Učenici u školskoj posjeti vili Svetlane Ražnatović

Priznajem malo znam o Vojvodini, ali kad se pomenu Sremski Karlovci, prva asocijacija mi je gimnazija i pesnik Branko Radičević (Jaroslav Pap / Tanjug)

Piše: Zoran Kosanović

Nikad nisam bio u Sremskim Kralovcima, ali znam da je tu osnovana najstarija srpska gimnazija još 1791.

Nedavno je moja starija kćerka učestvovala na republičkom takmičenju iz književnosti koje je održano u Sremskim Karlovcima. Kaže mnogo je lepo mesto.

Znam i da je u Sremskim Karlovcima Arhiv SANU-a.

Priznajem malo znam o Vojvodini ali kad se pomenu Sremski Karlovci, prva asocijacija mi je gimnazija i pesnik Branko Radičević.

I onda gledajući vesti na portalima naletim na neverovatnu – učenici trećeg razreda osnovne škole posetili vilu Svetlane Cece Ražnatović.

Dakle, još jednom, učenici iz Sremskih Karlovaca na severu Srbije, onog mesta gde je osnovana prva gimnazija,  posetili u prestonici, vilu narodne pevaljke sa juga Srbije.

Ta deca nisu išla u privatnu posetu, kao – slušaju njeno pevanje, vole je i rešili da je posete u kući u kojoj živi.

Ne, tu decu odvele su učiteljice. One tete kojima u tim godinama baš puno verujete i volite.

Pokušavam da se setim, kako sam doživljavao svoju učiteljicu kada sam bio treći razred. Davno je bilo, ali ne mogu da se setim ničeg lošeg.

Priče za djecu

Sećam se jedino da smo joj za jedan osmi mart kupili poklon, nekakvu figuru od gipsa na ulici, a ona je rekla – hvala, ali deco da znate ovo je kič i nema nikakvu umetničku vrednost.

Možda ova deca koja su se družila sa pevaljkom u Beogradu vole njene pesme, misle da imaju umetničku vrednost ili su im to roditelji rekli, ali se bojim da im njihove učiteljice (a ni roditelji) nisu baš sve objasnile.

Sigurno im, onako egzaltirane, učiteljice nisu rekle da je ta teta, koja peva razne pesme, i druži se sa ministrima, bila udata za jednog čiku koji je bio aktivan učesnik skorašnjih ratova.

Taj čika je imao i svoju gardu, a šta su sve radili ti ljudi iz garde na prostoru BiH i Hrvatske mogu da pročitaju u raznim presudama domaćih i onog suda u Hagu. Mada to štivo nije priča za laku noć.

Učiteljice im nisu rekle ni da je teta Ceca bivša osuđenica. Da je priznala krivično delo i da je osuđena da u istoj vili u kojoj su je posetili, odsluži kaznu. Tamo gde im je potpisivala i poklanjala CD-ove, teta Ceca je služila kaznu jer je počinila krivično delo.

Sve se nadam, vest nije tačna, ali opet ozbiljni su portali. Ne sećam se da ih je neko do sada demantovao.

Onda počinjem da se plašim, šta je sledeće?! Šta sledi, nakon što su učiteljice iz Srmeskih Karlovaca probile led i pošto Cecini fanovi iz turističkih organizacija ukapiraju da u program ekskurzija mogu da uvrste i takve znamenitosti kao što je Cecina kuća.

Srećom deca su mi velika, ali se plašim da će ubrzo neki učenici posetiti lipu u Požarevcu ili Legijinu kuću koju ionako niko ne sme da kupi.

Izvor: Al Jazeera