Vardar u elitnom klubu, a gdje su bh. timovi

FK Vardar je učinio ponosnim narod Makedonije, piše autor (EPA)

Kada je rukometni klub Vardar iz Skoplja početkom juna ove godine postao evropski rukometni prvak Evrope, ljubitelji sporta u Makedoniji, ali i u ostalim zemljama Balkana očekivali su veliki iskorak i fudbalskog tima ovoga ljeta. Međutim, kuglice su odlučile da u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, FK Vardar iz Skoplja za protivnika dobije favorizovanu ekipu Malmea, te je početna euforija lagano splasnula. Ipak, Malme je poražen, a makedonska bajka je mogla da se nastavi.

Vrijeme za podvig

Prolazak protiv švedske ekipe za Vardar je značio dvoboj protiv danskog prvaka Kopenhagena, ali i još dvije sigurne utakmice u slučaju prolaska dalje ili ispadanja u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Kopenhagen, za razliku od švedskog Malmea, pokazao se kao veoma tvrd protivnik koji je poremetio planove Makedonaca. Međutim, ispadanje danske ekipe za Vardar je donijelo istinski spektakl, dolazak jedne od najboljih turskih ekipa – Fenerbahcea. Danima prije utakmice vladalo je karnevalsko raspoloženje na ulicama Skoplja, koje je započelo još ranije utakmicom finala evropskog Superkupa između Manchester Uniteda i Real Madrida.

Makedonci su ulogu favorita mudro prepustili ekipi iz Turske, međutim prvi meč na punom stadionu Filip II u Skoplju pokazao je to da je došlo vrijeme za podvig zvani ‘grupna faza Lige Evrope’. Vardar je slavio 2:0 u prvom meču, a u revanš su ušli sa velikim ambicijama, svjesni da su na korak do senzacionalnog uspjeha. Ipak, bilo je puno onih koji su umanjivali uspjeh Makedonaca iz prvog meča, a najava vlasnika Vardara, Rusa Sergeja Samsonenka, da od sljedeće sezone više neće ulagati novac u ovaj sportski kolektiv dodatno je podgrijala atmosferu.

Pritisak javnosti se nije odrazio negativno na fudbalere Vardara koji su pokorili Istanbul, pobijedivši favorizovanu ekipu Fenerbahcea drugi put u posljednjih sedam dana. Ovoga puta Vardar je slavio rezultatom 1:2, te na taj način napravio historijski rezultat, postavši prva ekipa iz Makedonije koja će nastupati u Ligi Evrope, drugom najjačem fudbalskom takmičenju u Evropi. Također, osim što je Vardar učinio ponosnim narod Makedonije, na ovaj način su omogućili svojoj zemlji da više ne bude dio crne statistike zemalja Balkana koje nisu imale svoje predstavnike u grupnoj fazi evropskih takmičenja.

Alarm za bh. fudbal

Nažalost, ni ove godine Bosna i Hercegovina neće imati predstavnike u grupnim fazama dva eminentna takmičenja  u organizaciji evropske krovne kuće fudbala UEFA-e. Također, osim BiH dio crne balkanske statistike su i novajlije u evropskim takmičenjima – klubovi sa Kosova, ali oni iz Crne Gore.

Ove godine, osim Vardara iz Skoplja, na evropskim takmičenjima regiju će predstavljati Maribor iz Slovenije, Rijeka iz Hrvatske, Skenderbeg iz Albanije, te Partizan i Crvena zvezda kao predstavnici Srbije.

Ako do sada nije bilo jasno sportskim kolektivima iz Bosne i Hercegovine, ali i Nogometnom savezu kao krovnoj kući bh. fudbala da nešto treba hitno učiniti sa tim sportom, kako ne bi bili i dalje dio crne statistike, onda su ovogodišnji rezultatit „alarm“ na koji što prije treba obratiti pažnju.

Posebno se treba zapitati kako to da ekipe iz Makedonije i Albanije igraju grupne faze, a BiH je to u domenu naučne fantastike. Sve dok se ne pozabavi svojom „avlijom“ BiH će biti zadovoljna praćenjem svojih reprezentativaca dok igraju velike utakmice za svoje klubove. Do tada, sretno Vardaru, Skenderbegu i ostalim klubovima čiji će navijači uživati u elitnom fudbalu ove jeseni.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera