Valentinin let sa ‘zrnca pijeska’ u svemir

Valentina je ušla u historiju svemira, kao jedina solo pionirka leta (Reuters)

Let jedne žene prije 54 godine bio je mitski.

Upravo prema priči iz antičkog mita, jednom prilikom, bog kovača Vulkan se toliko razljutio da je u tom svom božanskom gnjevu bacio s Olimpa na Zemlju svoj golemi nakovanj. Prema toj legendi, nakovanj je s te nebeske visine padao devet dana i devet noći, dok nije stigao s nebeskog svoda na siroticu Zemlju.

Danas je za astronome zanimljiva ova usporedba, jer je to pojam koji su antički narodi imali o udaljenosti neba od Zemlje, tj. o veličini svemira. 

Šta su uopšte godine, stoljeća na svemirskoj ljestvici zbivanja?  Zanimljivo je što je i za naše drevne pretke more također beskrajno, a Zemlja prema njemu tako sićušna. Čak i stara slavenska legenda priča o postanku svijeta i ona kaže otprilike ovako: jednom se bog nad bogovima gromovnik Perun, kupao u moru i kad je izlazio iz vode, našlo mu se pod noktom zrnce pijeska, to je zrnce pijeska palo na površinu mora i ostalo plivati na njoj. A, to zrnce pijeska, to je naša Zemlja. Danas je i za astronome Zemlja samo sićušna trunka prašine u svemiru.

Zvijezda svemira

Ko je žena koja je sa “zrnca pijeska” izvela taj prvi mitski let u svemir.

Valentina Terješkova je rođena 6. marta 1937. g. u seljačkoj obitelji u Maslenikovo, u zapadnoj Rusiji. Svoga oca Vladimira izgubila je za vrijeme Drugog svjetskog rata, tada je imala samo dvije godine. I njena majka, sestra i brat su radili u tvornici tekstila.

Sa nepunih 17 godina napustila je školovanje i zbog teške socijalne situacije, počela raditi u tvornici. Izgledalo je da će ići putem svoje majke, ali sreća pa nije, jer ljubav prema padobranstvu odredit će i njenu sudbu nešto kasnije. U dobi od 22 godine, napravila je svoj prvi skok padobranom.

Taj zarazni entuzijazam za padobranstvo će je i dovesti u pozornost Sovjetskog svemirskog programa, koji je tražio ženu 60-tih godina. A,  svemirska utrka između SSSR-a i SAD-a započela je već 1962. godine.

Nakon Jurija Gagarina, bilo je logično da će poslije prvog muškarca, doći i red i na prvu ženu za put u svemir. SSSR je znao da i SAD imaju sličan plan, ali ih je u tome osujetio, jer ih je preduhitrio. Već 1962. godine SSSR je pozvao da se svi zainteresovani/e pridruže novom svemirskom programu gdje je traženo 50 kosmonauta.

Zahtjevi za kandidate su bili sljedeći: da budu iskusni padobranci, 170 cm visoki, 70 kg težine, da imaju 30 godina, da su u formi i da su ideološki čisti. A, Terješkova je ispunila sve kriterije. U grupi od 50 koji su određeni za dalja ispitivanja, našlo se i mjesta za pet žena. Njih pet je prošlo test procjene za astronaute. I tokom tih petnaest mjeseci ravnopravno su se borile sa većinskim muškim astronautima, imale su te žene iste treninge, bestežinske letove, testove izolacije, centrifuga testove, svemirski inžinjering, 120 skokova padobranom i obuke pilota, kao i muške kolege. 

Terješkova je poslana u svemir na brodu Vostok 6. Provela je više vremena u orbiti od svih američkih astronauta. Jer je njena misija produžena. Kružila je zemljom 48 puta i sletila kao što je i bilo planirano. Ali, nakon povratka na Zemlju morala se još dodatno izboriti sa tračevima da je „nesposobna i histerična“.

Još i dalje vlada misterija ko je izvor tih glasina? Svojom sposobnošću, istrajnošću i sa tim se uspješno izborila. Nakon tog svog istorijskog leta, primila je i Orden Lenjina. Pod pritiskom Nikite Hruščeva, u decembru 1963. se udala za kolegu astronauta Andriana Nikolayeva. Iz tog braka rodila se 8. juna 1964.g. i Elena Adrianovna. Brak između ovo dvoje astronauta je trajao do 1982. godine, kada su se razveli.

Priznanja i nagrade

Godine 1977. doktorirala je u inžinjerstvu. Postala je istaknuti član Komunističke partije Sovjetskog Saveza i istaknuta pobornica prava žena. Ona je zasigurno bila heroina u post-sovjetskoj Rusiji.

Nakon nje, trebalo je proći još 19 godina, da i druga žena odleti u svemir. Valentina je i dobitnica brojnih priznanja i nagrada:

  • Heroj Sovjetskoga Saveza
  • Orden Lenjina
  • Red Oktobarske revolucije
  • Red za zasluge za domovinu
  • Red prijateljstva
  • Ruska državna nagrada Federacije
  • Ujedinjeni narodi Zlatna medalja mira
  • Počasni doktorat sveučilišta u Edinburgu
  • Kreater na Mjesecu je dobio po njoj naziv „Tereshkova Krater“
  • Asteroid 1671 nazvan Chaika (njena pozivna oznaka za Vostok 6’ Galeb)
  • Joliot-Curie zlatna medalja.

Ova „žena zvijezda“ je 7. februara 2014. godine sudjelovala i u ceremoniji Zimskih olimpijskih igara u Sočiju.

Valentina je ušla u povijest kao jedina solo pionirka leta u svemir. 

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera