Strah od ‘posrbljavanja’ Rijeke

Događaji iz Rijeke posljednji su primjer da Hrvatska klizi udesno, piše autor (Pixsell)

Hrvatska klizi udesno. Toliko klizi da bi dežurni pesimisti kazali da je već otklizala u glib nacionalizma, klerikalizma i segregacije raznih vrsta. Praktički se na dnevnoj bazi objavljuju vijesti o verbalnim, pa i fizičkim napadima na građane srpske ili bošnjačke nacionalnosti, na osobe drukčije boje kože, političkog uvjerenja… Jedna smjenjuje drugu, a državna vlast promatra civilizacijsko urušavanje s nekih dalekih kantovskih visina, kao da ih se to sve skupa nimalo ne tiče.

Tako se ponašaju i državne institucije. Ako se ne mora, najradije se ne bi miješali u svoj posao, pa ga umjesto njih odrađuju novinari.

Zadnji primjer je Drago Pilsel, urednik portala Autograf.hr. Pilsel je, kad već ne žele državni tužitelji koji su plaćeni za taj posao, pronašao volje i vremena da prije nekoliko dana Državnom odvjetništvu podnese kaznenu prijavu protiv Viktora Kodrića, glavnog urednika portala dnevno.hr. Razlog je članak „Spriječimo posrbljavanje riječkog Sveučilišta te stvaranja SAO Krajine u Rijeci“.

Pislel upozorava da se u članku prenosi nepotpisani „Proglas“ fantomske Inicijative akademskih građana „Spasimo Rijeku“ u kojem se upozorava na „posrbljavanje“ riječkog Sveučilišta. Fantomi su za ilustraciju naveli primjer zapošljavanja sina saborskog zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca kao i mogući izbor prorektorice Snježane Prijić Samaržije za rektoricu Sveučilišta u Rijeci.

Štovatelji endehaizije

Sve je to, tvrde anonimci u „Proglasu“, a „spremno“ prenosi dnevno.hr, dio „hegemonističkih planova ovladavanja akademskim i kulturnim institucijama u Rijeci“ i da se „Sveučilište u Rijeci pretvara u akademsku SAO Krajinu“. Uz njih dvoje, glavni zagovornici „saoizacije“ riječkih fakulteta su Željko Jovanović iz SDP-a, Saša Zelenika iz stranke Pametno i rektor Pero Lučin iz HNS-a.

Kodrić je objavom „Proglasa“, objašnjava Pilsel, povrijedio članak 39. Ustava po kojem je „zabranjeno i kažnjivo svako pozivanje ili poticanje na rat ili uporabu nasilja, na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji drugi oblik nesnošljivosti“, kao i članak 325. Kaznenog zakona koji govori o javnom poticanju na nasilje i mržnju.

Slično je napravila i novinarka Nataša Škaričić ,koja je kazneno prijavila svećenika don Luku Prcelu. On je na misi, koju je lani u svibnju prenosio HTV, veličao Nezavisnu Državu Hrvatsku. Nije se pritom, kako bi se moglo pomisliti, don Prcela „malo zanio“. To nikako, s obzirom da su takvi stavovi dominikanca odavno poznati. E sad, zašto mu je kao takvom HTV dala prostor, nije teško zaključiti, poznavajući prilike na javnom servisu.

Prcela je, sasvim u skladu sa svojim uvjerenjima, zamjerio predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović koja je rekla kako je NDH bila zločinačka tvorevina. „Ja joj to nikako ne mobu oprostiti“, bjesnio je Prcela s oltara. Nakon što je puknuo skandal novinari su mu ponudili ruku spasa, ali kategorični štovatelj „endehazije“ rekao im je da ne žali zbog izrečenog te da samo „osluškuje bilo naroda“ i “propovijeda evanđelje”.

Nataša Škaričić kazneno ga je prijavila zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. Kaznenog zakona u kojem stoji kako će se kazniti onoga tko javno odobrava, poriče ili znatno umanjuje kazneno djelo genocida, zločina agresije, zločina protiv čovječnosti ili ratnog zločina.

DORH se ponio „plenkovićevski“: odbacio je prijavu zaključivši kako nema kaznenog djela, ali je ipak podigao prekršajni nalog zbog odredbi Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. U njemu stoji da će se onaj tko na javnom mjestu vrijeđa ili omalovažava moralne osjećaje građana, kazniti novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana.

Nismo pogriješili, dobro ste pročitali, kazna za ovo djelo izražena je u njemačkim markama, a don Prcelu će se prekršajno goniti kao da je pijan urlao po ulici spominjući komšijama užu i širu rodbinu. Ročište je zakazano za 15. ožujak.

‘Nestašni’ ekstremisti

Ovaj desničarski „novi val“ započeo je s dolaskom Tomislava Karamarka na čelo HDZ-a. Ta je stranka pod njegovim vodstvom raznoraznim političkim marginalcima dala pravo glasa, pa se dogodilo i da predstavnik jedne od pravaških partija bude potpredsjednik Hrvatskog sabora i kao takav zajedno s hordom od više tisuća ljudi maršira centrom Zagreba urlajući „Za dom spremni“.

Čim je Karamarko odstupio s funkcije, pokazalo se da sva ta desničarska bratija bez pomoći HDZ-a nije u stanju dobiti dovoljno glasova niti da uđe u Sabor, kamoli da se dočepa kakve visoke funkcije.

Naslijedio ga je umiveni Andrej Plenković, ne osobito politički moćan „europejac“ koji je HDZ trebao izvesti iz mraka u koji je upao. Plenković je, međutim, imao druge prioritete pa je parlamentarne izbore iskoristio tek da bi primirio jastrebove u stranci postavljajući neke od njih na visoke pozicije na listama.

Naravno da ih je takav nedorečen stav osokolio, pa su nakon nekoliko mjeseci hibernacije, u koju su upali nesigurni u vlastitu političku budućnost, ponovno digli glavu i krenuli u novi pohod na Hrvatsku. Plenković se time ne zamara. Dapače, čak se čini da mu i odgovara taj stalni pritisak s desnice budući da se želi postaviti kao korektivni faktor, svojevrsni glas razuma, veliki poglavica kojem se ide kada se žele riješiti problemi koje su izazvali „nestašni“ ekstremisti. Tako će načelno osuditi divljačko skandiranje na utakmici upućeno bošnjačkom igraču Cedevite. Međutim, neće mu na kraj pameti pasti da povuče „sanaderovski“ potez i naredi skidanje ploče poginulim braniteljima HOS-a u Jasenovcu na kojoj se kočoperi pozdrav „Za dom spremni“ ili da posjeti pretučenog azilanta u Karlovcu.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera