Manningova mala pravna pobjeda

Uračunavanje vremena provedenog u pritvoru neće mnogo značiti ako Manning dobije doživotnu kaznu (EPA)

Piše: Camille Elhassani

Redovu prve klase vojske Sjedinjenih Američkih Država Bradleyju Manningu sud će uračunati 112 dana odslužene zatvorske kazne u konačnu kaznu u slučaju da bude osuđen za davanje stotina hiljada američkih povjerljivih dokumenata internetskoj stranici WikiLeaks 2010. godine.

Sutkinja američke vojske, pukovnica Denise Lind, je uračunala vrijeme provedeno u pritvoru zato što je zatvorsko osoblje vojne baze američkih marinaca Quantico odbilo prihvatiti preporuke stručnjaka za mentalno zdravlje, koji su rekli da Manning neće sebi naškoditi i da treba ukinuti nadzor koji je osiguravao da on ne izvrši samoubistvo.

Pravni tim koji je branio Manninga je tvrdio da slučaj treba biti odbačen, jer se osoblje loše odnosilo prema njemu dok je bio zatočen u zatvoru u Quanticu od jula 2010. do aprila 2011. Manning je u novembru svjedočio da su ga mjesecima držali pod nadzorom za samoubistvo, kada je bio zatvoren u svoju ćeliju 23 sata dnevno, dok su njegove aktivnosti bile znatno ograničene.

Vojno zatvorsko osoblje je reklo da je on bio pod nadzorom zbog sumnje da će izvršiti samoubistvo, te je imao status “prevencije povreda” zbog toga što su se bojali da bi on mogao sebi naškoditi. U formularu koji je ispunio kada su ga smjestili u Quantico, Manning je napisao da je “uvijek planirao, a nikad nije poduzimao” korake za samoubistvo.

Omča od prekrivača

On je napravio i omču od prekrivača sa kreveta dok je bio zatvoren u Kuvajtu, prije nego što su ga odatle prebacili u Quantico.

Zapovjednici Quantica su posvjedočili da nisu vjerovali psihijatru vojnog zatvora, kapetanu Williamu Hocteru.

Početkom 2010. godine je zatvorenik za kojeg je Hocter bio odgovoran izvršio samoubistvo. Sutkinja je uzela u obzir da je ovaj incident doveo do toga da zatvorsko osoblje zanemari mišljenje psihijatra.

Sutkinja je zaključila da zvaničnici nisu imali namjeru da kazne Manninga time što su ga držali pod posebnim ograničenim statusom, te da nije bilo pritiska zapovjedništva da se ograniči njegov boravak.

Zapovjednici Quantica su posvjedočili da njihov objekat nije adekvatan za dužu skrb nekoga ko ima određene mentalne poteškoće.

Tokom njegovog zatočeništva u Quanticu, specijalni izvjestitelj Ujedijnenih naroda o mučenju Juan Mendez je pokušao da ga posjeti, da vidi u kakvim se uslovima nalazi, ali mu nije bio dozvoljen pristup. Sutkinja je rekla da on nije bio na listi Manningovih posjetitelja, te da zbog toga nije trebao smatrati da ima pravo da će mu se dopusti da ga posjeti.

Mučenje Manninga

Prošle godine je Mendez objavio izvještaj u kojem je optužio vladu SAD-a za mučenje Manninga.

U izvještaju je Mendez napisao: “Došao sam do zaključka da 11 mjeseci zatvoreništva u samici (bez obzira kako su zatvorski zvaničnici nazvali taj režim) predstavlja u najmanju ruku okrutan, nečovječan i ponižavajući tretman”.

Sutkinja Lind je odbacila Mendezovo mišljenje da je Manning bio zatvoren u samici. Ona je dodala da mišljenja zvaničnika UN-a ne predstavljaju zakon u SAD-u.

Početak suđenja Manningu je zakazano za šesti mart. U slučaju da bude osuđen, on bi mogao dobiti i doživotnu kaznu.

Izvor: Al Jazeera