Poruka iz zatvorskih ćelija Guantanama

Od kada su zatvorenici silom uklonjeni iz zajedničkih prostorija za dnevni boravak 13. aprila, broj učesnika štrajka glađu se više nego udvostručio (Reuters)

Piše: Camille Elhassani

Skoro stotinu od 166 zatvorenika Guantanama štrajkuje glađu.

Advokati odbrane kažu da je ta cifra mnogo veća. Iako je prošlo 11 sedmica od kada je štrajk počeo, nema naznaka da se kriza smiruje.

Štrajk glađu su zatvorenici godinama koristili da protestiraju zbog zatvaranja. Ovaj put advokati zatvorenika kažu da je američka vojska od preuzimanja operacija nad objektom, ranije ove godine, koristila grub i oštar pristup, što je dovelo do protesta. 

Optužbe zvaničnici Guantanama negiraju. Ali i zvaničnici i advokati zatvorenika se slažu da nedostatak napretka u zatvaranju objekta pogoršava situaciju.

Zvaničnici Guantanama štrajk glađu definiraju kao propuštanje devet uzastopnih obroka.

Postepeni rast

Od šestog februara broj zatvorenika koji su se pridružili štrajku je postepeno rastao. A od kad su zatvorenici silom uklonjeni iz zajedničkih prostorija za dnevni boravak 13. aprila i zatim smješteni u ćelije namijenjene za jednu osobu, broj štrajkača glađu se više nego udvostručio.

Zvaničnici Guantanama kažu da su zatvorenici blokirali sigurnosne kamere kao dio protesta, što je dovelo do racije.

Neki advokati zatvorenika sa kojim sam razgovarala kažu da se njihovi klijenti boje telefonski razgovarati sa njima od te racije.

Ali Anne Richardson, koja zastupa afganistanskog zatvorenika Obaidullaha, mogla je u četvrtak razgovarati sa svojim klijentom.

Ona mi je rekla: “Oni žele da budu ponovo tretirani kao ljudska bića.”

Njen klijent štrajkuje glađu od februara. Ona kaže da se on ne osjeća dobro i da ga kažnjavaju, iako nije učinio ništa loše.

Prisilno hranjenje

Zvaničnici Guantanama kažu da 19 zatvorenika koji štrajkuju glađu hrane putem cjevčica. Petorica od njih su na promatranju u zatvorskoj bolnici i nisu životno ugroženi.

U četvrtak je Američka medicinska asocijacija poslala pismo Chucku Hagelu, ministru odbrane Sjedinjenih Američkih Država, u kojem su osudili prisilno hranjenje.

U pismu je navedeno: “Svaki mentalno sposobni pacijent ima pravo da odbije medicinsku intervenciju, uključujući intervencije za održavanje života.”

Ipak, zvaničnici Gunatanama tvrde da je pravno opravdano hranjenje putem cjevčice koja održava život.

Zvaničnici Guantanama kažu da niko od 16 zatvorenika za koje se smatra da su veoma važni ne štrajkuje glađu. To su zatvorenici za koje SAD tvrdi da su dio unutrašnjeg kruga Al-Kaide i među kojima su navodni organizatori napada 11. septembra.

Štrajk solidarnosti

Njih drže u zasebnom kampu. Advokati odbrane sa kojima sam razgovarala kažu da veoma važni zatvorenici, također, štrajkuju glađu u znak solidarnosti sa ostalima.

Tokom 11 sedmica štrajka glađu nastavljen je politički zastoj u vezi s Guantanamom i u vezi s tim kako se treba riješiti štrajk glađu.

Čini se da zvaničnici Obamine administracije i članovi Kongresa nemaju namjeru da urade nešto više, osim da se međusobno okrivljuju. A vojska mora čekati da Bijela kuća ili Kongres odluče šta da rade sa zatvorenicima.

Ali je ove sedmice Diane Feinstein, predsjedavajuća Senatskog obavještajnog komiteta, poslala pismo Bijeloj kući u kojem urgira administraciji da obnovi napore da se ostvari napredak u premještanju 86 zatvorenika kojima je odobreno oslobađanje.

U pismu je navela da su posmatrači iz Međunarodnog komiteta Crvenog križa njenom osoblju nedavno saopćili da je nivo očaja među zatvorenicima “bez presedana”.

Izvor: Al Jazeera