Thompson u vašem sokaku

'Ono što ne može po Europi, može po Hrvatskoj i po, barem jednom dijelu, BiH', piše autor (Al Jazeera)

Nakon što je u Austriji zabranjen, Thompson je u Bosni i Hercegovini najavljen. Ono što vani pokušavaju spriječiti, ovdje se pokušava potaknuti. Upravo se na primjeru Marka Perkovića može dokazati ova tvrdnja. Lokalne vlasti u Kremsmünsteru, nedaleko od Linza, otkazale su mu koncert koji se trebao održati 29. travnja. Mada je kao formalan razlog navedena nemogućnost organiziranja osiguranja, Thompsonovi menadžeri tvrde da su austrijski općinari popustili „pod prijetnjama građana srpske nacionalnosti potpomognutih nekim antifašističkim organizacijama“.

Gradonačelnik Kremsmünstera Gerhard Obernberger iz Austrijske narodne stranke (ÖVP) jasno je rekao o čemu se radi: “Mi smo organizatora koncerta obavijestili da gradska dvorana više ne stoji na raspolaganju. Žao mi je da je do ovog došlo. Ja sam protiv svake vrste ekstremizma. Ubuduće ćemo malo bolje provjeravati komu izdajemo dvoranu.”

Thompsonov nastup najavljen je kao „Hrvatska večer“, pa gradski oci, kako kažu, nisu slutili da se zapravo radi o manifestaciji desno-ekstremne ideologije. Odmah su reagirali predstavnici „zelenih“ stranaka, Socijaldemokratske stranke Austrije kao i različitih antifašističkih inicijativa i uspjeli spriječiti koncert.

Raspirivanje mržnje

Nije ovo prva zabrana Thompsona u Austriji. Prije devet godina uskraćeno mu je gostoprimstvo u Koruškoj, potom iz istih razloga u Nizozemskoj, Bochumu, Hamurgu i Berlinu, a u Švicarsku mu je zbog raspirivanja mržnje i koketiranja s ustašstvom zabranjen ulaz. Pokušao je nastupati prije deset godina i u Sarajevu, ali ni tamo nije dočekan s veseljem, pa je nastup odgođen do iduće prilike. Premda je jako želio, nije uspio doći ni u pulsku Areni gdje je već na najavu koncerta žestoko reagirala tamošnja lokalna vlast.

Slično bi ovaj izvođač mogao proći i u Sloveniji gdje nikad nije pjevao, Predviđeno je da se koncert održi 20. svibnja u mariborskoj dvorani Lent, ali je prošao kao i u Austriji pa se vrlo lako može dogoditi da se i ovaj nastup otkaže. Mariborski gradonačelnik Andrej Fištravec zatražio je zabranu koju je podržalo više od pet stotina javnih osoba.

„Osobno najoštrije odbacujem i osuđujem svaki oblik nacizma i fašizma, što je posebno važno danas kada u Europi jačaju desne snage, koje imaju uzore u najmračnijem razdoblju povijesti. Thompson pjeva i o Jasenovcu i Gradiški Staroj, a takve pjesme se nigdje ne bi smjele izvoditi. Zbog toga, iako kao gradonačelnik ne odlučujem o tome tko će dobiti dozvolu za koncert, snažno sam protiv toga da se Thompsonu dozvoli nastup u Mariboru”, izjavio je.

Slično razmišlja i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković kojem Slovenci zamjeraju koncert Svetlane Cece Ražnatović, supruge ratnog zločinca Željka Ražnjatovića Arkana, koja bi u Ljubljani trebala nastupati isti dan kad i Thompson u Mariboru.

Podrška liderima Herceg-Bosne

S obzirom da je već jednom dobio odbijenicu u Mariboru slovenskoj javnosti obratio se i sam Thompson: “Nisam iznenađen. Ljudi imaju drugačije poglede na mnoge stvari, pa tako i na moje pjesme. Moje vrijednosti su kršćanska vjera, domovina i obitelj. To su zajedničke vrijednosti, bio netko Hrvat, Slovenac, Nijemac ili osoba druge narodnosti”, rekao je Thompson tvrdeći da ga napadaju „isti oni koji zagovaraju bivši sustav – komunizam i jugoslavenski režim” i koji su mu smontirali pjesmu „Jasenovac i Gradiška Stara“. Portal Index.hr objavio je snimku te pjesme u Thompsonovoj izvedbi sa stihovima „U Čapljini, klaonica bila/puno Srba Neretva nosila/Oj Neretvo teci niza stranu/nosi Srbe plavome Jadranu“. Međutim, umjesto da mu to otkriće okonča ionako posrnulu karijeru, pokazalo se da je ona bila okidač da Thompson postane desničarska ikona.

Mada mu zabrane pričinjavaju sve veći financijski problem, činjenica je i da mu u Hrvatskoj pomažu jer se prikazuje kao žrtva urota i nepokolebljivi borac za hrvatstvo, pa čak – kao što je bio primjer sada u Austriji – zabranu koncerta traži i Willy Mernyi, predsjednik Odbora preživjelih koncentracijskog logora Mauthausen-Gusen, koji se nalazi nedaleko od Kremsmünstera, a u kojem je živote izgubilo između 120 i 320 tisuća ljudi, od kojih dio i s područja bivše Jugoslavije.

Ali ono što ne može po Europi, može po Hrvatskoj i po, barem jednom dijelu, Bosne i Hercegovine. Tako će 8. lipnja nastupiti, zajedno s Matom Bulićem, na stadionu Pod Bijelim brijegom u Mostaru na skupu podrške Hrvatima iz BiH kojima se sudi u Haagu. Koncert će se, dakle, održati na istom mjestu koje je tokom rata služilo kao sabirni centar Hrvatskog vijeća obrane iz kojeg su nehrvati odvođeni u obližnje logore, poput Dretelja i Helidroma.

Nastup organizira udruženje „Hrvatsko srce nade“ pod nazivom „Veliki skup potpore hrvatskim uznicima u Haagu“ kao izražavanje podrške liderima ‘Herceg-Bosne’ Jadranku Prliću, Slobodanu Praljku, Valentinu Ćoriću, Milivoju Petkoviću, Bruni Stojiću i Berislavu Pušić) koji su nepravomoćno osuđeni na 111 godina zatvora, između ostaloga, i zbog svega što se događalo Pod Bijelim brijegom. Čega se pametan stidi, budala se time ponosi!

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera