Slušajući nekadašnje vijesti iz bivše Jugoslavije i sadašnje

Riječi bratstvo-jedinstvo ne postoje. Zamijenila ih je riječ suživot, piše autor (Al Jazeera)

Piše: Zvonimir Nikolić

Slušajući nekadašnje Vijesti iz bivše Jugoslavije i sadašnje, relativno pažljiv slušalac, može primijetiti nekoliko razlika.

Sedamdesetih  su uglavnom počinjale sa riječima:

– U službenu i prijateljsku posjetu drugu Titu stigao je taj i taj. Drug Tito ga je ugostio na Brdu kod Kranja a sutradan će radne sastanke imati na Brionima. Razgovarat će o jačanju Pokreta Nesvrstanih i miroljubivoj koegzistenciji između dvije zemlje.

– Nakon toga drug Tito je primio delegaciju SUBNOR-a i junake narodnooslobodilačke borbe. Napomenuo je da treba raditi na očuvanju tekovina Revolucije, jačanju bratstva-jedinstva i odlučno se obračunati sa unutrašnjim i vanjskim neprijateljem. Istakao je da ova borba ima jednak značaj kao i borba domaćim izdajnicima i okupatorima.

– Delegacija Socijalističkog Saveza Radnog Naroda Jugoslavije je obavijestila druga Tita o napretku u socijalističkom samoupravljanju i samoupravnoj demokratiji koje je pomogao Ustav iz 1974 godine.

– Novi zakon o Udruženom radu je neke kombinate pretvorio u Složene Organizacije Udruženog rada (SOUR), koje čine Radne organizacije (RO) sastavljene od Osnovnih organizacija udruženog (OOUR) rada koje su opet  sastavljene od Radnih jedninica (RJ).

Osamdesetih:

– Na sjednici Saveznog izvršnog vijeća kojoj su prisustvovali i predstavnici republičkih i pokrajinskih Izvršnih Vijeća, rečeno je da treba odlučno krenuti sa mjerama štednje a radni ljudi i građani da se prilagode vremenu stabilizacije i stezanje kaiša.

– Omladinci su još jednom pokazali ljubav prema svojoj Jugoslaviji učešćem na radnim akcijama a program reformi u privredi sve više podržava i program stabilizacije.

Ono što nije bilo u vijestima u žargonu se zvalo Duško. To su one nestašice određenih proizvoda koje su nastale nakon Titove smrti. Da ne bi čovjek nabrajao sve, najlakše je poslovođu granapa bilo pitati: – Jel dolazio Duško? I hoće li dolaziti danas? A to je značilo: deterdžent, ulje, šećer,kafa i ostalo.

Krajem osamdesetih i početkom devedesetih:

– Služba Državne bezbjednosti u saradnji sa Službom unutrašnjih poslova je odlučna da stane u kraj iredentističkom pokretu i separatistima.

– U politički rječnik se uvodi termin fleksibilan, balvan revolucija i događanje naroda a gorivo se na pumpama točilo po prioritetima.

U novijoj istoriji pojavljuju se sasvim drugačiji termini, tako da vijesti izgledaju otprilike ovako:

– Održan je još jedan sastanak vladajuće šestorke. Posebno je naglašeno da moramo slijediti euroatlanske integracije i uvesti mjere za izlazak iz gospodarske krize. Jedan od šestorke je istakao da nema mijenjanja Dejtonskog mirovnog sporazuma a drugi je istakao da je došlo vrijeme da se konačno uvede Vladavina prava.

Između ostalog je istaknuto i da Aprilski paket neće izazvati ustavne promjene na putu stabilizacije i pridruživanja. Jedan od učesnika sastanka je istakao i odlučnu borbu sa korupcijom i da treba privući strane investitore koji će ulagati u mala i srednja preduzeća i da se sredstva od međunarodnog monetarnog fonda i međunarodne zajednice trebaju trošiti transparentno.

Isto važi i za sredstva od IPA fondova. Vladajuća koalicija je istakla i da treba raditi na suzbijanju teritorijalnih pretenzija što bi ujedno ojačalo suživot i održivi razvoj kao i na stabilizaciji i povjerenju u zajedničkim naporima za izlazak iz recesije i prestanak stezanja kaiša.

– Jedan od učesnika je rekao i da ovakva retorika vodi ka prekidu dijaloga i omalovažavanju osnovnih ljudskih prava. Obzirom da nije postignut konsenzus, za sljedeći mjesec je dogovoren naredni sastanak.

– SIPA je pokrenula akciju hapšenja tajkuna koji je iskoristio tranzicijski period za privatizaciju kolektiva čiji radnici već 18 mjeseci nisu primili platu a nije im ni uvezan staž od 2008 godine.

– Vijeće ministara i Ured Visokog predstavnika su istakli da treba kontinuirano raditi na privlačenu krupnog kapitala i jačanju Evropskog puta.

Nekadašnje skraćenice su bile: SIV, RIV, SKOJ, SSRNJ, SSOJ, SUP, SDK, SUBNOR, JUS, SOUR, OOUR,KOS, DB, DPO, CKSKJ, SIZ, KP, ONO I DSZ…

Sadašnje skraćenice su: MMF, VM, FBIH, RS, KS, SIPA, FUP, SAO, LGBT, EUPM, UNPROFOR, UNHCR, UNDP, NATO, SDA, SNSD, HDZ, DF, SDP, SDU…

Zaključak:

–  Radruženje Republika nije završeno miroljubivom koegzistencijom nego devastacijom.

– Prijateljskih posjeta kod nas nema čak ni među susjedima i komšijama. Oni koji nam dolaze uglavnom dolaze da nas (ili njih) naruže.

– Svaka iole ozbiljnija opština u Jugoslaviji je imala i „Titovu vilu“. Za dobar dio njih drug Tito možda nije ni znao. Pravili su ih lokalni fukncioneri, a nadajući se jednog dana posjeti Najvećeg sina. A do tada su ih koristili za vlastite potrebe…

– Sadašnji funkcioneri idu drugačijim putem od jednoumlja, diktature i totalitarizma iz prošlog sistema, ne koriste te „Titove vile“ u državnom vlasništvu jer imaju svoje, privatne, a sastanci na kojima se rješava sudbina Bosanaca i Hercegovaca se održavaju po kafanama i restoranima.

– Riječi bratstvo-jedinstvo ne postoje. Zamijenila ih je riječ suživot.

Zapravo, sve se promijenilo…samo je ostalo isto: stabilizacija, mjere štednje i stezanje kaiša.

Izvor: Al Jazeera