Trijumf boksa na Wembleyju

I Kličko (desno) želi da u sportsku penziju ode „zlatan“. A Joshua mu je prepreka. (EPA)

Anthonyja Joshuu, boksera koji za zlato u teškoj kategoriji boksuje na Wembleyju sa Vladimirom Kličkom za jednu zlatnu medalju od više verzija njih koje ukrajinsko-njemački bokser ima, svjetski mediji već su proglasili za favorita.

Trinaest godina mlađi engleski bokser pun je energije i elana i željan dokazivanja. S druge strane ringa, je Kličko kojem bi prema najavama ovo mogao biti posljednji meč.

Meč na Vembliju, nakon desetina godina, boks je vratio u sam vrh sporta. Prema procjenama, samo na stadionu bit će 90 hiljada posjetilaca, a gledanost  je nemoguće procijeniti.

Obojica su na mjerenju pokazali su da su u savršenoj formi, a mnogo je očekivanja od jednog i drugog.

Jedno je sigurno – niko ne želi ni da pokuša da procjeni osim laika, ko bi mogao da pobijedi sutra: Kličko, hladne glave i stotinama profesionalnih minuta provedenih u ringu, boksajući protiv svih izazivača koji su htjeli njegovu titulu ili mlađi Joshua, koji na svojoj strani ima godine, publiku i Olimpijsku medalju.

Najteži momenti

I sam sam prošao skoro 150 borbi. Momenti pred borbu su najteži. Odgovornost prema klubu, odgovornost prema sebi, briga o povredama, pa tek onda pobjeda.

Doktori kažu da udarac u glavu u poluteškoj kategoriji u kojoj sam ja boksovao – izaziva manji potres mozga. A, ako se borac i ne štiti, to može biti direktan knockdown. Za kategoriju teži udarac je u teškoj kategoriji u kojoj je meč Joshua – Kličko.

Kličko nije navikao primati udarce. Njegova konstitucija je do sada bila dovoljna. Duge ruke, visina i strahopoštovanje koje je izazivao kod protivnika, štitili su ga isto kao i gard. No, mjerenje pokazuje sada da je razlika u visini i težini manja nego ikad.

I Kličko želi da u sportsku penziju ode „zlatan“. A Joshua mu je prepreka.

No na ringu je drugačija situacija, od one u svlačionici.

Tamo je svako od nas sam, sa jednom zadatkom- pobjeda sa taktikom koju svako od nas smisli prije meča.

Meč Alija i Foremana

Ovaj meč je veoma sličan onom u Kinšasi u Zairu, Muhameda Alija protiv Georgea Foremana. Vjerovatno najgledaniji i najspominjaniji meč svih vremena. Muhamed Ali nije bio favorit. Vraćao se na ring nakon zabrane da se bavi profesionalnim boksom i nakon što mu je oduzeta medalja.

Foreman je bio i veći i spremniji. Taktika koju smo vidjeli tada, Alijeva, da pusti protivnika da ga udara na mreži dok se nije izmorio, je neponovljiva. Tri udarca u neopreznog i već umornog Foremana dovela su Alija do medalje.

Ljubitelji boksa su već odlučili za koga će navijati. Dominacija Amerikanaca u teškoj kategoriji sada je definitivno iza nas. A boks koji ćemo sutra gledati, ostat će sigurno jedan od neponovljivih mečeva ikad, onaj kojeg se prisjećamo i poslije 30- 40 godina. Ko god da pobijedi Džošua ili Kličko, ovo je trijumf boksa kao sportske vještine.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Agencije