Školarina i imigranti u SAD-u

Metropolitan State College of Denver je 2011. promijenio ime u Metropolitan State University of Denver (Wikipedia)

Piše: John Terrett

Kontroverzna nova politika koja nedokumentiranim studentima nudi priliku da studiraju po nižoj cijeni sada se provodi na univerzitetu u zapadnoj američkoj saveznoj državi Colorado.

Politika na Metropolitan državnom univerzitetu (Metro State) u Denveru – u blizini živopisnih planina Rocky Mountains – ima kako pristalica, tako i kritičara.

Posjetio sam kampus prošlog ponedjeljka, baš kada se prvog dana, nakon dugog ljetnog odmora, u njega vratilo blizu 24.000 studenata koji pohađaju Metro State.

Uvijek je to uzbudljiv dan, ali niko nije bio sretniji od Sarah Hernandez.

Jednog junskog dana prošle godine ova 19-godišnjakinja i njena mama briznule su u plač kada je Metro State objavio svoje planove o tome da nedokumentiranim studentima omogući da plaćaju školarinu po nižoj rati, poput one koju plaćaju američki državljani sa stalnim boravkom u Coloradu.

“Znala sam da ću biti u mogućnosti pohađati onoliko predavanja koliko budem mogla, a moj otac je znao da neće morati raditi prekovremeno ili, znate, provoditi manje vremena s porodicom kako bi mogao plaćati moje školovanje”, rekla mi je.

Struktura naknade

Dr. Luis Torres, zamjenik prorektora na Metro Stateu, kazao mi je da je univerzitet želio učiniti nešto kako bi se pomoglo nedokumentiranim studentima, za koje su troškovi obrazovanja u SAD-u često pretjerano visoki.

“Time se na mnogo načina pomaže obrazovanje grupe koja si prije nije mogla priuštiti obrazovanje i mislimo da je to veliki korak naprijed za Denver i ostatak države”, dodao je.

U praktičnom smislu to znači da će imigranti bez dokumenata godišnje za studiranje na Metropolitan državnom univerzitetu plaćati 7.157,04 dolara, što je gotovo 3.000 dolara više od školarine koju plaćaju studenti s punim pravnim statusom u Coloradu, ali je za više od 8.000 dolara manje od cijene školarine za studente koji dolaze iz drugih država, a koju su nedokumentirani studenti morali plaćati do sada.

Oni još neće imati pravo na bilo kakvu saveznu ili državnu pomoć. Za novac se moraju snaći sami, ali im je svakako sada puno jeftinije nego prije.

Da bi se kvalificirao, nedokumentirani student mora tri godine pohađati srednju školu u Coloradu, dobiti diplomu i imati dobar pravni status, osim statusa nedokumentiranog imigranta.

Potez Metropolitan državnog univerziteta stavlja Colorado na listu desetak američkih saveznih država koje nedokumentiranim studentima omogućavaju da školarinu plaćaju po sličnoj rati kao i studenti sa stalnim boravkom u državi u kojoj je univerzitet na kojem žele studirati.

Do sada je od nedokumentiranih studenata koji žele studirati na Metro Stateu primljeno blizu 100 novih aplikacija.

Tu je i blizu 80 studenata koji će sada moći imati redovno obrazovanje, umjesto da nastavu pohađaju samo ako i kada imaju novac.

Sve te studente su ovdje kao djecu doveli njihovi roditelji i svi Sjedinjene Države – koje nisu zemlja njihovog porijekla – zovu svojim domom.

Spominjanje tužbe

Dok sam bio na kampusu nisam mogao naći nijednog studenta koji je mislio da ideja Metro Statea nije dobra.

Međutim, nisu svi u Denveru oduševljeni novom politikom.

Državni tužilac Colorada je u junu, nakon mnoštva žalbi, proveo istragu o praksi kojom se nedokumentiranim studentima nudi niža cijena školarine i zaključio je da takvu odluku treba donijeti zakonodavno tijelo, a ne pojedine visokoškolske ustanove.

Govori se o pravnom postupku, možda i o tužbi, ali profesor Torres kaže kako Univerzitet smatra da nova politika ima prilično jake pravne osnove.

“Zakone smo detaljno proučili prije nego što smo se odlučili da ovo učinimo… trebalo nam je dosta vremena za proučavanje relevantnih državnih i saveznih zakona i čvrsto vjerujemo da je odluka u potpunosti u skladu s većinom tih zakona”, kaže on.

Zasad Hernandez i drugi nedokumentirani studenti na Metro Stateu ne žele razmišljati o pravnim izazovima u vezi sa njihovim obrazovanjem.

Hernandez je jednostavno oduševljena što ima priliku studirati i, kako se nada, ostvariti svoju ambiciju da radi kao savjetnica za pomaganje omladini s problemima.

Izvor: Al Jazeera