Zašto je Tan izazvao reakcije

Armija navijača bordo-tima željna je rezultata, titula, ali i velikih utakmica na Koševu (Al Jazeera)

Piše: Sabahudin Topalbećirević

Dolazak Vincenta Tana kao novog vlasnika u FK Sarajevo izazvao je neviđene reakcije ne samo u BiH, nego u cijeloj regiji. Navijači Sarajeva mahom odobravaju dolazak milijardera iz Malezije, nadajući se da će klub vratiti stari sjaj i ugled, prije svega.

Armija navijača bordo-tima željna je rezultata, titula, ali i velikih utakmica na Koševu. Nažalost, mnogi sa podsmijehom i dozom ironije govore o dolasku Tana u Sarajevo. 

Pametni ljudi

Čak i u regiji koja ne mari mnogo za Bosnom i Hercegovinom bave se dolaskom prebogatog Malezijca. Zašto on dolazi u Sarajevo, a ne u Zvezdu ili Partizan, naprimjer. Jednom beogradskom novinaru to toliko smeta da kaže kako po cijenu nestanka Zvezde ne bi dozvolili dolazak jednog gazde sa istoka.

Hm, a baš ovih mjeseci Beogradom se šepure i kupuju sve što stignu šeici iz Dubaija. Sve što požele domaći političari im daju, a dobar provod na zatvorenim partijima u Beogradu je uz sve to sasvim normalna stvar. Neka se gosti malo zabave.

Zašto je Tan došao u Sarajevo pitanje je koje muči one koji ne vole glavni grad BiH, a pritom, zapravo, svoju muku muče, pa im još i to zadaje rane. Sarajevo nema ni stadion, ni nekretnine, ali eto, gle čuda, našli se pametni ljudi, izložili ideju i čovjeku se svidjelo. Samo onima koji ne znaju šta je posao to izgleda nevjerovatno. I oni će u svojoj nemoći samo ispijati kafe, psovati državu, gradove koje ne vole… Jer, svi su oni krivi za njihov neuspjeh.

Sarajevo ima ime koje ne možete izbrisati gumicom, tradiciju i igrače kakve zaista nema ni Cardiff.

Čovjeka je trebalo upoznati sa tim.

Ali ne, sve može – i avionska linija iz Moskve da se pozdravi kao dobar potez. Što i jeste. I to što Rusi kupiše benzinske pumpe… Međutim, Sarajevo i dolazak čovjeka sa istoka – e, to nije dobro.

Nemojte samo vi praviti iskorak, svi drugi mogu.

Paranoja? Strah da Sarajevo ne postane stabilan klub kao Dinamo, Maribor ili da, ne daj Bože, počne prodavati igrače za nekoliko miliona.

Iskorak mogu da naprave samo u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji, ali nemoj u Bosni, nemoj.

Samo za neuke i zlonamjerne ovo nije dobro.

Dobrodošao

Ovo bi mogao biti put svim našim klubovima da vide kako se može uspjeti i da vas, kada radite pošteno i tranparetno, neko može i zapaziti.

Sarajevo i Bosna imaju šansu, ali je rijetki koriste. I onda kad neko nešto uradi to bude dočekan na nož. Međutim, svakog čuda tri dana dosta. Čak i ako za Sarajevo ne bude onako kako to misle i navijači i uprava, nešto se dešava.

A ako krene možda i oni što ne misle da je to bilo dobro promijene mišljenje, jer, kako god, samo se budale ne mijenjaju.

Dobrodošao Tan!

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera