Trumpove poruke: Rat, rat, rat

U Varšavi, Trump nije govorio o Evropskoj uniji (EPA)

Trumpova poseta Varšavi je njegova druga predsednička poseta Evropi, a prva Poljskoj. Stoga su je mnogi u regiji smatrali posetom velikog značaja, mada niko do sada nije uspeo da kaže šta to zapravo znači.

Ovaj put, predsednika jedne od najmoćnijih država sveta, predstavila je njegova supruga Melania, završavajući uvod rečenicom: „Bezbednost i sigurnost Amerikanaca su glavni cilljevi Trumpovog mandata”. To mnogim Poljacima, a i drugim u regiji centralne i istočne Evrope može biti čudno, jer u biti u zoni GMT+1 svi misle da Amerikanci dolaze da štite baš njih – Poljake, Čehe, Slovake, Rumune i druge – od Rusa.

No, da zanemarimo taj deo – sam Trump nije do kraja bio jasan u govoru, u kojem je ponajviše slavio „nepobedivi duh poljskog naroda”, „teško iskustvo Drugog svetskog rata”, neverovatne i natprirodne sposobnosti Poljaka za preživljavanje, te večito živu i snalažljivu u virovima historije poljsku naciju – što je delomično moglo da ugodi vladajućoj, desničarskoj stranci Zakon i pravda, no ipak nije bilo to, o čemu je već danima brujala poljska štampa.

Poljaci su se nadali da će jedan od najmoćnijih lidera sveta podržati Inicijativu triju mora koju su započeli hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović i poljski predsednik Andrzej Duda u Dubrovniku prošle godine. Iako je ona ostala u načelu predsedničkih inicijativa, kojima se danas ne bave vlade, uspela je, kroz želju da se uspostavi bolja konekcija i infrastruktura na zapostavljenoj liniji sever-jug, ozbiljno da posvađa Zapad i Istok, čitaj Nemačku i Poljsku, dok su Česi i Slovaci zabrinuti što inicijativa poput ove može da ošteti Evropsku uniju.

Poljska neće biti sama

Donald Trump, ipak ne mareći previše za evropskom zajednicom, rekao je da je Inicijativa triju mora odličan projekat, no pritom nije konkretno kazao kako bi mogao ili želeo da ga podrži. U govoru, kako primećuju mnogi, nije previše pažnje posvetio ni samoj Evropskoj uniji. Ona za njega maltene ne postoji. Umesto toga, pomenuo je da je jaka Poljska blagoslov za Evropu, a jaka Evropa dobrobit za Zapad. Ni reči o Evropskoj uniji kao takvoj.

Neki su mogli da se razočaraju nedostatkom razumevanja za blokiranje projekta Nord Stream 2, čiji je prethodnik Nord Stream, gasovod kojim se Nemačka snabdeva ruskim gasom kroz cevi koji idu po dnu Baltičkog mora, zaobilazeći tranzitne zemlje poput Poljske ili Latvije. Trump nije rekao ni reč o Nord Stream 2.

Njegova izjava o privrženosti NATO-vom Članu 5 [o zajedničkoj odbrani] za mnoge je – pogotovo za Trumpovog savetnika i bivšeg gradonačelnika Njujorka, Rudija Đulijanija – bila pravi prelom i olakšanje. Znači, ako se nešto desi, Poljska ipak neće biti sama. Trump je takođe istakao potrebu za borbom protiv terorizma. Sve ove bitne stavke, koje su istakli lokalni i međunarodni mediji, zauzele su možda četiri posto ukupnog Trumpovog govora. Sve drugo u njegovom polusatnom nastupu je bilo – rat, rat, rat.

Drugi svetski rat, stradanja Poljaka, nepostojanje Poljske, poljski nesalomljiv duh, Poljska kao srce Evrope (i tu tišina o Evropskoj uniji), strašan Drugi svetski rat, stradanja, ubijanje… borba, borba, borba iznad svega.  “Imate ogroman duh. Amerika voli Poljsku”, rekao je predsednik između prepričavanja istorije Poljaka od jednog stradanja do drugog.

Toliki fokus na prošlost umesto na budućnost nisu mogli očekivati ni građani najviše uronjeni u prošlost. Da li prošlost znači budućnost za Donalda Trumpa, vreme će pokazati. Sledeći test je Hamburg i samit G20, gde Trump ne može da računa niti na toplu dobrodošlicu, poput one u Varšavi.

Izvor: Al Jazeera