Seksualni napadi na vojnim akademijama SAD-a

Piše: Camille Elhassani

Seksualni napadi na vojnim akademijama u SAD-u su „uporan problem“, tvrdi ministar odbrane Leon Panetta.

Uprkos naporima da se spriječe i procesuiraju seksualni napadi, broj prijavljenih incidenata na akademijama je ove godine skočio za 23 posto.

Na tri akademije koje pripremaju mlade za vojsku, ratno zrakoplovstvo i mornaricu, registrovano je 80 seksualnih napada i na žene i na muškarce.

Za snažan i trenutan odgovor

Nakon objavljivanja godišnjeg Izvještaja o seksualnom zlostavljanju i nasilju u vojnim akademijama pred Kongresom, Panetta je pozvao na „snažan i trenutan odgovor“, naredivši školama da unaprijede programe prevencije i rade na promjeni kulture na akademijama u naredna tri mjeseca.

Od 80 prijavljenih slučajeva, žrtve su obezbjedile dovoljno informacija za potencijalno krivično gonjenje u 42 slučaja. Do sada su četiri kadeta osuđena za po nekim tačkama optužnice.

Ali kritičari kažu da su napori Pentagona bili nedovoljni, te da je potrebna sveobuhvatna promjena.

„Postoji kultura visoke tolerancije na silovanje i seksualne napasnike u redovima koji prožimaju vojsku, te je ojačala već postojeću epidemiju“, rekla je predsjednica Protect Our Defendersa, Nancy Parrish.

Američka vojska se suočava sa velikim brojem incidenata povezanih sa neprimjerenim seksualnim ponašanjem, uključujući i napad na 54 trenerice u zračnoj bazi Lackland u Texasu.

Ratno zrakoplovstvo je optužilo 28 instruktora za nedolično ponašanje i nastavlja sa istraživanjem.

Pentagon je priznao da se veoma mali broj seksualnih napada prijavljuje, te da vjeruju kako je u vojsci u protekloj godini bilo oko 19,000 seksualnih napada.

Novi načini prevencije

General Gary Patton, direktor Ureda za seksualnu prevenciju i odgovor Pentagona, kaže da se samo 14 posto napada prijavljuje, kako u vojsci tako i na akademijama.

Panetta je o ovom problemu govorio nekoliko puta ove godine i ponudio nove načine prevencije i gonjenja.

„Američka vojska ne toleriše seksualne nasrtaje. I mi ćemo počinitelje smatrati odgovornim“, rekao je prošlog januara.

U aprilu je Panetta objavio novu regulativu. U njoj stoji da viši činovnici mogu istraživati incidente, osobe koje podnesu prijave mogu odmah promijeniti lokaciju, te da će novajlijama biti pruženo bolje obrazovanje.

Izvor: Al Jazeera