Vrana vrani oči ne vadi

Zanimljivo je da je Bilsena Šahman, nakon jednomjesečnog pritvora, puštena na slobodu uz mjere ograničenja kretanja (Klix.ba)

Piše: Nihad Đozić

“Presumpcija nevinosti” je najvažniji princip demokratskog društva i nezavisnog sudstva u odnosu na zakonodavnu i izvršnu vlast u jednoj državi. “Imunitet zastupnika” je odličan demokratski instrument, da se ne bi neko, zbog različitih političkih mišljenja, politički obračunavao s njima preko represivnih organa. Ali, gdje je granica koja se nikako ne smije preći?

U slučaju Bilsene Šahman (SBB), koja je izabrana kao (zamjenski) zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH (nakon što je njen kolaga iz stranke Sead Jusić imenovan za zamjenika ministrice odbrane BiH), to ima obrnutu logiku. Znači, neko ko je u postupku, dobit će imunitet i, ako se uzme u obzir faktor vremena, lako može doći do zastare.

Za one koji ne prate redovno političku i pravosudnu scenu u BiH da podsjetimo kako optužnica tereti Farhudina Radončića, Bakira Dautbašića, Zijada Hadžijahića i Bilsenu Šahman da su kao organizovana grupa počinili krivično djelo ometanja rada pravosuđa i davanja, odnosno primanja nagrade, što je “trgovina uticajem”. Zapravo, jedan od najraširenijih oblika korupcije u BiH. Karcinom koji je odavno metastazirao, ali je nejasno kako pacijent i dalje živi.

Sumnjiv moral

Ne znam koliko su gromoglasno Bilseni Šahman aplaudirale njene (nove) kolege u Zastupničkom domu, ali je “slučaj” doista neobičan jer otvara mnoga etička pitanja i još više srozava, ionako, sumnjiv moral političkih elita u Bosni i Hercegovini. Kad se čini da više ne mogu potonuti dublje, političari u BiH pronađu novu “rupu u zakonu” (koji su sami izglasali) da bi zaštitili svoje stranačke kolege.

Građani to u čudu gledaju i ne mogu vjerovati bez obzira na to što su odavno morali naučiti da “vrana vrani oči ne vadi” i da su političari tu radi sebe, a ne radi njih… Pogotovo što je Centralna izborna komisija rekla da nema prepreka (valjda formalno-pravnih), a Mandatno-imunitetska komisija se, naravno, složila s tim.

Tako smo došli do neobične situacije da u zakonodavnim (pa i izvršnim) organima sjede ljudi koji su u postupku, ili su pravosnažno osuđeni, ili su ležali u zatvoru za korupciju i gospodarski kriminal. Gdje je tu moral, gdje je osobna odgovornost i odgovornost prema građanima koji su, očigledno, samo sredstvo u rukama vještih političara.

Zanimljivo je da je Bilsena Šahman, nakon jednomjesečnog pritvora, puštena na slobodu uz mjere ograničenja kretanja, da bi na kraju, u septembru 2016. Sud BiH svim optuženim “ukinuo mjere zabrane”. Jer, kako bi novopečena zastupnica mogla putovati (u parlamentarnim delegacijama) po Evropi i svijetu.

Naravno da iskreno vjerujemo u nezavisnost svih grana vlasti (izvršne, zakonodavne i sudske), ali je zanimljivo kako su događaji terminski usklađeni kao da ih neka tajna ruka uređuje. Sve se na kraju “posloži” u harmoniju političke strukture i moći, dok su političko stanje u državi i ekonomske prilike građana sve gori i gori.

Samim tim, i nezadovoljstvo.

Do kada će to trajati, niko ne može sa sigurnošću predvidjeti, jer je očigledno da u Bosni i Hercegovini osim racionalnih vladaju i iracionalni procesi razmišljanja i prakse… Koja će, jednom, sama sebi doći glave. Samo treba biti strpljiv. Ako je to dovoljno.

Izvor: Al Jazeera