Od podstanara do velike NBA priče

Piše: Mustafa Radončić

Prije 12 godina imao sam priliku pokrivati NBA All Stars vikend i na licu mjesta se uvjeriti šta NBA liga znači u sportu ali i samoj kulturi SAD koja je uvijek imala poseban tretman za pobjednike.  Te godine u Oaklandu se skupilo društvo najboljih ali se atmosfera naelektrisala samo dva puta tokom tri dana festivala košarke. Prvi put kada je Vince Carter zakucao loptu i ostao da visi na obruču i drugi put kada je početkom All Stars utakmice na tribine stigao neponovljivi  Michael Jordan koji je već uveliko bio u košarkaškoj mirovini/penziji.

Sličan osjećaj, doživio sam ovih dana gledajući novu i neočekivanu zvijezdu NBA lige.

Jeremy Lyn uradio je puno više od podizanja forme New York Knicksa. Spasio je posao treneru Mike D'Antoniju, sebe katapultirao u sami vrh košarke i bukvalno preko noći postao globalni brend. (nekima treba pola karijere da naprave što je Lin učinio u februaru 2012).

Jedna od prednosti što najbolji žele igrati najbolje protiv Lyna leži u činjenici da je sada za njega svaka noć i svaka utakmica u rangu play off-a. Protivnici mu obraćaju maksimalnu pažnju, mijenjaju stilove odbrana što samo Knicksima može koristiti kada stvarno dođe vrijeme doigravanja. NBA je takva liga u kojoj svi žele biti na vrhu i okrenuti pažnju samo na sebe. Lyn  je ušao u društvo vrhunskih takmičara koji ponovo žele biti NBA priča Broj 1.

Jeremy Lyn je uz svoje odlične igre i iskorišteno vrijeme na parketu imao i dozu potrebne sreće. Igra za ekipu New York Knicksa  koja čitavu vječnost nije bila kandidat za titulu, još od odlaska Patricka Ewinga. Sam grad New York najveće je medijsko i sportsko tržište na planeti pa ne ludi što su svi, ali baš svi zagrizli na ponuđenu kost i sada izvlače maksimum. Uz sve to čini se da Lyn ne namjerava posustati. Novi broj magazina TIME na naslovnicu je stavio Jeremy Lyna  sa jednostavnim naslovom koji već danima najbolje opisuje situaciju Lysanity !

Meni kao ljubitelju košarke samo ostaje da se zavalim u fotelju i uživam posebno u tekmama Knicksa jer svi mi volimo kada se pojavi neki autsajder i u stilu Clinta Eastwooda dođe sam i izrešeta(pobjedi) sve…