Infografika: Vakcinacija djece protiv COVID-a 19

Više od 100 zemalja širom svijeta vakciniše djecu protiv korona virusa…

Više od 100 zemalja širom svijeta proširilo je svoje akcije vakcinacije protiv COVID-19 na djecu.

Prema izvještaju UNICEF-a, koji je analizirao 115 miliona potvrđenih slučajeva COVID-19 iz 105 zemalja, osobe mlađe od 20 godina čine 16 posto prijavljenih slučajeva.

Dok mnoga djeca koja obole od COVID-a imaju slabe ili nemaju simptome nikako, ona sa zdravstvenim teškoćama mogu biti izložena povećanom riziku od razvoja teškog oblika bolesti.

Pfizer-BioNTech, Sinopharm i Sinovac su tri vakcine koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) za primjenu kod djece.

Dok neke zemlje djeci i adolescentima daju dvije doze vakcine Pfizer-BioNTech, druge daju jednu dozu.

Prema London School of Hygiene & Tropical Medicine, u kliničkom testiranju za osobe mlađe od 18 godina je 20 vakcina.

Regija

Vakcinacija djece starije od 12 godina preporučena je u svim zemljama regije i to mRNA vakcinama.

Slovenija trenutno razmatra vakcinisanje djece starije od pet godina, a odluka bi mogla biti donesena naredne sedmice.

Azija

Kina je počela da vakciniše djecu od tri i više godina sopstvenom CoronaVac vakcinom, koju proizvodi Sinovac Biotech.

Tajvan je, prema medijskim izvještajima, privremeno obustavio davanje druge doze vakcine Pfizer-BioNTech djeci i adolescentima između 12 i 17 godina zbog rizika od miokarditisa (upale srčanog mišića) i perikarditisa (upale vanjske ovojnice srca).

U augustu je indijsko regulatorno tijelo za lijekove odobrilo Zydus Cadila vakcinu ZyCoV-D bez igle za osobe starije od 12 godina. To je prva svjetska vakcina na DNK platformi za COVID-19, ali njeno uvođenje još nije počelo. Bharat Biotech, proizvođači domaće proizvedene vakcine Covaxin, tražili su dozvolu za hitnu upotrebu kod djece od 12 i više godina, ali regulatori tek treba da objave odluku. Vakcinacija za neke grupe djece mogla bi početi u januaru, izvještavaju indijski mediji.

Pakistan trenutno primjenjuje vakcinu Pfizer-BioNTech za djecu stariju od 15 godina, a kineske vakcine Sinovac i Sinopharm za djecu stariju od 12 godina.

Afrika

Južna Afrika je u oktobru započela imunizaciju djece uzrasta od 12 do 17 godina. Vlada ima za cilj da vakciniše oko šest miliona adolescenata ove starosne grupe jednom dozom vakcine Pfizer-BioNTech.

Maroko, jedna od prvih afričkih zemalja koja je ponudila vakcine djeci i adolescentima, počela je vakcinisati djecu između 12 i 17 godina u septembru. Koristi vakcine Pfizer-BioNTech i Sinopharm s ciljem imunizacije najmanje tri miliona djece.

Evropa

Zdravstveni regulator Evropske unije, Evropska agencija za lijekove (EMA), u maju je odobrila upotrebu vakcine Pfizer-BioNTech za upotrebu kod djece starije od 12 godina.

U Njemačkoj je od 23. novembra oko 45 posto starosne grupe od 12 do 17 godina u potpunosti vakcinisano Pfizer-BioNTech vakcinom.

U Norveškoj, koja nije dio EU, vakcina Pfizer-BioNTech odobrena je za one od 12 do 15 godina. Ali zdravstvene vlasti su pauzirale uvođenje drugih doza, dijelom zbog rijetke nuspojave povezane s upalom srca.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, koje nije dio EU, djeci od 12 do 15 godina nudi se jedna doza Pfizer-BioNTech vakcine.

EU regulator procjenjuje zahtjev za proširenje upotrebe vakcine na djecu uzrasta od pet do 11 godina. Očekuje se da će odluka biti objavljena narednog mjeseca.

Latinska Amerika

Kuba je u septembru počela vakcinaciju djece od dvije godine, sa domaćim vakcinama Soberana-02 i Soberana Plus.

U Venecueli su vlasti početkom novembra objavile da su u toku vakcinacije za djecu od dvije godine, koristeći kubansku vakcinu Soberana-02.

Brazilski zdravstveni regulator Anvisa odobrio je upotrebu vakcine Pfizer-BioNTech kod djece od 12 do 17 godina, a vlada je ohrabrila lokalne vlasti da daju prednost toj djeci i adolescentima s komorbiditetima.

Bliski istok

Ujedinjeni Arapski Emirati su u augustu počeli akciju vakcinacije djece uzrasta od tri do 11 godina Sinopharm vakcinom. U novembru su vlasti Emirata odobrile vakcinu Pfizer-BioNTech za djecu između pet i 11 godina.

U oktobru je Bahrein odobrio upotrebu Sinopharm vakcine za djecu od tri do 11 godina. Ovog mjeseca je odobrio upotrebu Pfizer-BioNTech za djecu od pet do 11 godina.

Sjedinjene Američke Države

U maju su američke zdravstvene vlasti odobrile vakcinu Pfizer-BioNTech za upotrebu kod djece od pet do 17 godina.

Od početka pandemije, djeca su predstavljala 16,9 posto svih potvrđenih slučajeva, prema Američkoj akademiji za pedijatriju. U sedmici koja se završava 18. novembra, djeca su činila 25,1 posto prijavljenih slučajeva. Djeca čine 22,2 posto američke populacije.

Izvor: Al Jazeera