One – knjiga koja je osvojila srca

One – Jedna knjiga za mir osvojila je tri nagrade na Cannes Lions festivalu (Ustupljeno Al Jazeeri)

Prekjučer u poslijepodnevnim satima zatekla me je vijest da je knjiga One – Jedna knjiga za mir na Cannes Lions festivalu već osvojila tri lava, dva bronzana i jedan srebreni. Vijest mi je javila Jasmina Nikolić izravno iz Cannesa.

“Dobili smo dvije bronze i jedno srebro u tri kategorije… Prijavljeno je 46 hiljada radova ove godine. To je jako veliki uspjeh!” – glasila je njena poruka.

Vijest o ovom izvanrednom plasmanu knjige One, koja treba da približi kršćane i muslimane, ali i sve ljude koji vjeruju u mir i dobro, zatekla me je kod kuće upravo u poslijepodnevnim satima kada se tokom ramazana intenzivno družim sa Božijim govorom. Dakle, kada učim odnosno čitam na arapskom jeziku po jedan džuz ili odlomak (20 stranica) Kur'ana kako bih, kao većina muslimana za mjesec ramazan, proučio i tako ponovio cijeli Kur'an.

Ovo je tradicija koju uz post muslimani, ugledajući se na poslanika Muhammeda, čine intenzivno tokom ramazana. A oni koji ne znaju čitati arapski, prisustvuju mukabelama – zajedničkom učenju ili čitanju Kur'ana u džamijama. Kur'an uče hafizi – osobe koje svih šest stotina stranica ove svete knjige znaju napamet. Muslimanski vjernici ovo prakticiraju jer, kako uči islam, objavljivanje Kur'ana počelo je upravo uz ramazan i to u njegovoj zadnjoj trećini. Velika većina muslimana obilježava 27. noć ramazana kao Noć Kadr – Noć sudbine u kojoj je počelo spuštanje posljednjeg Božijeg testamenta ljudima.

Simbolični kapital

Nekako je ispalo kao koincidencija da dobre vijesti o uspjehu ovog našeg projekta ONE – kojeg sam uradio uz pomoć dvojice izvanrednih teologa, dr. Pavla Miočića i mr. Muhameda Fazlovića, upravo dobijem u tom najsvetijem vremenu i najintenzivnijem druženju sa Kur'anom. A on ustvari i ima za cilj da nas sve potakne na razmišljanje, nas obične ljude da razmislimo kako drugi razumiju vjeru, kako shvataju Božije poruke, koje, budući da su od jednog Boga, u svojoj suštini nose univerzalne vrijednosti.

Dakako, mnogo je stvari koje nas razdvajaju, a u vjerskom smislu ljudi i unutar jedne tradicije vjeru različito poimaju, razumiju, doživljavaju i prakticiraju, a da ne govorimo o potpuno drugoj vjeri. Ipak, budući da i kršćanstvo i islam sebe oslovljavaju abrahamskim tradicijama i štuju jednog te istog Boga smatrao sam da je potrebno da na jednom mjestu jednostavno i koncizno ukažemo na te stvari. To se moglo osjetiti i u predanosti teologa koji su ovim porukama htjeli da pokažu šta jedan musliman, odnosno kršćanin hoće da kaže svome susjedu, a sve u duhu tolerancije, dobrosusjedstva i mira – onoga što u Bosni čuvamo stoljećima.

Posebno mi je zadovoljstvo bila činjenica da sam cijelim tokom izrade projekta naišao na svesrdnu podršku i razumijevanje svih – i pravoslavaca, i katolika, i muslimana, i Židova. Ponosan sam što je poruka ONE poslata iz Sarajeva i to u danima kada obilježavamo 20 godina Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini. Ova jubilarna godina je ustvari i dokaz da smo u Sarajevu uspjeli održati ideju zajedništva u različitosti.

I mislim da upravo ovdje leži ta nit koja je nagrađena u Cannesu i koja je ovaj projekat izdvojila iz toliko hiljada drugih. To je upravo simbolični kapital Bosne, tog jedinstvenog prostora na kome se spajaju sve velike vjerske tradicije, a kojeg nosimo i s kojim uz talentirane i profesionalne mlade ljude (a takvih je mnogo zaista radilo na ovome projektu) doista možemo izaći na mejdan najjačima i najuspješnijima. Zato i ove nagrade koje je dobila knjiga One smatram tek prvim lavovima u nizu onih koji nas čekaju da ih uzmemo.

Zbog toga sam u dubini duše osjećao da će ovaj projekat osvojiti srca i podršku ljudi. Radili smo ga iz srca, a samo one stvari koje se rade srcem dopiru do srca.

Izvor: Al Jazeera