Egipćani ostaju na ulicama

Novi val demonstracija u Egiptu traje od 14. augusta (Reuters)

Piše: D. Parvaz

Zvuci ispaljivanja metaka i oblaci suzavca koje dopiru sa trga Ramses u Kairu nisu bili neočekivani, kao ni ono što je  uslijedilo, a to su desetine mrtvih.

Veliki broj grupa koje protestiraju protiv nasilnog rastjerivanja mirnih demonstracija održanih na dvije lokacije u znak podrške svrgnutom predsjedniku Muhamedu Mursiju pozvali su na marš na najmanje 20 lokacija. Procjenjuje se da je za posljedicu nastradalo 600 ljudi, a stotine ih je povrijeđeno.

U petak su se svi zaputili na trg Ramses, gdje su ih čekali policija, vojska i grupe neupadljivo odjevenih kriminalaca. Državni mediji upozoravali su stanovnike Kaira da izbjegavaju određena područja i, uistinu, veći dio Kaira (bučnog i užurbanog grada u kojem živi blizu 18 miliona ljudi), izuzev područja na kojima su počeli marševi, ličio je na grad duhova.

S obzirom da je, zbog vanrednog stanja, na snazi policijski sat, podržan željom da se upotrijebi smrtonosna sila, postavlja se pitanje zašto je tako veliki broj ljudi odlučio učestvovati u takvim marševima? Da li su svi demonstranti nasilni i ekstremisti?

Ne.

Tako mnogo mrtvih

Neki, poput Dine Badry, kažu da su u petak prvi put učestvovali na nekom maršu. “Došla sam jer smatram da su, kada su ustrijelili prvu osobu [u srijedu], ustrijelili svakog Egipćanina”, rekla je Badry. “Sve su nas pobili.”

Ahmed Awad, 33-godišnjak, koji je rekao da nije bio ni na jednom skupu podrške Mursiju u Kairu, izjavio je sljedeće: “Ne pripadam nijednoj političkoj stranci, ovdje sam da se borim za pravdu i demokratiju, da se borim protiv vojne vladavine.”

“Sve je očekivano”, rekao je Awad, građevinski inženjer, kada je upitan da li se pribojavao izbijanja nasilja na trgu Ramses. “Ali, cilj ovih marševa je isti kao i ciljevi revolucije od 25. januara… i nadam se da će se moći postići mirnim putem.”

Mohamed Mohsin, 28-godišnjak, također je rekao da smatra da je pogrešno ono što se desilo u srijedu, iako nije učestvovao na ranijim protestima. “Ono što se desilo u Rabaai rastužuje, tako mnogo mrtvih”, kazao je. “Ništa od ovog se nije trebalo desiti.”

Nije jedini koji ima ovakav stav. I drugi koje smo pokušali kontaktirati radi reakcija na marševe koji su se desili u petak, uključujući bivše pobunjenike i vojnike, dali su nam isti odgovor – bili su odveć tužni da bi pričali.

Kada se tome dodaju i događaji koji su se dogodili na trgu Ramses, a koji samo povećavaju njihovu tugu, vjerovatno neće željeti razgovarati ni sutra.

Izvor: Al Jazeera