Pripreme za Venecuelu bez Chaveza

'Samo naprijed, komandante', jedna je od parola podrške oboljelom Chavezu (Reuters)

Piše: Teresa Bo

Kako će se spriječiti nestanak političkog pokreta kada njegov osnivač i centralna figura umre?

Ovo pitanje je postavljeno nakon što je predsjednik Venecuele Hugo Chavez podvrgnut još jednoj operaciji kancera.

Prvi put je odlučio da će ga jedan od najbližih saradnika, potpredsjednik Nicolas Maduro, naslijediti na mjestu šefa države ukoliko on više ne bude mogao obavljati tu dužnost.

Iako Chavez možda neće uskoro umrijeti, činjenica da je već izabrao političkog nasljednika ima ogromno značenje u Venecueli, gdje je, do sada, budućnost bez Chaveza izgledala nezamislivo za mnoge njegove sljedbenike.

Georgina Sequeira kaže da ne može spavati otkako je Chavez objavio da mu se kancer vratio.

“Ja sam Venecuelanka koja je glasala za jednog lidera, za Chaveza, ali samo za njega. Ne za njegovog brata ili nekog drugog. Ako nam on  kaže da trebamo podržati Nicolasa Madura, onda ćemo to i učiniti kako bi se on mogao odmarati i oporaviti. Ali mi želimo njega i za sada, niko drugi nije opcija”, rekla mi je.

Venecuela prvi put ozbiljno razmišlja o političkoj budućnosti bez kontroverznog predsjednika koji je u ponedjeljak otputovao u Havanu na četvrtu operaciju kancera.

“Činjenica da je predsjednik Chavez informirao javnost o rizicima i odredio šta će se desiti kada ga više ne bude, te podržao političara koji je već dugo godina uz njega, pokazuje čovjeka koji razmišlja o političkom projektu koji nije zasnovan na njegovoj ličnosti nego na ljudskim vrijednostima”, kaže politički analitičar Nicmer Evans.

Sličnosti i razlike Chaveza i Perona

Ja sam Argentinka i uvijek sam mislila da je Hugo Chavez venecuelanski Juan Peron.

Chavez i bivši argentinski predsjednik nemaju mnogo toga zajedničkog, ali obojica su iz temelja promijenili svoje države, dajući siromašnima takvu moć da je teško zamisliti kako će neko pokušati poništiti njihova postignuća.

To ne znači da su njihovi mandati ili politike bili bez grešaka.

Ali, baš kao i Peron, Chavez je naučio svoj narod da imaju glas i prava. Teško je vjerovati da će oni koji su imali koristi od njegove Vlade dozvoliti da im neko oduzme ono što su dobili.

Hugo Chavez sebe zove socijalistom. Kao Argentinka i dalje nisam sigurna kakvu vrstu ideologije je zastupao Peron.

Neki vjeruju da je bio ljevičarski lider, dok ga drugi zovu desničarskim populistom.

Šta god da je bio, ojačao je sindikate i njegov pokret je postao tako snažan da je njegova stranka i dalje ona čiji su rezultati presudni na izborima u Argentini.

I više od toga – predsjednica Cristina Kirchner je navodno Peronista, ali i glavna opozicija njenoj Vladi, također, dolazi iz Peronističke stranke. Dakle, u Argentini su Peronisti sveprisutni.

Šta će se desiti Venecueli bez Chaveza? Mnogi u toj zemlji kažu da se opozicija ne treba prerano nadati.

“Posljednje političke demonstracije i izbori pokazuju da ‘Chavismo’ nije pokret, nego struktura, te da je duboko ukorijenjen u društvu”, kaže venecuelanski politički analitičar Trino Marquez.

“Oni mogu riješiti svoje probleme. Opozicija treba biti pažljiva ukoliko vjeruje da je Chavismo završena priča ako Chavez umre.”

Za razliku od Juana Perona, Hugo Chavez je imenovao političkog nasljednika. Iako Maduro nema Chavezovu karizmu i vjerovatno će morati proći kroz nekoliko političkih testova, za mnoge je on pravi čovjek za težak zadatak koji mu predstoji.

To će, naravno, biti samo u slučaju da se nešto desi Chavezu.

Chavezove pristalice u Caracasu kažu da još nisu spremne za tranziciju. Dok nastavljaju voditi debatu o alternativama, za sada se nadaju da će se njihov Predsjednik vratiti zdrav.

Izvor: Al Jazeera