Mjesec u kojem su Turci maštali o viznoj liberalizaciji

Turska smatra da im jedino postojeći Zakon može pomoći u borbi prijetnje ISIL-a, ali i prokurdskih militanata iz redova PKK-a (EPA)

Piše: Arduana Pribinja

Umjesto u Turskoj, lideri zemalja Grupe 7 o migracijama i humanitarnoj krizi razgovaraju u Japanu. Angela Merkel im iz prve ruke može prenijeti zaključke prvog dana humanitarnog Samita na kojem se, osim nje, niko od družine koja je danas u Japanu, nije pojavio na Samitu u Turskoj.

Pretpostavimo da su pozvani, jer da nisu, domaćini prvog Svjetskog humanitarnog samita ne bi kritizirali njihov izostanak.

No čini se da su oni upućeni u zaključke samita i poruke koje su s njega poslane. Tako je Jean-Claude Juncker, predsjednik Evropske komisije, koji također prisustvuje Samitu G7 iz Japana kritizirao izjavu turskog predsjednika, poručivši mu da prijetnje nisu najbolji diplomatski instrument, te da njima neće postići ništa.

Prijetnje koje spominje Juncker se odnose na izjavu Recepa Tayyipa Erdogana, koju je dao na zatvaranju humanitarnog Samita u Istanbulu, a tiče se Sporazuma o izbjeglicama, kojeg je Turska postigla s Evropskom unijom.

Erdogan je kazao da bi Sporazum mogao biti suspendiran ukoliko Evropska unija ne ispoštuje obećanje o viznim olakšicama turskim građanima.

S druge strane, Unija je ranije poručila da to ne ovisi o njima već o turskom političkom vodstvu.

„Odlučili li gospodin Erdogan Turcima uskratiti pravo na slobodno kretanje bez viza u Evropu onda će on to i morati objasniti turskom narodu“, izjavio je Juncker 12. maja.

Borba protiv ISIL-a i PKK-a

Zapelo je kod turskog Zakona o borbi protiv terorizma. Evropska unija želi da Turska Zakon prilagodi evropskim standardima.

To bi značilo znatno smanjenje ovlasti turskim istražnim i pravosudnim organima u onome što Turska smatra borbom protiv terorizma.

Neće ovo ići glatko jer se Turska i Evropska unija ne razumiju najbolje ni oko same definicije borbe protiv terorizma.

Suočena s propašću mirovnih pregovora s kurdskim militantima, ta zemlja se posljednjih godina suočava s bombaškim napadima kojima se ciljaju civilne mete širom Turske.

Turska smatra da im jedino postojeći Zakon može pomoći u borbi prijetnje ISIL-a, ali i prokurdskih militanata iz redova PKK-a.

Evropa, pak, turski Zakon smatra prestrogim i vlasti optužuje da, pritvarajući intelektualce i novinare pod optužbama za širenje „terorističke propagande“, guši kulturu kritike u zemlji,

‘Turskoj EU nije jedina opcija’

No, nije sve izgubljeno. Otškrinuta vrata za mogućnost pronalaska rješenja ipak je ostavio Recep Tayyip Erdogan izjavivši da turski pregovarački timovi ne odustaju od pregovora s Evropskom unijom.

Pitanje je u kakvoj će se atmosferi pregovori nastaviti jer je Turska, promjenom sastava Vlade, dobila i novog ministra zaduženog za odnose s Unijom.

Na to mjesto Binali Yilidirim, novi turski premijer, imenovao je Omera Celika koji je u srijedu 25. maja izjavio da Turskoj – Evropska Unija nije jedina opcija. Isti stav ima i novi premijer.  

Na kongresu stranke u Ankari, 22. maja je kazao da evropski put za Tursku trenutno nije prioritetno pitanje.

Možda nije prioritetno, ali pitanje ‘može li Turska sebi priuštiti propast Sporazuma s Unijom’ – jeste vrlo važno pitanje za tu zemlju, piše turski Al Monitor.

Turski novinar Semih Idiz prenosi bojazni turskih analitičara da bi Turska time izgubila najviše jer je ta zemlja do sada i primila najviše izbjeglica.

Ukoliko sporazum o readmisiji propadne, Evropa bi mogla podići još veće zidove a turski građani bi ostali bez obećanih viza i sa milionima izbjeglica na koje njihova zemlja mjesečno troši 500 miliona dolara.

Izvor: Al Jazeera