Obama i Romney blate jedan drugog

Barack Obama tokom predizborne kampanje (AP)

Piše: John Terrett

Kako je ostalo skoro tri mjeseca do početka predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, glasači u 12 ključnih država već su izloženi neuobičajeno ranoj oluji negativnih televizijskih reklama.

Reklame, koje ističu mane i slabosti protivkandidata, plaćene su iz budžeta predizbornih timova te od strane njihovih pristalica.  

Nova istraživanja javnog mnijenja pokazuju da su glasači siti svakodnevnog plasiranja negativnosti u njihove domove.

Prateći seriju negativnih reklama, prva stvar koja me bode u oči jeste da je skoro svaka reklama podmukla, pasivno agresivna, zlonamjerna i samo djelomično tačna, ali su i kao takve centralni dio modernih američkih izbora.

U ovom trenutku, Amerikanci koji žive u državama oko kojih se koplja lome, kao što su Ohio, Florida, Colorado te Virginija, odnosno one koje imaju dovoljno neodlučnih glasača čiji bi glasovi mogli prevagnuti u novembru, izloženi su pravoj salvi.

Kome pokloniti povjerenje?

Tako jedna reklama koja promovira vodećeg republikanskog kandidata Mitta Romney pita: “Kada Predsjednik ne govori istinu, kako mu možemo pokloniti povjerenje da vodi?”

Druga, koju plasiraju pristalice predsjednika Baracka Obame, prikazuje Romneya koji bez imalo sluha pjeva američku himnu, dok na ekranu tekst prikazuje račun u Švicarskoj banci, aludirajući gdje on drži svoje milione.

U svemu tome, blato se lijepi na oba kandidata.

Prema novom ispitivanju mnijenja NBC-a i WSJ-a, Predsjednik je dobio negativnu ocjenu od blizu 43 posto glasača, što je njegov drugi najgori rejting otkako je preuzeo dužnost. Negativna ocjena 40 posto glasača je najgora koju je Romney do sada zabilježio u ovim ispitivanjima.

Veći dio glasača smatra da su informacije kojim su ih bombardirali iz oba predizborna tima u zadnjih par sedmica izuzetno negativne, s tim da je Obamina kampanja nešto negativnija od Romneyeve.

“Grozno, grozno, grozno”, rekao je Sergio Bustos, novinar Miami Heralda.

On tvrdi da je na Floridi, koja predvodi kada je ovakvo reklamiranje u pitanju, eter već prezasićen negativnim reklamiranjem.

Obamini su ‘gori’

“Većina je iz Obaminog tabora, ali i Romneyeve reklame stižu i one su jednako negativne. Ovo će biti jedna veoma ružna kampanja.”

Istraživanja NBC-a i WSJ-a pokazuju da su obje strane podjednako beskrupulozne… dok ispitani glasači smatraju da je Obamina strana nešto gora u odnosu na Romneya, bar kada je negativnost u pitanju.

Dakle, da li će se situacija promijeniti? Smatram da da je to malo vjerovatno. Sa tako velikom izbornom jedinicom televizija je jedini način da se dopre do svakog birača, a na kraju dana, bez obzira što se Amerikanci žale na ovakvo reklamiranje, dokazi upućuju na to da su ove negativne medijske kampanje zaista uspješne!

Izvor: Al Jazeera