Preporuka za vikend: Relaksirajuća šetnja kroz šumsku bajku

Izletište Ponijeri bogato je raznovrsnom florom što omogućava branje gljiva, ljekovitog bilja i šumskog voća. Tu je i poznato skijalište, koje tokom sezone omogućava uživanje u zimskim sportovima.

Ljepota Ponijera ostavlja bez daha (Ustupljeno Al Jazeeri)

Tajan je planina u centralnoj Bosni i nalazi se između općina Zavidovići i Kakanj. Najviši vrh je visok  1.297 metara. Šire područje Tajana je proglašeno zaštićenim područjem i kategorizirano je kao Spomenik prirode „Tajan“.

Područje Tajana je bogato čistim vodenim tokovima, kanjonima, spektakularnim kamenim mostovima, speleološkim objektima i rijetkim endemskim biljkama.

Tamošnji kanjon Mašica je jedan od najljepših kanjona u sjevernom dijelu zemlje. Kada su obilne kiše i kada kanjon ne može da prihvati svu vodu, formira se prelijepi potok Suhodol.

Kanjon je prepun pećina koje su idealna prebivališta medvjedima, posebno zimi u vrijeme njihovog zimskog sna. U speleološkim objektima na Tajanu pronađeni su brojni arheološki nalazi, kosti izumrlog pećinskog medvjeda, pećinske hijene i crvenog jelena, stari oko 15.000 godina. Lukina pećina se nalazi u podnožju vertikalne litice Srednje stijene.

Pećina Srednje stijene se nalazi u blizini Lukine pećine, otkrivena je u maju 2003. godine. Poznata je po ljepoti i brojnosti pećinskih ukrasa kao i po stalagmitu koji podsjeća na majku sa djetetom. U području Spomenika je otkriveno više od 100 speleoloških objekata, u kojem je otkrivanju naročito aktivan Sportski i naučno istraživački klub “Atom” iz Zavidovića.

Tura Ponijeri – Tajan

PRISTUP

Iz Kaknja voziti do poznatog izletišta Ponijeri (cca 20 kilometara). Duž ceste je kvalitetna signalizacija, pa sa orijentacijom nema problema. Na samim Ponijerima, parkirati na širokom platou ispred spomenika, gdje počinje markacija.

Inače, do Ponijera se može doći iz četiri pravca. Jedan je preko Kraljeve Sutjeske, drugi preko kotline rijeke Ribnice, treći uz Malu rijeku preko Jehića, a četvrti, koji je ujedno i najkraći put, negdje oko 20 kilometara od Kaknja, uz rijeku Zgošću preko Tršla i Paočina.

Područje Tajana je bogato čistim vodenim tokovima, kanjonima, spektakularnim kamenim mostovima, speleološkim objektima i rijetkim endemskim biljkama

Samo izletište Ponijeri bogato je raznovrsnom florom što omogućava branje gljiva, ljekovitog bilja i šumskog voća. Tu je i poznato skijalište, koje tokom sezone omogućava uživanje u zimskim sportovima.

Naravno, ovdašnji turistički neimari ističu da su Ponijeri zračna banja sa kvalitetnim zrakom koji pomaže u liječenju prvenstveno plućnih oboljenja.

OPIS

Odmah na početku je putokaz koji nam kaže da je do vrha Tajana sat i pedeset minuta. Nakon što pređemo malu livadu, ulazimo u šumu, čiji će nas hlad pratiti praktično do vrha. Ovisno o godišnjem dobu, staza je ponegdje zarasla u nisko grmlje. Međutim, i pored toga, kretanje je izrazito ugodno, bez napora ili orijentacijskih problema. Već nakon petnaestak minuta, na kraju jedne od rijetkih otvorenih livada, pored lovačke kuće, naići ćemo na jasno označenu raskrsnicu. Desno je put za prašumu a lijevo za Kamenicu i Tajan.

I to je praktično jedino mjesto gdje bismo eventualno mogli imati dilemu.

Slijedi nam šetnja kroz čarobnu šumu, uz pjev ptica i radoznale životinje, koje ćemo povremeno sretati.

Pod samim vrhom, staza se sjedinjuje sa drugim pravcem kojim smo ovamo mogli doći. To je put dolinom rječice Suhe.

Strmi uspon na samom kraju staze, daje nam osjećaj da ipak izlazimo na vrh planine, koja dominira ovim dijelom centralne Bosne.

Sa vrha Tajana pruža se predivan pogled na veliki broj planina centralne Bosne, pa i šire

Iako sam vrh nije visok, njegova otvorenost nam omogućava pogled na vrlo široku paletu bližih ili daljih vrhova. Posebno je lijepo gledati na Vranicu, koja svojim strmim horizontom daje malo daška adrenalina u inače brdski ambijent. Odlično se vidi i Vlašić, ali i čitav niz drugih planina, na sve četiri strane svijeta.

Područje vrha Tajana obraslo je rijetkom zimzelenom šumom, koji joj daje bajkovit izgled. Plastike okolnih vrhova je izrazito lijepa, posebno susjedni vrh Pogledalo, čije ime govori šta možete očekivati ukoliko se popnete na njegovo tjeme.

Do tamo nema markacija, ali je sve optički vidljivo, pa nećete imati dileme sa orijentacijom.

***

visina ishodišta: 1.100 metara, visina vrha: 1.297 metara, visinska razlika: 197 metara

vrijeme: Ponijeri – Tajan sat i 15 minuta, povratak sat i 15 minuta, ukupno: 2,5 sata

tura pogodna za: pješačenje, krpljanje, biciklizam.

Izvor: Al Jazeera