AJB live: Hollande novi lider Francuske

Iz Pariza izvještava: Marin Veršić

22:00 Izbori u Francuskoj


Obraćanje Francoisea Hollandea nakon izborne pobjede


21:30 Izbori u Francuskoj

Hollande je u svom prvom pobjedničkom govoru pred pristalicama kazao:”Predano ću služiti svoju zemlju. Čestitam Sarkozyju koji je vodio zemlju pet godina. Hvala svima koji su omogućili pobjedu. Dugo smo čekali ovaj trenutak. Ponosan sam što sam bio kadar dati vam nadu. Zamišljam vaše emocije, i dijelim ih s vama. Promjena koju vam predlažem treba biti na razini Francuske, i ona počinje sada. Biračima, koji mi nisu dali glas, neka znaju da poštujem njihov izbor i bit ću predsjednik svih Francuza. Postoji samo jedna nacija s jednom sudbinom…Postoji samo jedna Francuska, koja je ujedinjena – svaka osoba će biti tretirana jednakopravno….niti jedno dijete Republike neće biti ostavljeno po strani, diskriminirano, zanemareno. Obećanja uspjeha će biti ispunjena za svakoga od vas i za cijeli život, previše je bilo lomova, povreda, stvari koje su prekinute, ne možemo razdvajati sugrađane, s tim je gotovo….”

On je rekao i sljedeće: “Prva zadaća predsjednika je da okupi, i da se suprotstavimo izazovima koji nas čekaju a oni su brojni: smanjenje deficita, očuvanje socijalnog modela. Angažirat ću se oko škola, moramo reorijentirati Evropu na rast”.   


21:16 Izbori u Francuskoj

U većini francuskih prekomorskih departmana pobijedio je Hollande, Sarkozy je više glasova osvojio na Novoj Kaledoniji, Francuskoj Polineziji, Svetom Martinu i Svetom Bartolomeju.


21:12 Izbori u Francuskoj

Na trgu u Tulleu pristalice čekaju Francoisa Hollanda. Okupljene je pozdravila Martine Aubry, prva tajnica stranke socijalista. Thomas Hollande, sin budućeg francuskog predsjednika, razgovarao je s ocem koji se priprema za pobjednički govor.

21:09 Izbori u Francuskoj

Sarkozy je prvi francuski predsjednik u posljednjih 30 godina koji nije uspio izboriti drugi mandat.  


20:25 Izbori u Francuskoj

Sarkozy svojim pristalicama: “Nisam uspio uvjeriti sve Francuze. No vi ste me podržali. Imali smo odličnu kampanju, protiv svih koji su bili protiv nas. Zahvalan sam vam na tome! Preuzimam svu odgovornost ovog poraza. Zato jer nisam čovjek koji bježi od odgovornosti. I kada gubimo, broj jedan treba biti odgovoran.”


20:20 Izbori u Francuskoj

Nicolas Sarkozy se obraća svojim pristalicama u dvorani sjedišta njegove partije UMP u ulici Mutualite u Parizu. Čestitao je Francoisu Hollandu na pobjedi preko telefona. Sarkozy je rekao svojim pristalicama da poštuju svog novog predsjednika, socijalista Francoisa Hollanda.

20:16 Izbori u Francuskoj

Trg Bastille u Parizu slavi pobjedu Francoisa Hollandea! Ondje bi se novi francuski predsjednik trebao uputiti tijekom večeri.

Generalni sekretar Sarkozyijeve stranke UMP, Jean Francois Cope’, čestitao na pobjedi socijalistu Francoisu Hollandeu. O Sarkozyevom mandatu Cope’ je rekao ” nije mu bilo lako, u krizno vrijeme morao je raditi bolne reforme”.


20:15 Izbori u Francuskoj

Francois Hollande je pobjednik francuskih predsjedničkih izbora sa 51,9 % osvojenih glasova. Njegov sin Thomas Hollande, sa suzama radosnicama, kaže: „Još ni sam ne znam šta ovo znači za Francusku“.

Hollandeova nevjenčana supruga Segolene Royal u studiju France 2 kazala kako joj je drago da se socijalisti vraćaju na vlast.

„Trebamo sve Francuze da pokrenemo zemlju“, kazala je.


19:54 Izbori u Francuskoj

Prema prvim procjenama, socijalistički kandidat Francois Hollande osvojio je od 52-53 odsto glasova birača, pobijedivši Nicolasa Sarkozya na današnjim predsjedničkim izborima u Francuskoj. Tri instituta za ispitivanje javnog mnijenja CSA, TNS Sofres i Ipsos procjenjuju da je Hollande pobijedio Sarkozya sa 52 prema 48 odsto.


19:45 Izbori u Francuskoj

Nicolas Sarkozy je otkazao večerašnji skup na trgu Konkord na kome je trebalo da slavi pobjedu zajedno sa svojim pristalicama.

Ranije je bilo planirano da na tom skupu govori i u slučaju pobjede i u slučaju poraza, ali prema najnovijim vijestima, proslave neće biti, prenose italijanska agencija Ansa i belgijski list “L Soar”, pozivajući se na diplomatske izvore.


19:38 Izbori u Francuskoj

Manje je od pola sata od objave prvih neslužbenih rezultata francuskih predsjedničkih izbora! U gradiću Tulle, gdje Francois Hollande čeka prve neslužbene rezultate, okupljeni na ulicama već piju šampanjac!

I pristalice Nicolasa Sarkozya, također, uvjereni u pobjedu njihovog kandidata. U središnjici stranke UMP dobro raspoloženje, okupljeni viču: “Sarko, predsjednik”.


19:22 Izbori u Francuskoj

Počelo prebrojavanje glasova na biralištima koja su zatvorena u 18 sati. Već je poznato ko je novi predsjednik Francuske. IPSOS ne izlazi s informacijom, jer poštuju zakon. Tko od medija izađe s podacima prije 20 sati, riskira globu od 75.000 eura.



08:12  Izbori u Francuskoj

Francuzi biraju predsjednika. U 8 sati ujutro otvoreno je 85.000 biračkih mjesta. Više od 44,5 milijuna Francuza ima pravo glasa. U većini općina birališta će raditi do 18 sati, malo većim gradovima do 19, a u najgušće naseljenim poput Pariza, Touluousea, Montpelliera, Lyona, Grenobla, Nantesa, Nice, Marseilla, St. Etiennea, Strasbourg do 20 sati, kada se očekuju prvi neslužbeni rezultati. Svi mediji imat će informaciju o rezultatima s “testnih biračkih mjesta” u 18:30, ali rezultate ne smiju objaviti nego tek sat i pol kasnije. U protivnom riskiraju plaćanje globe od 75 tisuća eura. 


08:00  Izbori u Francuskoj

Ekonomska pitanja obilježila su predizbornu kampanju u Francuskoj. Ekipa Al Jazeere posjetila je mladog Parižanina koji je nezaposlen i živi u sobi od osam metara kvadratnih. 


Nedjelja je drugi krug francuskih predsjedničkih izbora.

Od osnivanja Pete republike to je deveti put da Francuzi izravno biraju šefa države. 

U utrci za Elizejsku palaču natječu se aktualni predsjednik, umjereno desni Nicolas Sarkozy i socijalist Francois Hollande.

Sarkozy iza sebe ima petogodišnji mandat, kojeg su obilježili borba protiv gospodarske krize, koja je u Francuskoj povećala nezaposlenost. Čak 10 posto radno sposobnog stanovništva nema posla.

Godine 2010. Sarkozy je napravio reformu mirovinskog sustava, pa će do pune mirovine 2018. godine Francuzi ići u 62. godini života.

Prema procjenama ekonomskih analitičara, Francuska ima javni dug od 1.170 milijardi eura, a proračunski deficit mogao bi se popeti do 100 milijardi eura.

Francuzi inkliniraju ulijevo

U bliskoj suradnji s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, Sarkozy je prošle godine bio čelnik brojnih sastanaka za spas eura.

U kampanji između dva izborna kruga, čelnik UMP-a ukazivao je da se Francuska nosila dobro s krizom koja je teško pogodila Europsku uniju (EU), a pogotovo članice eurozone.

“Hoćete li sudbinu Grčke ili Španjolske? Ne, hvala”, tim riječima je Sarkozy htio objasniti svojim istomišljenicima na stranačkim skupovima proteklih dana, što bi moglo uslijediti dođe li na vlast Hollande.

No pet godina tijekom kojih je kupovna moć Francuza padala, Sarkozyu ne daje prevelike izglede da bi mogao ponovno dobiti povjerenje birača za drugi mandat.

Istraživanja javnoga mnijenja otkrivaju da Francuzi više inkliniraju ulijevo i da vjeruju obećanjima Hollandea, koji tvrdi da će naći posao za 60.000 profesora, uvesti veće poreze bogatima te ponovno preispitati može li se napraviti nova reforma mirovinskog sustava.

Između prvog i drugog kruga, osim mnogih javnih govora i gostovanja u radijskim emisijama, dva predsjednička kandidata izravno su se sukobili 2. svibnja u tradicionalnoj televizijskoj debati.

Argumentirano suprotstavljanje Sarkozya i Hollanda trajalo je rekordnih dva sata i 50 minuta.

Glasači su davno odlučili

Međutim, stručnjaci za komunikaciju kažu kako to nije utjecalo mnogo na birače, koji su već prije odlučili kome dati svoj glas, a debatu su gledali kako bi vidjeli ono što žele te da potvrde kako je njihov kandidat bolji od drugog.

Prema anketama, Hollande bi u nedjelju navečer trebao postati novi predsjednik Francuza s otprilike 52,5 posto glasova, a Sarkozy bi otišao iz Elizejske palače kao jedan od najnepopularnijih francuskih predsjednika ikad.

Aktualni predsjednik, u pariškoj središnjici stranke UMP, zahvalio se svojoj ekipi za kampanju s kojom je kružio Francuskom proteklih dva tjedna.

Davao je autograme, ljudi su mu klicali: “Sarko, predsjednik!”

Večer uoči velike nedjelje proveo je sa suprugom Carlom Bruni i novorođenom kćerkom Julie.

Hollande je otišao u regiju Correze, gradić Tulle, gdje su ga pristalice oduševljeno pratile na tržnici.
Mesar, kod kojeg je godinama kupovao, izjavio je da je spreman slati piletinu i u Elizejsku palaču.

U nedjelju navečer vidjet ćemo tko će slaviti, francuski mediji nagađaju da bi u slučaju pobjede pristalice Sarkozya trebale biti na trgu Concorde, a ako pobijedi Hollande socijalisti se okupljaju na trgu Bastille.

Izvor: Al Jazeera