Pola kontinenta dolazi na EURO u Francuskoj

Michel Platini je 'sustav 24' odlučio uvesti baš na natjecanju koje je domoljubno poslao u svoju Francusku (EPA)

Piše: Borut Šips

Čini se da smo se, ni ne znajući, finalnom utakmicom posljednjeg EURO-a u Kijevu oprostili od vjerojatno idealnog formata europskih nogometnih smotri.

Nakon što je 1980. završnica povećana na osam sudionika, pa 1996. na 16 za tri godine, na EURO u Francusku putovat će gotovo pola kontinenta – točnije 24 momčadi od 54 članice UEFA-e i kreće sustav čije evidentne manjkavosti vide i u Nyonu, ali planove ne mijenjaju. Zašto? Kako će uvijek na 100 popularnih pitanja 99 točnih odgovora glasiti – novac, niti u ovom slučaju ne treba se puno micati od ove polazne točke. Slika će se već sama uokviriti.

UEFA je ovom široko kritiziranom odlukom otvorila niz pitanja. Pozitivnih aspekata koji se nude kroz analize sigurno ima, ali nekako se čine autsajderima u borbi s aspektima koje u nogometnoj asocijaciji Europe ne spominju. I s onima koje će tek ugledati svjetlost dana, a mogu se očekivati u tvornici nogometnih čuda iz Nyona, koja je, zapravo, ništa doli tiskara vrijednih novčanica i trezor zlata.

Idealan ‘format 16’

Od kada je 1996. na EURO-u u Engleskoj uveden format sa 16 momčadi od sedam najjačih sastava na kontinentu (Španjolci, Nijemci, Talijani, Francuzi, Nizozemci, Englezi i Portugalci) samo je Engleska propustila jedno natjecanje kada ih je 2007. Hrvatska šokirala na Wembleyju. Ostali su savršeno redovni, a sada je u proširenom obujmu takva mogućnost gotovo automatska. ‘Ajmo reći da će pozitivan aspekt biti izravna uključenost najvećeg broja navijača, točnije nogometnih potrošača.

Novi stadion u Nici [Photo: Reuters]

Da se razumijemo, UEFA i FIFA su još “mile majke” u odnosu na košarkašku asocijaciju FIBA, koja otvoreno milijunski naplaćuje pozivnice za košarkaško Svjetsko prvenstvo. No, ovaj potez UEFA-e Euro je doveo na prekretnicu. Sustav 24 nije prirodno rješenje i osuđen je na novu promjenu, vrijeme će pokazati je li to povratak na 16 ili dodatno povećanje na 32 momčadi. Odlučit će, naravno, odnos prihoda i rashoda, a slušat ćemo argumente omotane u celofan sportskih motiva.

Koga bi začudilo da već 2020. imamo turnir od 32 reprezentacije i da umjesto planirane 51 utakmice UEFA-ini službenici prepišu sustav modernih mundijala i organiziraju 63 utakmice. Više država domaćina, više zadovoljnih saveza i glasova na idućim izborima, više prodanih ulaznica, više moderniziranih stadiona i bolje pozicije za privlačenje nogometnih investicija, više svega. Osim kvalitete.

Problem neutralnog terena

Što se tiče koncepta zamišljenog za EURO 2020. još nije krenula polemika o jednom prevažnom aspektu. Kako će se rasporediti domaćinstva? Koliko će dvoboja biti na neutralnom terenu, a tko će biti domaćin, kome i u kojim utakmicama? Varijable su bezbrojne i mogu itekako utjecati na regularnost natjecanja. Primjer: Skupina F – Italija, Engleska, Austrija, Estonija. Ako će Talijani ugostiti Austrijance, Englezi Talijane, a Engleska i Austrija budu igrali na neutralnom terenu, sve će na papiru izgledati čisto, a Austrija će biti u podređenom položaju. Ako vjerujemo u poštenje UEFA-inih “spin doctora” nemojmo se zamarati ovim detaljem. Ako smo skeptični briga je osnovana, jer će se od četvrtfinala do završnice igrati samo u najbogatijim gradovima, a prihod raste ako su uključene i zemlje domaćini.

Postavit će se i pitanje broja utakmica, ali taj će se problem lako amortizirati. Najbolji igrači na velika natjecanja dolaze uglavnom poluozlijeđeni od ubitačno napornih klupskih sezona i jedna utakmica više na turniru zvuči kao dodatan napor, ali ona će vjerojatno biti nadoknađena manjim brojem kvalifikacijskih utakmica.

Što se tiče koncepta zamišljenog za EURO 2020, još nije krenula polemika o jednom prevažnom aspektu. Kako će se rasporediti domaćinstva? Koliko će dvoboja biti na neutralnom terenu, a tko će biti domaćin, kome i u kojim utakmicama?

UEFA još nije objavila sustav kvalifikacija za idući EURO, a ždrijeb je u veljači iduće godine. Do tada će se vjerojatno povećati broj skupina i smanjiti broj reprezentativnih utakmica unutar klupskih sezona. Klasični ‘win-win’ s vrlo elegantnim rješenjem. Za očekivati je da će to pitanje biti jedno od najeksponiranijih, jer je i najlakše za riješiti.

Pitanje sportske kvalitete i (počevši sa 2020) korektnog rasporeda domaćinstava diljem Europe UEFA će baciti u domenu špekulacija i zlih jezika. Mundijal s 24 sastava doživio je četiri izdanja do redizajna. Teško da je pred EURO-om istog formata dulji vijek trajanja.

Izvor: Al Jazeera