Poljska kriza: Šuti i trpi #ZbogRejtinga

Ironična akcija farbanja travnjaka #ZbogRejtinga (#BoRejting) (Twitter / @BDStanley)

Piše: Natalia Žaba

Poljska vlada upravo dostiže vrhunac svoje gluposti, poljski Twitter puca po šavovima, svet još ne zna da li da plače ili da se smeje.

Polako počinjem dublje da shvatam visoki nivo upotrebe Bensedina u Srbiji. Ranije, nije mi to bilo do kraja jasno – zašto je to kljucanje tabletama za smirenje za svaku priliku baš tako popularno u Srbiji. I što je duže Zakon i pravda zajedno sa Kačinjskim na vlasti u Poljskoj, taj mi Bensedin u kriznim momentima izgleda primamljivije.

Možda su nešto za smirenje počeli da piju i u Ministarstvu finansija, jer eto, odjednom, ministar tog resora u Poljskoj, Pawel Szalamacha, zvaničnim putem se obratio predsedniku Konstitutivnog tribunala (nešto slično Ustavnom sudu), rekavši da situacija u otadžbini pomalo izmiče kontroli, te da sukob može loše da utiče na rejting, koji će 13. maja objaviti poznata svetska agencija Moody’s.

Rejting je bitan, jer privlači investitore, pa se i zna zašto se ministar odlučio na tako ogromnu žrtvu, pa predložio trenutni pakt o nenapadanju.

Predsednik Tribunala, Andrzej Rzeplinski, inače je krtikovao kadrovske promene sudija u Konstitucionom tribunalu, koje je nanela Stranka pravde i zakona posle prošlogodišnjih izbora. No, politički sukob u Poljskoj polako prelazi u duboku krizu, kojoj se ne naslućuje kraj. Samo u poslednjih šest meseci promenila se medijska scena u Poljskoj, javna televizija TVP, sa godinama najgledanijim informativnim servisom, postala je državna i partijska te gubi gledaoce.

Kriza sve veća

Niz potresa su izazvale i druge promene, poput novih predloga zakona o prekidu trudnoće, kadrovske promene u svetski poznatom hipodromu u Janovu Podlaskim, gde se gaje najbolji konji arapske krvi na svetu.

Stranka zakona i pravde je smenila direktore koji su godinama vodili hipodrom, a kratko nakon toga uginule su dve kobile. Obe životinje su bile u vlasništvu Shirley Watts (supruge bubnjara Rolling Stonesa). Vrednost jedne takve kobile je najmanje tri miliona evra. Shirley Watts je očekivano povukla dve preostale kobile iz Janova, a hipodrom je izgubio životinje, reputaciju i novac.

Da sam na njenom mestu (a i ja sam ljubitelj konja, samo sa manjim budžetom), ”rokala” bih Bensedin bez pameti.

Ostali rokaju nešto manje, pa tvituju. Jer nakon nesrećnog pisma, koje je dobio Rzeplinski od Szalamache, poljski tviteraši su podigli uzbunu akcijom #BoRejting – što znači #ZbogRejtinga.

Twitter je poludeo, tokom samo 24 sata hashtag #ZbogRejtinga je imao više desetina  hiljada aktivinih korisnika – a fora je bila da se napiše šta sve nećemo mi Poljaci da radimo do 13. maja, kako bi glavonje iz Moody’sa pomislile da je ipak sve “cool” kod nas, što se kaže da je belo – crno, a crno je belo.

I tako, poljski patrioti odriču se vožnje biciklom (Kačinjski je poznat po tome što ne voli bajsere), te da će jesti samo meso (ni vegetarijanci nisu dobrodošli kod poljske desnice), neće da psuju, gledaće vesti na državnoj televiziji.

#ZbogRejtinga, poznati karikaturisti su se oglasili da neće da crtaju, neki se obećavaju da neće do 13. da “startuju” srednjoškolke samo da nam rejting bude kako valja. Ima i poziva da se do 13. maja vremenska prognoza predstavlja nešto vedrije, te maturanti ni slučajno da ne padnu na maturi, sve to naravno #ZbogRejtinga.

Šale nema

I tako kroz smeh i suze (a i uz malo Bensedina) prolazimo kroz sledeću političku oluju. I možda bismo čak mogli da se smejemo svi mi zajedno zbog celog surealizma politike – vi u Srbiji nakon uzbuđujućih izbora, mi nakon situacije kod nas, nego trenutno mislim da više nikom nije do smejanja.

Januara ove godine, druga poznata agencija Standard & Poor's, snizila je rejting za Poljsku, ne samo zbog ekonomskog stanja, nego i zbog političke krize i nestabilnosti institucija. Odmah nakon toga, zloty, poljska valuta, zabeležila je pad prema evru i dolaru, koji se nije desio par meseci unazad.

Izvor: Al Jazeera