Pucanj u državu koje nema

Zamisli okruženja u kojem postoji neko sposoban da ubije policajca i to tako hladnokrvno, bez motiva, mučki (Anadolija)

Pucanj u policiju je pucanj u državu, ali kako to da razumiju oni koji su državu minimizirali u odnosu na svoje lične i stranačke interese. Kako da zna insan koji je na poziciji šta je država i kako se država štiti, kada u njegovim očima i postulatima država služi samo kao aparat za pljačku, krađu, petljanje, hajku, svađu… Aparat koji je stvorio sistem bez glave i repa i upravo sistem mafije, organizovanog kriminala i korupcije.

U martu ove godine, veoma pompezno i ambiciozno, najavili su tadašnji premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i komesar policije Mevludin Halilović bržu i efikasniju borbu policije protiv mafije i kriminala i to zahvaljujući novim „golfovima“ i „škodama“ sa modernim dizajnom i rotacijama i predstavili 90 novih vozila za mirniji grad.

Nepunih osam mjeseci poslije, u sistemu u kojem je „sigurnosna situacija na zadovoljavajućem nivou“, samo se čekao momenat kada će sve pući i kada će i komesar i svi ovi koji imaju šta za reći shvatiti da više ne mogu lagati ni sebe ni druge, i da nama ovdje nije ni dobro ni sigurno.

Nesposobni i nezainteresovani političari

U nepunih osam mjeseci od kada su stigli „golfovi“ i „škode“ koji su po najavama trebali biti prekretnica u borbi protiv kriminala, jedina promjena je izrešetan „golf“ sa modernim dizajnom i modernom sirenom, koji je bio spreman za bržu i efikasniju borbu protiv kriminala i mafije. Bio je on spreman siguran sam, a bili su i Adis i Davor. I garantujem da je svaki policajac u Bosni i Hercegovini sada spremniji – spremniji željom i svojom dobrotom da odbrane ovo društvo od onog što ga urušava te da se potrude da spavamo mirno dok vani očito nije.

Ali kome i čemu, kada žive za – i brane – sistem u kojem se tužilaštva stavljaju na raspolaganje i nude pomoć kao da im inače nije u opisu posla procesuirati zločine. Kome i čemu kada ne shvataju insani koji sjede u foteljama šta znači kiša rafala u policijski automobil. Zamisli ti tvog okruženja u kojem se budiš svako jutro i znaš da postoji neko sposoban da ubije policajca i to tako hladnokrvno, bez motiva, mučki.

S druge strane, u istom tom sistemu sa tim monstrumima drugi oblik zločina – politika. Toliko nesposobnih i nezainteresovanih političara i dužnosnika koji misle da će problem rješiti vanrednim konferencijama, prijetnjama o obračunjavanju i sastancima opštinskih vijeća i to tako hladnokrvno i bezvoljno. Kome i čemu kada sudstvo podriva sistem kriminalaca i po učinku u sigurnosnom lancu je najsporije i čak nisu ni efikasni.

U državi u kojoj lokalni MUP vodi glavnu riječ u slučaju koji izlazi iz njihovih okvira, a gdje se državna policija (SIPA) i državni tužilac i drugi organi koji imaju ingerenciju i resurse „nude da pomognu“, nije ništa više ni za očekivati nego da ćemo u idućim godinama gledati još ubijenih policajaca, a zamislite koliko tek nedužnih i slučajnih prolaznika i koliko još Adisa, Davora…

Krivi su oni koji misle da znaju

Vrijeme je da se MUP i Vlada Kantona mane kampanja „sportom protiv droge“, bajramskih i božičnih turnira, te ovo prvo ostave ministarstvima obrazovanja, drugo vjerskim zajednicama, a da se oni konačno uhvate u koštac i srž stvarnog problema i za početak stisnu redove.

Pucanj u policiju jeste pucanj u državu, ali kako to da znaju oni koji ne znaju šta znači metak u vratima policijskog vozila. Vozila koji je u petak ujutro satima stajao na travi, prekriven forenzičkom folijom, ograđen žutom trakom, zasut prahom i tako satima na travi ugašen.

Ugašen kao što su hinjski, brutalno i bezobrazno ugašena dva života koja su sjedila u tom autu. Ovaj put „golf“ nije bio brži u borbi protiv kriminala. Nije, jer možda nikad nije bila ni poenta u modernom dizajnu i novom autu. I možda je vrijeme da to priznate, jer znate u čemu je problem. I možda je vrijeme da shvatite da je ovo rezultat neadekvatne i ne predane borbe i posvećenosti istrebljenju stvarnih problema u našem društvu.

Nisu krivi policajci i nisu krivi ovi koji su na ulici. Krivi su oni koji misle da znaju i kao veliki stručnjaci u kancelarijama izdaju naredbe i šefuju. Dozvolili ste da policijski automobil bude predmet vještačenja, a policajci kolateralna šteta sistema bez glave i repa. Ovakvi problemi neće nestati dok svi odgovorni koji su ovo mogli spriječiti ne snose odgovornost – a učinili ste da policija pred kriminalcima zbog neuslova često mora glavu spustiti. 

Ako je ovo društvo u kojem policija spušta glavu, a mafija uspostavlja zakone onda države nema. Ili ćete se obračunati i ovo sistemski riješiti i pokazati da ima države ili ove države neće biti jer…

Gospodo, situacija nije zadovoljavajuća. Mafija vam je objavila rat i svaka mrtva glava je vama na dušu – ako je imate, baš kao i osjećaja za državu.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera