Vuče li Kolinda bosanske đavle za rep

Kolindu Grabar-Kitarović je u Neumu dočekao lično on, Dragan Čović

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović opet vuče vraga za rep. Doduše, ovaj put nije cifrala, niti bacala prste, igrajući šijavicu, šije-šete, šije-šete, kao onda kada je promašila čak za dvije nule. Samo je kazala, s hinjenom zabrinutošću u glasu, kako u Bosni i Hercegovini raste broj ekstremističkih zajednica.

Uzmemo li u obzir njenu raniju izjavu, iz vremena brzanja prstima, koju nikada nije povukla, a ne-daj-ti-Bože, izvinila se za nju, to bi trebalo značiti da je u Bosni i Hercegovini pređen broj od nekoliko hiljada opasnih boraca oružane grupe Islamska država Irak i Levant i povratnika sa sirijskih ratišta te da su opasne hiljade prema prvoj desetici među tisućama. Pa kako onda da ne bude zabrinuta, još ako zna da “međunarodna zajednica već dugo zatvara oči pred tim činjenicama”.

Ali, da bi pokazala kako je ozbiljna, ovaj put došla je ona k nama. Svratila je da nam, kao dobra kona, sa vlastitog praga, gadljivo bacajući pogled u našu nepospremljenu kuću, poruči da zna ona kako se u tom bosanskom džumbusu, po tim silnim vitrinama i natkasnima, po smočnicama i napuštenim magazama, ispod šiljteta i isfahanskih ćilima, kriju bradati muslimani skraćenih pantalona i Arapi užarenih očiju.

Kolindino mahanje prstom

Bilo je to u četvrtak, u Neumu, gdje je gospođa Grabar-Kitarović prisustvovala naučno-stručnom skupu “Hrvati Bosne i Hercegovine – nositelji europskih vrijednosti” i gdje ju je dočekao, lično on, Dragan Čović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (ekstremističke organizacije iz devedesetih, koja se, uzgred budi rečeno, nikada nije izvinila – ni narodima- ni pojedincima u Hercegovini koje je proganjala po logorima, a međunarodna zajednica zatvorila oči pred činjenicom da je cijelo njeno rukovodstvo završilo na optuženičkoj klupi ili pod presudama za udruženi zločinački poduhvat i pustilo je da i dalje djeluje i rovari) i Hrvatskog narodnog sabora, pa “predsjednik svih Hrvata u Bosni i Hercegovini”, kako sebe najrađe vidi.

I nije taj naučno-stručni skup, koji je imao za cilj da pokaže kako su samo Hrvati, i to oni hercegovački, u Bosni i Hercegovini nosioci evropskih vrijednosti, a svi ostali balkanske rospije i vjeroprebjezi, koji tuknu na bijeli luk i kiseli kupus, održan baš u četvrtak iz puke slučajnosti. Upravo tog dana, kao dio takozvane Berlinske inicijative, koju je prije tri godine pokrenula njemačka kancelarka Angela Merkel, Sarajevo je bilo domaćin samita premijera zapadnobalkanskih zemalja.

Dakle, Sarajevo je u četvrtak bilo centar naše regije, domaćin, koji je na visokom nivou, uz takve mjere sigurnosti da su po krovovima, poput mačaka, visjeli snajperisti, organizirao jedan – pa ipak recimo, ma koliko to smiješno zvučalo – međunarodni skup. Proteklo je to sarajevsko sijeljenje balkanskih predsjednika vlada u gotovo perfektnom ozračju i jedina mrlja mogla bi biti ona što se bijelim političkim stolnjacima balkanskim razlila kada je premijer Kosova predstavljen kao predstavnik države, na šta je reagirao srbijanski premijer Aleksandar Vučić, kazavši da bi svi napustili skup da je on “ovdje, u Bosni, govorio tako i nazivao nekoga zemljom”.

E, to, da Sarajevo – unitarističko, smutljivačko, retrgrardno, svim evropskim vrijednostima stražnjicom okrenuto, revizionističko, jednonacionalno, antimultikulturno i svakakvo – organizira jedan skup na tako visokom nivou, na kojem Čovića nema “ni s glave”, to se jednostavno nije moglo podnijeti. A pošto je nedavno učinio veliku uslugu svojoj mentorici s Pantovčaka, oborivši zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde za genocid, i otklonivši tako svaku mogućnost da se i prema Hrvatskoj gleda kroz te prizme, nije bio nikakav problem da se predsjednica Hrvatske spusti do Neuma i mahne kažiprstom prema unutrašnjosti, neka ne misli Sarajevo da je ona zaboravila kako se po njegovim sokacima u gluho doba noći provode konspirativne sjednice arapsko-džihadsko-selefističko-vehabijskih kružooka i udruženja žena pod hikabima i zarovima.

‘Pir vampira na suncu’

Neumski skup, kojeg je Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte i bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nazvao “pirom vampira na suncu”, održan je u organizaciji Hrvatske akademije znanosti umjetnosti u Bosne i Hercegovine, Odjela za nauku i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, Instituta za društveno-politička istraživanja u Mostaru te sveučilišta u Zagrebu, Splitu i Mostaru. Pored Čovića i Grabar-Kitarović, skupu su se obratili i rektori sveučilišta u Mostaru, Zagrebu i Splitu te predsjednik Rektorskog zbora Hrvatske. Uglavnom, više Hrvata iz Hrvatske nego domaćih, hercegovačkih.

U četvrtak, također s ciljem da se baci što veća mrlja na Sarajevo, održan je još jedan sastanak – recimo, ipak, ma koliko bilo smiješno – bilateralni, mada bi mu, ruku na srce, najviše pristajao naziv dvadesetominutni. Još jedan puki izvođač radova na terenu, raspikivač svega što je bosansko, ugostio je svog mentora.

Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, sastao se, nakon samita balkanskih premijera, s Vučićem. Sastanak je, po svoj prilici, imao za cilj da pokaže kako postoji i Istočno Sarajevo, i još nešto: da Dodik, javno, sa govornice, pred mikrofonom, patetičan poput estradne turbo-folk zvijezde, obznani Vučiću, i svekolikoj domaćoj i međunarodnoj javnosti, kako “danas u Sarajevu nije održan samit premijera zapadnog Balkana, jer Bosna i hercegovina nema premijera i vladu”. Aferim. Sada znamo da je u Sarajevu u četvrtak, zapravo, održan samit premijera zapadnog Balkana i predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Izgleda da se stvari od rata nisu suštinski promijenile. Kako god je Franjo Tuđman, direktno iz Zagreba, vukao bosanskog vraga za rep, što će reći slao je Hrvatsku vojsku direktno na Mostar i ostala hercegovačka ratišta, tako danas Grabar-Kitarović vlastitom rukom povlači taj šejtanski rep. Kako god je Slobodan Milošević izigravao mirotvorca u međunarodnim krugovima, a vrele bosanske đavolje repove za njega teglili njegovi bosanski politički pajaci, isto tako Vučić, svojim uvijek melodramatskim izjavama, daje do znanja kako je on evropski orijentiran, pa ga Angela Merkel tako zovne k sebi da bi mu, kao da joj je usvojeni sin, namjestila kravatu, zategla revere, zalizala nepravilni razdeljak i takvog poslala ga u Sarajevo, među balkanske političke vukove.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera