista.

U Centralni birački spisak za lokalne izbore 2012. godine upisano je ukupno 3.144.296 birača. Potvrđen je ukupno 30.351 kandidat, od čega se bira 550 kandidata za načelnika/ gradonačelnika, 29.652 za vijećnika, te 149 kandidata iz reda nacionalnih manjina.

Centralna izborna komisija BiH (CIK) održat će povodom lokalnih izbora konferencije za novinare u 10, 13, 18, 21 i 24:00 sata u zgradi Institucija BiH.

Na konferenciji za novinare u 24 sata bit će saopćeni prvi nepotpuni preliminarni izborni rezultati.

Izvor: Al Jazeera

Oglasi