Venecuelanska svađa pred inauguraciju

Nepotvrđene optužbe iz rivalskih kampova preplavile su socijalne medije, čime samo produbljavaju napetu atmosferu

Piše: Chris Arsenault

Dok su pristalice opozicije udarale u lonce i tave, a pobornici Vlade ispaljivali vatromete iznad Caracasa, suparničke političke partije Venecuele su se dogovorile da se glasovi tijesnih nedjeljnih predsjedničkih izbora ponovo izbroje.

Ostalo je nejasno kakvo će brojanje – ukoliko do njega uopće dođe – biti, a izborne vlasti i sudije hodaju po tankoj žici.

„Bit će novo, tehničko prebrojavanje, o tome smo se 100 posto složili“, rekao je predsjedavajući predsjedničke kampanje Nicholasa Madura, Jorge Rodriguez, bez otkrivanja detalja.

Opozicija, sa Henriqueom Caprilesom na čelu, poziva na ponovno prebrojavanje, te upozorava na izbornu prevaru. Konačnu odluku o novom prebrojavanju, ipak, može donijeti samo Nacionalno izborno vijeće (CNE), a ne predstavnici političkih kampanja.

Napetosti između pristalica Vlade i opozicije su visoke, ali čini se da do nasilja ipak neće doći. U postizbornim nemirima život je izgubilo najmanje sedam ljudi, a desetine su povrijeđene, navodno u napadima opozicije. Vjeruje se da je više od stotinu ljudi uhapšeno.

Logistički problemi

Maduro iz Socijalističke partije položit će zakletvu u petak, nakon što je za manje od 300.000 glasova pobijedio Caprilesa u izborima održanim u nedjelju.

Izbori u ovoj zemlji su kompjuterizirani, u sistemu kojeg su hvalili mnogi posmatrači, uključujući i Carter Centre, a glasački listići više služe kao račun za glasanje nego kao konačni upis izbora.

Vrhovni sud Venecuele u četvrtak je odbio zahtjeve za ponovno brojanje glasova.

„Izborni sistemi ne koriste listiće i ne broje se ručno“, rekla je Luisa Estela Morales, predsjednica Vrhovnog suda, objašnjavajući da prebrojavanje izbornih listića nema smisla ako je sistem elektronski.

Oni koji misle da je ponovno, ručno prebrojavanje glasova moguće „varaju se“, rekla je Morales.

Ranije ove sedmice CNE je uradio elektronsku reviziju 54 posto glasova, čime opozicija nije bila zadovoljna. Maduro je pozvao vlasti da urade potpunu reviziju „kako ne bi bilo sumnje u rezultat“.

Članovi Caprilesove kampanje sreli su se sa šefom CNE-a Tibisay Lucenom u četvrtak da predaju izvještaj o navodnoj izbornoj prevari.

‘Dosta više’

Većina zemalja, uključujući Španiju, Argentinu, Portugal, Kolumbiju i Brazil, prihvatile su Madura kao novog predsjednika. SAD nije.

„Trebalo bi ponovo prebrojati glasove“, rekao je u četvrtak američki državni sekretar John Kerry. „Ako postoje velike neregularnosti, onda je održivost te Vlade upitna.“

Maduro i njegove pristalice vjeruju da SAD pokušava potaknuti državni udar, zbog čega su veoma brzo odgovorili na Kerryjev komentar. „Ne gledaj u Venecuelu“, poručio je Maduro Kerryju. „Dosta više sa intervencijama.“

Nepotvrđene optužbe iz rivalnih kampova preplavile su socijalne medije, čime samo produbljavaju napetu atmosferu. Dok se političari, pravni eksperti i različite grane venecuelanske birokratije svađaju u vezi s prebrojavanjem, većina posmatrača vjeruje da će Madurova inauguracija biti održana u petak, kako je i planirano.

Brazilska predsjednica Dilma Rouseff, Cristina Kircher iz Argentine, Jose Mujica iz Urugvaja i Evo Morales iz Bolivije su potvrdili dolazak, dok ne postoji mogućnost da će SAD poslati delegaciju.

Izvor: Al Jazeera