Slavimo svaki dan, a ne samo za Novu godinu

Nova 2017. godina je prilika da slavimo svaki dan (EPA)

Nova godina je prilika da promijenimo neke stvari u životu nabolje, da se više radujemo životu, da volimo jedni druge, da cijenimo ono što imamo.

Zadnji mjeseci protekle godine su mi obilježeni porodičnom tragedijom. Napustila nas je jedna veoma draga i bliska osoba. Mislili smo da se radi o običnoj gripi, samo se nahladio, brzo će proći. Ali nije prolazilo.  Odlazak doktoru i najgora moguća dijagnoza – rak koji je zahvatio veliki dio pluća i udario na srce. Slijedi hitno prebacivanje u klinički centar, borba za život. Posjete, obilasci. Nezamislivo je teško vidjeti dragu osobu, kako se pati i nestaje, a ne možeš ništa učiniti. I onda jednog petka, dobijemo poziv. Plemenita duša je otišla sa ovog svijeta. Sjećam se kao u bunilu odlaska na dženazu, povratka kući, neopisive tuge, šoka i nevjerice.

Zašto ovo spominjem? Zato jer u novu 2017. godinu ulazim znajući da smo mi jedni drugima najveća sreća i bogatstvo. Ako imamo zdravlje, nekoga ko nas voli, naše roditelje i prijatelje, mi već jesmo bogati. Bogatiji od miliona drugih ljudi.

Slavimo svaki dan

Nova 2017. godina je prilika da slavimo svaki dan, svaki momenat naših života, da se svaki dan smijemo, da se svaki dan volimo, da se svaki dan obilazimo i družimo. Odlučimo da ćemo svaki dan uložiti napore da ljepše živimo. Potcjenjujemo moć lijepe riječi, a ona može nekome promijeniti sve.

Znam, imamo puno problema, i u državi i u porodicama i sa nama samima, ali isto tako imamo puno lijepih stvari i divnih ljudi koji su pored nas. Kako smiješno djeluju neke naše razmirice i svađe, kad ih uporedimo sa stvarnim životnim tragedijama. Tragedije, poput gubitka voljenih, teške bolesti, ostanka bez posla i imetka, uče nas da više uživamo u životu, da iskoristimo sadašnji trenutak da nam bude bolje i budemo zahvalni na onome što imamo.

Život je ionako kratak, zašto ga skraćujemo brigama, strahovima, raspravama, svađama; u sebi nakupljamo bijes, ljutnju, mržnju, ljubomoru. Je li vrijedno to našeg vremena, zdravlja, života? Da smo svjesni ljepote i neprocjenjivosti naših dana, vodili bismo računa da svaki momenat provedemo na najljepši način, smijući se, voleći jedni druge, pomažući jedni druge, opraštajući jedni drugima.

Kako kaže Brian Tracy, „danas je divno biti živ!“ Nikad nije bilo tako mnogo mogućnosti i šansi da ostvarite svoje ciljeve, kao što ih imate danas. Kao možda nikad u ljudskoj historiji, doslovno ste zatrpani šansama. Posjedujete praktično neograničenu sposobnost da učite i razvijate nove vještine, navike i sposobnosti. Do nas je šta ćemo uraditi sa onim što nam je dato. Na nama je da odlučimo da ćemo novu 2017. godinu maksimalno iskoristiti i više se radovati životu.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera