Zašto godišnje iz Hrvatske odlazi 60.000 ‘volova’

U teškoj dužničkoj situaciji nalazi se više od 320.000 građana Hrvatske (Al Jazeera)

Nitko nema što Hrvat imade! Evo, primjerice, institut ovrhe računa građana zbog dugovanja. U svijetu ne postoji nijedna država u kojoj na dugovanje od 30 eura platite još 100 eura različitih troškova i naknada onima koji su proveli blokadu.

Jednom kad uđete u to vrzino kolo, praktički je nemoguće iz njega izići, jer vam, osim nabijanja troškova na osnovni dug, idu i kamate, tako da ako niste na vrijeme podmirili dug, imate vrlo realne izglede da umrete s njim. U takvoj situaciji nalazi se više od 320.000 građana Hrvatske. Ako njihov broj pomnožimo s tri, dolazimo do milijuna ljudi čiji su računi blokirani. Dakle, svaki četvrti građanin Hrvatske ili ima blokiran račun, ili mu je u užoj obitelji netko blokiran.

Od 2014. godine u neprekinutoj blokadi je 300.000 ljudi, kojima je dug na početku iznosio oko 900 milijuna eura, prisilno su im naplaćeno više od četiri milijarde eura, a dužni su još šest milijardi eura. A dug i dalje raste.

Premda bi, po zdravoj logici gledano, takva brojka trebala predstavljati pristojan potencijal za političke lovce, pokazalo se da – usprkos silnom glasačkom potencijalu – malo koja stranka pokazuje interes za te ljude. Posebno to vrijedi za one velike, Hrvatsku demokratsku zajednicu i Socijaldemokratsku partiju, koje se u različitim koalicijama izmjenjuju na vlasti. Tek tu i tamo, pred izbore, nešto se obeća, kaže, promrmlja između redova, čisto da ne ispadne da nisu rekli ništa, pa čim glasanje prođe – opet po starom.

Nema sastanka zbog – praznika

Kako je to rekao sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić, koji u Hrvatskoj slovi za jednog od rijetkih koji se usuđuje iznutra kritizirati sustav, politika nema interes riješiti taj problem zbog pogodovanja odvjetničkim i javnobilježničkim lobijima. Jedino što se mijenja su imena onih koji ubiru milijunske naknade, ovismo o političkim vezama koje imaju.

Da se ništa ne želi riješiti dokazuje i primjer radne skupine koja treba napisati novi ovršni zakon koji bi konačno stao na rep organiziranoj pljački građana. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković osnovao je tu skupinu još 2. novembra prošle godine. Održana je konstituirajuća sjednica i nakon nje – niti jedan sastanak. Da, dobro ste pročitali, u ovih 90 dana pompozno najavljena radna skupina nije se niti slučajno srela na hodniku, kamoli zajedno sjela i počela raditi ono što joj je zadatak.

Ne bi javnost znala za ovo da predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović – ona, ipak, polako kreće u kampanju za novi mandat – nije kritizirala Vladu zbog nemara prema blokiranima, pa joj je premijer Andrej Plenković odgovorio da se broj onih koji su dužni do 25.000 kuna (oko3.300 eura) polako smanjuje i da Ministarstvo pravosuđa radi na novom ovršnom zakonu, “koji bi trebao adresirati određena pitanja blokiranih građana”, kao i da “ministar pravosuđa i drugi ministri imaju jasnu zadaću da u sljedećim tjednima i mjesecima pripreme mjere kako bismo riješili i taj problem koji opterećuje velik broj naših sugrađana”.

Kako bi tek izgledalo da nemaju “jasnu zadaću” kad se s ovako “jasnim uputama” tri mjeseca nisu ni vidjeli, kamoli počeli pisati zakon? Mada je i ova činjenica sama po sebi uvredljiva za svakoga tko se našao u situaciji da mu je račun blokiran, još je uvredljivije objašnjenje koje je ponudio državni tajnik i voditelj fantomske radne skupine Josip Salapić. Suočen s pitanjem gdje mu je nestala skupina koju čine čak 23 člana, a čiji su sastanci bili najavljivani najprije za decembar prošle, pa za januar ove godine, ovaj vječni političar, koji je u Saboru svojevremeno zastupao stranku Branimira Glavaša, kazao je da se nisu mogli susresti zbog – praznika.

Dani koje su pojeli magarci i skakavci

Istina, bilo je nešto praznika u ovih 90 dana, ali tek toliko da stanu na prste jedne ruke, a što s ostalih 85 dana? Ništa! Pojeo vuk magare! Pojeli ih skakavci! Otišli u vjetar! Čak i da su ih burno proslavljali s litrama alkohola, pa im je trebalo po nekoliko dana da od mamurluka dođu sebi, opet ostaje dovoljno da se barem kurtoazno sretno i međusobno si čestitaju Božić, Novu godinu ili tko što već slavi.

Osim toga, važno je naglasiti, donošenje ovog zakona nije bilo ni planirano za ovu godinu, s objašnjenjem da se radi o “kompleksnom pitanju”. Zanimljivo kako je ovo pitanje “kompleksno” pa se na njemu mora raditi – odnosno, ne raditi – godinama, a slučaj Agrokora Ivice Todorića riješen je u nekoliko tjedana. Eto, što može Jupiter, ne može vol! A vola, kad se radna skupina konačno i sastane, vjerojatno čekaju nove batine, samo dodatno ušminkane, jer se unaprijed zna da neće proći prijedlog po kojem bi, po uzoru na Sloveniju, od ovrhe bila zaštićena mjesečna primanja koja su ispod iznosa bruto minimalne plaće, što znači da bi na računima ostajalo zaštićenih 440 eura. U Sloveniji taj iznos premašuje 600 eura.

I onda se pitaju zašto godišnje iz Hrvatske odlazi 60.000 volova, pardon – ljudi!?

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera