‘Kineski san’ Xija Jinpinga

Xi: Glavni prioritet zemlje je da se fokusira na domaću potrošnju (EPA)

Piše: Scott Heidler

Kada čujete priče o Kinezima koji putuju u inostranstvo i tamo kupuju luksuznu robu, primjera radi satove i dizajnerske torbice, kao da kupuju namirnice koje trpaju u kolica u samoposlugama ili kada čujete priče o djeci političara koji voze Ferrarije, teško je povjerovati da je u Kini na vlasti ista ona Komunistička partija koja je rođena iz marksističko-lenjinističkih revolucionarnih ideala prije šezdesetak godina.

Očito je došlo do mnogih promjena pravaca tokom tih šest decenija.

Zemlja se sada suočava sa ogromnim jazom između bogatih i siromašnih. Neki kupuju šampanjac kao da kupuju vodu, dok drugi jedva dolaze do vode sigurne za piće.

Kao i ostatku svijeta, kineska ekonomija je u zastoju. Glavni prioritet zemlje je da se fokusira na domaću potrošnju. Oni moraju iskoristiti to ogromno potrošačko tržište, nad kojim druge zemlje sline.

Prema mišljenju Xija Jinpinga, novog vođe partije i nacije, to će se sve promijeniti.

On je već na čelu Komunističke partije i vojske, a zvanično će postati predsjednik na kraju Narodnog kongresa (NK), koji traje do 17. marta.

Na krilima antikorupcije

On je došao do ureda na krilima “antikorupcijske” platforme i nije gubio vrijeme na rekonstruiranje i ograničavanje rasipničkog trošenja partije i Vlade – to dvoje je u suštini isto. On je doveo toliko ministarstva u red da su, čak, znatno smanjili budžet za cvijeće i banketne stolove.

I Xi ima san. Njegov “Kineski san” je da se partija i zemlja vrate svojim korijenima. Za razliku od “Američkog sna”, gdje se sve vrti oko pojedinca, Xijev san je u potpunosti posvećen zemlji kao cjelini.

Proslava stogodišnjice Komunističke partije Kine pada tokom njegovog desetogodišnjeg mandata, tako da će njegov fokus biti na tome da njegova partija djeluje kao da je spremna voditi još jedno stoljeće. To bi moglo biti teško realizirati, jer, kao što je ekspert sa kojim smo razgovarali ove sedmice rekao, stranka se suočava sa egzistencijalnom krizom.

Očekuje se da se tokom Narodnog kongresa najviše vremena provede na pečaćenju budžeta i planova, ali će biti i najava reformi. Kao što je glasnogovornica Kongresa Fu Ying rekla, radi se o reformi na kineski način.

Kada je zapadnjački novinar upitao za transparentnost u Vladi i nadolazećim promjenama, ona je rekla da će se Kina reformirati na svoj način i da je neprimjereno da se zemlja posmatra kroz bilo koju drugu prizmu.

Izvor: Al Jazeera