Vrijeme kao roba široke potrošnje

Suvremena prognoza predviđa za rujan ugodno ranojesensko vrijeme (EPA)

Piše: Dunja Mazzocco Drvar

“Dobar dan. Znate, mijenjam krov na kući, pa bih trebao četiri suha dana da mi ne pokisne dok je otvoreno. A majstor mi ne može nego ovaj tjedan, znate…”

“Imate sreće, gospodine, imam na lageru, ne četiri, nego šest suhih dana!”

“Je l’ to znači da će i petak biti bez kiše? Sestra mi se udaje i, znate, problemi s vjenčanicom… ne bih voljela da mora oblačiti nešto preko haljine.”

“Recite joj neka ne brine. U petak će biti suho i toplo.”

“Sjajno! A recite,  rodbina mi je u Zadru u problemima zbog ove velike kiše, počele su im propadati smokve.“

“Ma, nema problema! Uz suho i toplo vrijeme na kopnu, nudimo i povoljan paket – tjedan sunčanog i vrlo toplog vremena na moru! Vjetar će biti eventualno umjeren i to većinom bura i maestral, koji su iznimno povoljni za sušenje bilo kakve vrste. Smokve će se lijepo osušiti, a i vaši stari roditelji, koji su odlučili tek sada otići na more, moći će uživati u suncu i toplini. Uz to, za isti iznos poštovanja prema našoj struci dobit ćete za njih ugodne temperature mora od 22 do 25°C. Nadalje, za još samo trunkicu uviđavnosti prema planetu na kome živimo i danoj nam klimi nudimo dobre izglede da će veći dio rujna biti relativno topao i sušniji od prosjeka. I to nije sve! Danas, al pazite, još samo danas, poštedjet ćemo vas muke trpanja vašeg školarca u kabanicu i omogućit ćemo vam da ga uz minimalan napor i normalne prometne uvjete dostavite prvoga dana u školu!“

Egidije u septembru dobre volje

Koliko god groteskno izgledalo, posao prognostičara katkad je vrlo sličan poslu u trgovini robom široke potrošnje. Postoje dijelovi godine kada je to naročito izraženo, a jedan od njih je i smiraj ljeta i početak jeseni. To je vrijeme građevinskih radova. I poljoprivredni se radovi zahuktavaju. Jedni španciraju, drugi ispijaju ogromne količine piva prije nego što se preorijentiraju na vino, treći se trude zaraditi zadnju kintu u takozvanoj turističkoj postsezoni. Zatvaraju se ljetne igre, a otvaraju jesenski sajmovi. I, što je najvažnije, svemu tome vrijeme najčešće pogoduje.

Deveti je mjesec službeno prvi jesenski mjesec. Danju više nije vruće, a noću još nije prehladno. Srednja mjesečna temperatura je tri do četiri stepena niža nego u mjesecu prethodniku, a toliki je otprilike i pad minimalne i maksimalne temperature od početka do kraja rujna. Sunčanog je vremena u prosjeku dva sata manje nego u kolovozu. Za to su krive više astronomske, a manje meteorološke prilike. Za ilustraciju, prvog će dana rujna dan trajati 13 sati i 17 minuta, a posljednjeg 11 sati i 41 minutu.

Usput, ako je to razlog da ne volite jesen, potpuno vas razumijem. Samo tako, ni ne snađeš se, a netko ti oduzme sat i pol tvoga dana. No, ima to skraćivanje dana i dobre strane. Ako svojega školarca trebate utjerati u školski ritam, prirodno skraćivanje dana pouzdan je saveznik u toj borbi. Već prvog dana škole sunce će zaći u 19 sati i 32 minute. Ako tome dodamo još tridesetak minuta građanskog, najsvjetlijeg sumraka, jasno je da ćemo nedugo nakon osam sati navečer već moći koristiti argument da je pala noć i da je vrijeme da se ide u krevet.

Kad smo već kod škole, prisjetimo se prošlogodišnje inicijative nekih jadranskih gradova i općina da se početak škole odgodi zbog vrućine. Tada je taj potez bio opravdan jer je, nakon ekstremno vrućeg ljeta, doista slijedio i relativno topao, odnosno vrlo topao rujan. Ove je godine vrijeme daleko umjerenije i temperature su sada uglavnom u okvirima tridesetogodišnjih srednjaka ili su samo malo više od prosječnih. Kad bismo se vodili narodnim poslovicama, mogli bismo zaključiti da će vrijeme čitavoga mjeseca biti takvo kakvo je na današnji dan, na svetoga Egidija – Ako je Egidij slabe volje, cijeli mjesec ne bude bolje.

Egidije u svjetskoj povijesti nije igrao pretjerano važnu ulogu, ali je u narodu dobro poslužio upravo zbog smještaja njegovog spomendana na prijelazu godišnjih doba. Nisam praznovjerna, ali mi je ipak drago da je Egidij ove godine „dobre volje“. Jer se tako pučka prognoza poklapa sa suvremenom, pa ne moram trošiti riječi na poredbene analize narodne i znanstvene prognoze. Suvremena prognoza predviđa za rujan ugodno ranojesensko vrijeme.

Šest imena jednog mjeseca

To podrazumijeva da će se u prvome rujanskome tjednu, a vjerojatno i za vikend biti suho i vrlo toplo. U drugom desetodnevlju očekuje se postupni pad temperature, no ona će se i dalje zadržavati uglavnom iznad prosjeka. Pritom će biti i povremenih kišnih epizoda, no ukupna količina oborine vjerojatno će biti malo manja od višegodišnjih prosjeka. Malo više od uobičajenog može pasti ponajprije na srednjem i južnom Jadranu. Jednostavnim rječnikom, to znači da će vrijeme biti pogodno za uobičajene rujanske aktivnosti.

Turisti će na moru moći uživati u toplom vremenu, no osobito toplome moru ili potpuno suhome vremenu se, ipak, ne trebaju nadati. Ako ništa drugo, to bi im zamjerili poljoprivrednici koji, jednako kao na suhe periode pogodne za berbu grožđa, računaju i na povremenu kišu potrebnu plodinama koje se kasnije beru, ponajprije maslina. Kiša je pogotovo potrebna usjevima koji se tek sada siju kao što su matovilac ili zimske salate. Ako sanirate krov na kući ili mijenjate stolariju, moći ćete uloviti period od više uzastopnih suhih dana. Za detalje ćete, naravno, redovno pratiti prognoze i konzultirati prognostičara koji vam je pri ruci. I školarci će moći uživati na zraku za toplih poslijepodneva. Lijepom se rujnu sigurno veselite i ako vas očekuje mučan period adaptacije djeteta na boravak u vrtiću koji je znatno lakši u dvorištima vrtića nego u zatvorenim sobicama.

Sve u svemu, stigao je deveti mjesec u godini (devetnik) ili, kako su ga nekad zvali, jesenšćak. Vino i lišće će dobiti rujnu boju, polja će se rujiti (orati), zbog parenja jelena šumama će odjekivati rjuj (rika). I dunje će sazreti. Barem one koje se pišu malim početnim slovom. I još nešto, oni koji toplo rujansko vrijeme nazivaju babljim ljetom – griješe. Jer, bablje (ili miholjsko) ljeto je zapravo razdoblje suhog i toplog vremena koje dolazi nakon što je već nastupio jedan hladniji period, a najčešće se javlja krajem devetog ili u desetom mjesecu. A hoće li se to ove godine dogoditi, prognozirat ćemo kad sazrije prognoza za listopad.

Izvor: Al Jazeera