SAD ispušta jezive letke na Siriju

Stručnjaci dovode u pitanje prikladnost i ton letka

Pišu: Novinari Al Jazeere English

Američka vojska ispušta strašnu propagandu na Siriju.

Dana 16. marta, borbeni avion F-15E ispustio je 60.000 primjeraka ovog letka na Raqqah, vojnu bazu grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Slika prikazuje „Zavod za zapošljavanje Daesha“ (Daesh je pogrdni nadimak za ISIL koji se koristi u arapskom svijetu).

Dva ISIL-ova regruta, od kojih jedan izgleda više kao čudovište nego kao čovjek, stavljaju mlade ljude u mašinu za mljevenje mesa na kojoj je krvlju napisano „Daesh“. Na znaku u gornjem desnom ćošku piše „Sada je na redu broj: 6.001“.

Na pitanje šta se letkom želi poručiti, glasnogovornik Pentagona, pukovnik Steve Warren je rekao: „Ako dozvolite sebi da vas Daesh regrutuje, završit ćete u mašini za mljevenje mesa“.

Warren je rekao da je letak osmislio tim za Operacije vojne podrške informisanju (MISO). Do 2010. godine, taj tim je bio poznat kao „PSY-OPS“ (što je skraćenica za „psihološke operacije“).

Ili vjerni ili prisiljeni

Stručnjaci dovode u pitanje prikladnost i ton letka.

Faysal Itani, saradnik pri Atlantskom centru u Washingtonu koji proučava razne grupe koje učestvuju u sirijskom građanskom ratu, rekao je da su svi u Raqqahu, koji razmišljaju da se pridruže ISIL-u, vjerni ideologiji ili prisiljeni da se pridruže.

„Oni koji pripadaju prvoj kategoriji su vjerovatno imuni na takvu propagandu, pogotovo ako dolazi od zračnih snaga koje bombarduju Raqqah“, rekao je Itani za Al Jazeeru.

Ostali će se pridružiti iz finansijskih, sigurnosnih razloga, ili zato što su prisiljeni da se pridruže.

„Oni se nalaze između režima, ISIL-a i zračnih napada koalicije, koja sada pokušava da ih odvrati od pridruživanja neprijatelju. Pošto žive u uslovima i okruženju u kojem žive, prilično je neukusno i apsurdno odvraćati stanovnike Raqqaha da se pridruže ISIL-u, povezujući ga sa nasilnom smrću“, kaže Itani. 

Izvor: Al Jazeera