‘Pepeljuga’ iz Sevnice

Prve Melanijine fotografije uradio je legendarni modni fotograf Stane Jerko (EPA)

Piše: Nihad Đozić

Ne samo da Donald Trump živi svoj “američki san” (bez dana političkog iskustva postao je najmoćniji čovjek na svijetu), već je i njegova supruga, Slovenka Melanija Knavs Trump, ostvarila bajkovit život i postala prva dama svijeta. Skromna i dobro odgojena djevojka iz Sevnice, u blizini granice s Hrvatskom, zaputila se sredinom devedesetih u Ameriku i ušla u historiju.

To mogu potvrditi iz prve ruke, jer sam tih godina radio u modnoj agenciji Model Group u Ljubljani, u kojoj je Melanija počela prve manekenske korake. Bila je samozatajna i odmjerena, ali sigurna u sebe (kao neko ko zna šta hoće u životu). Brzo je napredovala i napravila kvalitetan portfolio (prve fotografije uradio je legendarni modni fotograf Stane Jerko) i, uz pomoć svoje modne agentice Marianne Masowietsky, otišla u New York. Tamo je na nekom partiju u Hiltonu upoznala milijardera Donalda Trumpa, friško razvedenog, i sve ostalo je životna bajka koju danas slavi Sevnica, ali i cijela Slovenija.

Pa, ne samo Slovenija. Sjedinjene Američke Države će ponovo, nakon Jacqueline Kennedy, supruge ubijenog predsjednika Johna F. Kennedyja, imati prvu damu koja će znati diktirati modne, ali i druge “trendove”, a vjerovatno i povećati prepoznatljivost i interes za prostore s kojih Melanija dolazi. Pošto je svijet danas “globalno selo” u kojem više nema apsolutnih autsajdera, svako od nas može postati ono o čemu sanja i čemu teži.

Inspirativne male sredine

Naravno, čovjek mora imati određene kvalitete i talente (a koje Melanija sigurno posjeduje) i treba vjerovati u ono što radi. Ako se tome doda malo sreće, hrabrosti i lucidnosti, samo je nebo granica. Jake osobe to nose u sebi, a one nešto slabije mogu istrenirati. I nije nevažno u kakvom okruženju živiš. Takozvane male sredine često su inspirativnije i ljudi ulože dodatan napor da nešto naprave, da se izdignu iznad samog sebe i učine “korak od sedam milja”. Još ako imaju roditelje koji su ih za “visoki domet” pripremili i koji su im stalna podrška, sve je moguće.

Amalija i Viktor Knavs, roditelji Melanije Trump, danas žive u Americi. U Sevnici je porodična kuća u koju, istina, sve rjeđe navrate… Amalija, nekada radnica u propaloj tvornici dječije odjeće “Jutranjka”, i Viktor, bivši trgovac automobilskim dijelovima, sada su dio američkog “jet seta”. Njihov život se potpuno promijenio. Što je logično, jer svako od nas ide tamo gdje mu je bolje ili se vraća kad mu dosadi. Život je kružno kretanje s amplitudama.

Posebno pamtim jedan detalj s početka dvijehiljadite, kad sam zvao telefonom gospođu Amaliju u Sevnicu da je upitam bi li Melanija mogla doći na neku dobrotvornu modnu reviju u Ljubljanu, koju smo u to vrijeme organizovali. Ljubazno je rekla da njena kćer, nažalost, ne može doći, jer je imala mnogo posla u New Yorku (tada je već bila top-model), ali da Viktor i ona žele donirati novac. Bilo joj je iskreno žao što ne može nešto više učiniti. Ipak, ostao je fini osjećaj solidarnosti koji su, siguran sam, oni prenijeli i na Melaniju, tako da je za očekivati da će prva dama napraviti sve što može za svoju bivšu domovinu i sunarodnjake.

Iskrivljene slike

Melanija je preko noći postala druga najpoznatija osoba na planeti. Sve oči, kamere i fotoaparati biće u nju upereni, jer svijet se tako vrti i funkcioniše. Sve oko nas je ogromna pozornica na kojoj promiču slike i događaji koji su u prividnoj kontradikciji i nesrazmjeru. Dok jedni žive pod mecima, granatama i napalm-bombama, drugi su stalno izloženi blicevima i reflektorima. Bogati su sve bogatiji, a siromašni stagniraju i nekako preživljavaju. Životni rulet se nastavlja.

Iskrivljene slike svijeta “žive” u našim glavama, jer tako žele elite koje su ih stvorile, ali i upravljaju njima. Mi se time “hranimo” i već smo se davno pomirili s “istinom” da ne može biti bolje i drugačije. Možda će baš “Pepeljuga” iz Sevnice pomoći da se slike promijene i da se zaustave svi nepotrebni sukobi i ratovi koji se posljednjih sto godina vode za sirovine i resurse.

Nikad se ne zna. Niko nije vjerovao da će Melanija postati ono što danas jeste, pa se dogodilo. Zato se mnogi čude kako je moguće da je Donald Trump, koji se nikada nije bavio politikom, dobio izbore u “najdemokratskijoj zemlji na svijetu”. Kao da su do jučer s ovim prethodnim tekli med i mlijeko. Kao da se ništa nije događalo, a sad dolazi “nepredvidiv čovjek”. I njegova dama.   

Koja je i mene iznenadila. Pozitivno… Pa, ne u nekom malograđanskom smislu, iako sam sklon da se utopim u masu. Jer, nekako, lakše se živi. Manje je stresa i sekiracije.

Izvor: Al Jazeera