Sušić i Katanec na istom zadatku

Handanovič je prvo ime reprezentacije Slovenije (Getty Images)

Piše: Emir Delić

Tako je to kod nas: kako se približava utakmica reprezentacije, tako nacija zaboravlja – makar  na trenutak – sve dubioze koje stišću državu, niko ne pričao o političarima, nezaposlenost je odjednom sporedna tema. Igra Bosna i Hercegovina i narodu je to dovoljno da zaboravi na sve muke. 

Slovenija se do sada nije mogla nositi sa BiH: tri utakmice – tri poraza. Od toga dva na slovenačkom terenu. U Ljubljani je 1996. bilo 1:2, godinu dana kasnije u Sarajevu 1:0 u okviru kvalifikacija za Mundijal u Francuskoj 1998. U jedinom prijateljskom duelu, pod komandom Ćire Blaževića, u jesen 2008. BiH je dobila 4:3 na Ljudskom vrtu u Mariboru.

Ermin Šiljak jedan je od najboljih napadača koje je Slovenija imala. Ovaj 40-godišnjak, porijeklom iz Bosanske Gradiške, rođen je i odrastao u Ljubljani. Prošao je sve selekcije ”dežele”, bio kapiten. Priča kako je srcem igrao za Sloveniju, a dušom bio uz BiH na svakoj njenoj utakmici.

Zaboravljeni asovi

”Ja sam Slovenac, odrastao sam voleći svoju zemlju, ali su roditelji u meni usadili ljubav prema Bosni i Hercegovini” kaže strijelac 14 golova za Sloveniju.

BiH trenutno drži vrh tabele kvalifikacija za SP [AFP]

Nema ni Katanec loš tim. Nekadašnji as Partizana, Stuttgarta i Sampdorije morat će malo promiješati figure, osvježiti ekipu za nastavak kvalifikacija u kojima su skupili tri boda. Handanovič je prvo ime, vjerovatno najbolji golman na svijetu. Valter Birsa je odlično krilo, Tim Matavž sjajni golgeter PSV Eindhovena, Jasmin Kurtić hitri vezista Palerma. Ima tu potencijala, ali će Katanec preskočiti SP u Brazilu i tražiti plasman na Euro 2016. u Francuskoj.

Upravo se zbog Samira Handanoviča prvi put zaljuljala ekipa. Katanec mu je uzeo kapitensku traku. Razlog: kod Kataneca nikada golmani nisu bili kapiteni. Treba mu igrač u polju, najbolje stoper ili vezni, koji će biti njegova desna ruka na terenu, neko ko će voditi ekipu, vršiti pritisak na sudije. Handanoviču se zamjera i to što je kod prethodnika, Slaviše Stojanoviča, sastavljao tim, bio lider i kad treba i kad ne treba. Katanec je Osimova škola. Ne trpi one koji žele biti veći autoritet od njega samog. Jer selektor se pita i odlučuje.

Njegova je zadnja, baš kao što je i odgovornost ogromna.

Slovenija je krenula u obnavljanje poljuljanog reprezentativnog ugleda, Bosna i Hercegovina treba kapitalizirati silna očekivanja i iznijeti ovaj golemi talenat tamo gdje treba. I pred jednim i pred drugi je težak, zahtjevan posao. Da ga ne vode asovi kakvi su Katanec i Sušić, sigurno bi bilo sumnjičavih. Ovako dileme kao da ne postoje. No, teren je jedino mjerilo i tamo nema favorita i autsajdera. Na toj ploči svaka igra, svaka dobija.

Izvor: Al Jazeera