Mapa: Kvalitet puteva u Evropi

Rezultati istraživanja pokazuju da Hrvatska ima ubjedljivo najbolje puteve u regiji, dok Bosna i Hercegovina ima najgore – iza nje je u Evropi samo Moldavija.

(Al Jazeera)

Kvalitet puteva u Evropi znatno se razlikuje od države do države, pokazuju podaci posljednjeg Izvještaja globalne kompetentnosti za 2019. godinu, koji je izdavan pod okriljem Svjetskog ekonomskog foruma.

Ovaj izvještaj rangira 141 zemlju na osnovu skora u različitim kategorijama. Rezultati anketa korišteni su za generisanje nekih od tih ocjena.

Od učesnika je zatraženo da procijene situaciju u svojoj državi u raznim domenima, a 12.987 direktora firmi iz 139 država širom svijeta odgovorilo je na 78 pitanja ankete.

Jedno od postavljenih pitanja odnosilo se i na kvalitet puteva. Pitanje je glasilo: „Kakav je kvalitet putne infrastrukture u vašoj državi?“

Odgovori su rangirani od 1 (izuzetno loš – među najgorim na svijetu) do 7 (izuzetno dobar – među najboljim na svijetu).

Hrvatski putevi ubjedljivo najbolji u regiji

Rezultati istraživanja pokazuju da su putevi u pravilu dosta lošiji u istočnoj Evropi, a bolji na zapadu i sjeveru Evrope, ali postoje i države u kojima odskače kvalitet puteva u odnosu na ‘komšije’.

Belgija na primjer ima znatno lošiji skor (4,4) od Nizozemske, koja po ovom istraživanju ima najkvalitetniju putnu infrastrukturu u Evropi (ocjena – 6,4). Italija takođe ima znatno niži skor od zapadnoevropskih komšija.

Među zemljama regije ističe se Hrvatska sa ubjedljivo najkvalitetnijom putnom infrastrukturom. Putevi u Hrvatskoj na šestom su mjestu evropske rang liste i 12. mjestu svjetske rang liste. Hrvatska je početkom 2000-tih krenula u ambiciozan plan razvoja putne infrastrukture. S obzirom da je jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u Evropi, kvalitetna putna infrastruktura bila je ključna, a ulaganja u ovaj sektor bila ogromna.

Visoko kotira i Slovenija, koja se po kvaliteti puteva nalazi na 15. mjestu u Evropi.

BiH i Moldavija sa najgorim putevima u Evropi

Ostatak regije nalazi se u donjem dijelu rang liste. Albanija je na 28. a Crna Gora na 30. mjestu u Evropi (od 40 država).

Srbija je na 33. mjestu, a Sjeverna Makedonija je na 35. mjestu.

Bosna i Hercegovina, prema izvještaju, ima ubjedljivo najlošije puteve u regiji, a u cijeloj Evropi od nje goru ocjenu ima samo Moldavija.

U Evropi se ističe i Turska sa jako dobrom ocjenom puteva (14. mjesto u Evropi).

Od ukupno 141 države obuhvaćene istraživanjem, najbolju ocjenu puteva ima Singapur, a najgoru Čad.

Detaljnijie istražite u interaktivnoj mapi.

Izvor: Al Jazeera