Tranzicijska ljepotica i zvijer

Mnogo šminke i silikonske grudi često prate ljepotice iz tranzicijskih društava (Reuters)

Ne znam da li vi kada putujete volite gledati ljude oko sebe? Nisu brojne destinacije na koje možete sa sarajevskog aerodroma stići direktnim letom. U većini slučajeva sarajevski putnici moraju presjedati. U ovisnosti od konekcije, nekada na aerodromima provedemo sate čekajući sljedeći let.

Ja sam jedan od onih putnika koji se odmah voli približiti svom gateu, bez obzira koliko sati čekanja imam do sljedećeg leta. Volim gledati ljude. Volim gledati šta rade. Da li čitaju, kuckaju na laptopu, slušaju muziku, ili samo tako gledaju okolo?

U avionu se potajno nadam da će mjesto do moga biti prazno. Nekada, zaista, ne prija tjelesna blizina nekog stranca. Posebno je neugodno kada osjetite da taj stranac pokazuje vrlo transparentno svoje nezadovoljstvo zbog vašeg prisustva, a naredna dva sata leta dijelit će vas samo ručka od sjedišta.

Pored mene je sjedila žena, primijetih da je malo starija od mene. Čim sam prišla svom sjedištu, naglo je okrenula glavu što je značilo da želi izbjeći bilo kakav kontakt sa mnom. Imala je frizuru kao Rod Stewart. Nije imala nježne crte lica, pa mi je i ličila na Roda. Odmah sam je u sebi prozvala ženski Rod. Ženski Rod je izabrala čokoladicu sa lješnjacima, koju je u toku leta zalijevala pivom.

Nisam sigurna da je ta kombinacija najbolja, ali nećemo o ukusima raspravljati. Let je bio ugodan, avion je sletio. Ženski Rod je odmah bila na nogama. Nikada mi neće biti jasno zašto se ljudi odmah dižu sa svojih sjedišta i prave gužvu u prilično uskom avionskom prolazu. Uglavnom, ona je nekako uspjela preskočiti preko mene.

Tranzicijska ljepotica

Nastavljam svoje putovanje, približavam se gateu za let za Sarajevo. Naravno, odmah na prvi pogled, lako je prepoznati svoje zemljake i one koje zovemo strancima. Gledam u putnike i primjećujem tranzicijsku ljepoticu. Ona sa silikonima u grudima, neprirodno napučenim usnama, dubokim dekolteom.

On, njena pratnja, obučen je u lijepo odijelo. Košulja i dio ukrasne marame koja viri iz džepa sakoa su u istoj boji. Sako je, po mojoj procjeni, za pola broja manji, pa je poprilično zategnut na njegovim leđima, toliko da imaš osjećaj da će svakog trena pući. On gleda u mobilni, ona, nisam mogla dokučiti u šta gleda.

Lijepo je obučena, puder je na licu pokrio sve, pa izgleda kao Barbika. Značajno gleda ljude oko sobe, čak sa dozom omalovažavanja. Tranzicija je i to donijela. Prilazi joj djevojka, nevjerovatno ali gotovo identičnog izgleda, napučena na sve strane u uskim helankama: “Joj, ja sve gledam jesi li to ti, kada ono jesi.” I pada u zagrljaj svojoj poznanici.

“Aha, jeste, i ti to putuješ?”, ne čekam odgovor i razmišljam, ne, ne putuje, samo malo sjedi na aerodromu.

“Aha, putujem”, odgovora i nastavlja: “Pa čestitam na udaji, sve sam čula”, konačno se obraća muškarcu: “Čestitam.”

On razgovara na mobilni, ali pruža ruku.

U avionu je mladi bračni sjedio iza mene. Divno, pomislih, bit će zabavno.

Glasno mljackanje

Ona je rijetko progovarala, ali su obje glasno uz mljackanje jeli. Njemu je komad grickalica ostao, pretpostavljam, zaglavljen između zuba, pa je sve vrijeme pokušavajući da se riješi neželjene hrane proizvodio onaj zvuk : “Scccc”,  znate kada jezikom palacaš i otvaraš usta. “Scccc” je bio zvuk koji me pratio do Sarajeva.

Avion je sletio, njih dvoje su odmah bili na nogama. Ona uvježbanim pokretima vadi svoj kaput, uredno složen, tako da je marka proizvođača vidljiva. Zabacuje kosu sa jedne strane na drugu i otpuhuje. Gleda u ostale putnike, pa tako i u mene. Sada je meni neprijatno, nemam markirani kaput, frizura nikakva – kosa skupljena u rep.

Zvoni joj telefon, javlja se: “Da, dobro, jesmo, aha, sve je u redu, UVRATIĆEMO se poslije, ma ja, ma evo ne mogu više STOJAT, nekakva sam k'o UBIVENA. A čuj, DOOLAZIO je. Šta ima U VAS ? Aha, dobro, haj dobro, dobro. Hoću, hajde ćao, ćao…”

Više mi nije bilo neprijatno, tranzicijska ljepotica je na tranzicijskom jeziku i sa mojom željom da je nakon svake druge izrečene riječi ispravim, otišla sa svojim mužem u utegnutom sakou. Prestao je proizvoditi zvuk: “Scccc”, riješio se grickalica. Oni odlaze, a i ja. Poslije sam na tv-u vidjela tranzicijsku pjevačicu sa tranzicijskom ljepotom, i tranzicijskim tekstom pjesme, i brzo sam promijenila kanal.

Možda nekome tranzicija prija, ali meni nikako, nisam sigurna niti da bi mogli napisati bajku pod nazivom Tranzicijska ljepotica i zvijer, nekako ne ide.

Izvor: Al Jazeera